Jane Austens Stolthet Och Fördom – TV Serien

Det har varit för lite perioddrama 🙂 på bloggen ett tag nu, så jag tar och dammar av en riktig klassiker, Jane Austens bästa berättelse och en av de bästa filmatiseringarna av författarinnans verk, nämligen “Stolthet Och Fördom“(Pride and Prejudice) från 1995.

Det här är en miniserie i 6 delar från BBC och romantiken står i full blom, dock inte utan problem och rejäla förvecklingar, som sig bör i en perioddramaserie av det här slaget. Tiden är skarven 1700-tidigt 1800 tal och handlingen utspelar sig till största delen på landet i grevskapet Hertfordshire i södra England.

I centrum står mångt och mycket Mrs Bennets som begåvats med 5 döttrar, den ena vackrare än den andra. Hennes enda mål i livet är att hennes döttrar ska bli gifta med fina, rika män och detta på grund av att egendomen Longbourn inte får säljas utan måste ärvas endast av män. När Mr. Bennet dör kommer därför egendomen att övergå till hans kusin, Mr. Collins, och döttrarna blir arvlösa efter fadern.

Man kan vid första anblicken förvillas att tro att Stolhet och Fördom enbart är sötsliskig romantik, men serien är full av drama och humor allt storslaget porträtterat mot en bakgrund av aristokrati, överklassliv och idyllisk natur. Riktig fart i berättelsen tar det när den eftertraktade Mr Bingley(Crispin Bonham-Carter) med nära vännen Mr Darcy träder in i handlingen. Det är Colin Firth som spelar Mr Darcy och det var denna roll som tog honom till Hollywood, där han numera uppnått stjärnstatus.

Mr Darcy är rikare än de rikaste och har en inkomst på så mycket som £10 000 per år, vilket får snålvattnet att rinna på Mrs Bennet och hon är övertygad om att någon av hennes fem döttrar kommer att vinna den rike, unge aristrokatens hjärta. Det är bara ett problem, hans högfärdiga och stolta sätt får alla att ogilla honom. Redan inledningsvis finns en outalad fling mellan Mr Darcy och äldsta dottern Bennet, den vackra Elizabeth, spelad an Jennifer Ehle(Även hon hamnade i Hollywood tack vare serien), men hon avvisar honom tvärt på grund av sitt eget första intryck och elakt skvaller.

Ja, där har ni intrigen i stort. Det är många roande turer hit och dit, men Stolthet Och Fördoms storhet ligger i det gedigna och träffsäkra persongalleriet. Förutom den hysteriska Mrs Bennet, elegant spelad av Alison Steadman, har vi hennes make(Benjamin Withrow)som tar hela spektaklet med ro, men som utrustats med många underfundiga repliker som får frun att gå i gång. Man får inte heller glömma kusinen och prästen Mr. Collins(David Bamber), faderns kusin och den som ska få ärva Longbourn en dag. Sällan har vi sett en sådan lismande och materialistisk präst, styrd av etikettsregler och han är ute efter Elizabeth.

I Stolthet Och Fördom får vi dryga 5 timmars underhållning i toppklass. Betyget på IMDB, 9,2/10 talar för sig själv. Mitt betyg är en solklar 5/5 och naturligtvis går den in på DVD/Bluraytipset.
Serien finns utgiven på DVD med SF Home entertainment som distributör.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *