Captain Phillips Bluray

Jag har tittat igenom Sony Pictures blurayutgåva av sexfaldigt Oscarsnominerade, biografiska dramathrillern “Captain Phillips“. Handlingen är väl bekant vid det här laget och filmen byger på verkliga händelser där danskregistrerade fartyget MV Maersk Alabama, under ledning av amerikanske Kaptenen Richard Phillips, kapades i Indiska oceanen 2009. Händelsen var den första på 200 år där ett amerikanskt lastfartyg kapades av pirater. Captain Phillips regisseras av Bournefilmerna regissören Paul Greengrass. I huvudrollerna ser vi Tom Hanks som Kapen Phillips och nykomlingen Barkhad Abdi som kaparen Muse.

Captain Phillips är en synnerligen välgjord thriller och det syns att Greengrass kan sitt hantverk. Man riktigt dras in i handlingen där dessa två världar möts. Filmen börjar med att Richard Phillips blir skjutsad ut till flygplatsen av sin fru(Catherine Kenner) och i bilen ventilerar han sin oro för sonen som slarvar med skolan, vilket kan leda till att han missar college. Det är en tuff värld där ute med hård konkurrens om jobben och utan utbildning kan du stå dig slätt. Parallellt får vi den andra verkligheten som utspelar sig i Somalia, där är problemen mer akuta efter flera års inbördeskrig behöver man hitta nya inkomstkällor. Fiskenäringen lönar sig inte längre och man har nu satt i system att kapa värdefulla fartyg och utkräva lösensummor. Piratverksamheten är lukrativ, men precis som med allting annat, så är det bossarna som håvar in de stora pengarna. Det är Muse och hans grupp pirater som tar riskerna och de får nöja sig med småsmulorna.

I filmen fälls en kommentar av kapen Phillips där han undrar: -Det måste väl finnas något annat än fiske och vara pirat? -Kanske i Amerika blir svaret från Muse. Mer än så skrapas det inte på ytan gällande problematiken med fattiga och rika kontinenter. Greengrass ger oss en badguy goodguy film som undviker att svara på de tuffa frågorna. Som thriller tillhör Captain Phillips årets toppskick med en nervig spänning utan döda sekunder, där beslutsamma somaliska pirater i en nästan löjlig liten fiskeskuta lyckas ta sig ombord på ett lastfartyg av största klassen. Väl ombord, tungt beväpnade, tar Muse befälet och han har tänkt sig en ‘fredlig’ aktion utan onödigt våld och det han vill ha är en liten bit av västerlandets välgräddade kaka i form av en rejält tilltagen lösensumma, det är ju ändå bara försäkringsbolaget som betalar. Egentligen har inget emot USA, dit vill han åka någon gång för att köpa en bil. Men planerna löper inte på som beräknat och man beslutar sig för att ta kapen Phillips som gisslan och ger sig i väg i en mindre räddningsbåt, tätt följda av MV Maersk Alabama, vars besättning inte vill överge sin kapten. Amerikanska flottan sänder iväg en jagare på jakt samtidigt som man förbereder ett specialtränat SEAL team. Oddsen verkar ojämna på förhand, men det som nu utspelar sig är ett nervkittlande scenario som är ovisst intill sista filmrutan.

Jag tycker att Captain Phillips var betydlig bättre än vad jag förväntat mig och blir glatt överraskad. Skådespeleriet från Hanks och nye Abdi(inte konstigt han blev Oscarsnominerad) är i toppklass och betyget blir en stark 4/5. Extramaterialet består bland annat av en dokumentär på en timme, dels med autentiska filmklipp och intervjuer, men även med en hel del bakom kulisserna och hur man gick tillväga när man spelade in filmen. Helhetsbetyget för hela utgåvan blir toppklass och Captain Phillips går direkt in på DVD/Bluraytipset.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *