Cykla Med Moliere DVD

Njutafilms distribuerar en hel del fransk film och det är jag personligen tacksam för då jag tycker att fransk film står sig nog så bra i konkurrensen. Jag har nyligen tittat igenom deras utgåva av franska dramakomedin, ”Cykla med Molière” (Alceste à bicyclette).

Filmen hade bara på fyra veckor över en miljon biobesökare i Frankrike! Regissör är Philippe Le Guay, som gjorde härliga komedin ”Kvinnorna På Sjätte Våningen”(som Cinemaholics skrivit om HÄR), med sig i ensemblen har han även den här gången Fabrice Luchini som spelade karaktären Jean-Louis Joubert i den filmen.

Luchini spelar tidigare stora skådespelaren, Serge Tanneur som har dragit sig tillbaka från strålkastarljuset. Less på teater, film, människor och i synnerhet skådespelare har han de senaste tre åren levt i ensamhet på idylliska ön Ile de Re där han ägnat sig åt måla nakenporträtt och cykla genom det vindpinade landskapet. Till ön anländer skådespelarkollegan Gauthier Valence(Lambert Wilson), som nu är en firad stjärna i ’tv såpan’ Morange. Han vill sätta upp en produktion av Molières pjäs ”Misantropen” och vill att Serge ska spela huvudrollen. Gauthier är övertygad om att Serge skulle passa utmärkt till rollen eftersom han själv dragit sig undan från samhället och blivit misantrop.

Nu tycker jag inte att Cykla Med Moliere håller samma höga klass som Kvinnorna På Sjätte Våningen, som är en mer lättillgänglig komedi. För att greppa Cykla Med Moliere fullt ut skadar det inte att man lite känner till fransk kultur och Molieres Missantropen i synnerhet. Annars kan man lätt missa det roande faktum att Serge Tanneur beter sig precis som i berättelsen. När man sätter i gång och repetera i den lantliga stugan håller han inte inne med sanningen och vännen får höra att han betonar fel, uttalar fel och beter sig fel i allra största allmänhet. Till slut blir det förstås ohållbart och de bägge åker i luven på varandra, allt skildrat i några roande scener.

Dessutom har Serge, missantrop som han är, problem med kärlekslivet(men inte större problem än att han planerar en Vaskopi, uti fall det skulle dyka upp en kärlekskandidat), men vaknar upp när han möter en frånskild italienska och hon kommer att få en avgörande betydelse för filmens slut. Mellan repetionerna ger man sig ut på cykel i det vindpinande landskapet, deklarerande versmått till varandra och naturlgtvis råkar man också ut för ett par missöden. Cykla Med Moliere har ett underhållande och rikt persongalleri där vi förutom de bägge huvudpersonerna och den nämnda italienskan, får möta en taxichaufför som tappar fattningen och en ung kvinna med skådepelarambitioner och hon har redan spelat in fyra filmer – porrfilmer! Nu vill hon gärna ha lite goda råd av såpastjärnan Gauthier Valence.

Cykla Med Moliere är en bitvis mycket roande film, dock blir det lite för mycket versmåtdeklarerande och det känns lite för ’pratigt’ emellanåt. Men på det stora hela, en mycket sevärd film och den får en nätt 4/5 i betyg, mest beroende på det fina skådespeleriet och att de scener som är roliga, är riktigt roliga!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *