Big Bluray

20th Century Fox släppte en nyrelease av komedin “Big“, den 19 februari och jag har sett den. Filmen från 1988 kommer här på Bluray och med restaurerat ljud(DTS 5.1 HD MA) och bild(1080p 16:9 Widescreen 1.85:1). Big nominerades till 2 Oscars 1989, Tom Hanks för bästa manliga skådespelare och Gary Ross och Anne Spielberg för bästa originalmanus. Filmen blev utan Oscar, men däremot vann Tom Hanks en Golden Globe för sin rolltolkning som den unge Josh, som inget hellre vill än att bli stor. För regin ansvarar mångsidiga Penny Marshall, som sedemera kom att göra Uppvaknanden(nominerades till 3 Oscars) och Tjeligan(nominerades till 2 Golden Globes), så uppenbarligen sitter hon inne med rätt recept.

Med Big tog man ett ganska ovanligt fantasygrepp när man lät en liten pojke ta plats i en vuxen mans kropp, med allt vad det innebär av förvecklingar. Och där har vi en stor del av charmen med filmen och det bjuds på en hel del dråpliga situationer när ‘barnet’ Josh Baskin tacklar vuxenvärlden på sitt naiva och hämningslösa sätt.

Tom Hanks spelar alltså huvudrollen som trettonårige Josh som tröttnat på att vara ett barn. På ett tivoli hittar han en önskemaskin och önskar han att han ska bli stor. På morgonen när han vaknar har hans önskan gått i uppfyllelse och han blir vuxen med en 13-årings lekfullhet och nyfikenhet. I stället för att gå i skolan får han arbete på ett varuhus med att testa och utforma nya leksaker, där får han även uppleva sin första förälskelse i Susan, spelad av Elizabeth Perkins. Det blir ett dejtande inte utan komplikationer och missuppfattningarna och dråpligheterna duggar tätt.

Det är nu dryga 25 år sedan Big hade biopremiär och visst har tidens tand gjort att filmen bitvis kan kännas lite mossig, men i det stora hela är den fortfarande mycket sevärd, om inte annat så får vi en stor dos 80-tal serverad med allt vad det innebär av klädmode, musik och den tidens förhållningssätt kring saker och ting.

Fox har lyckats med den här nyutgåvan och ljud och bild är klanderfritt. Så vill man återigen stifta bekantskap med en 80 tals klassiker så är det läge nu, aldrig har Big sett bättre ut, dessutom ligger priset under hundringen. Extramaterialet är rejält tilltaget med bland annat originaltrailern i HD och även med en Extended Cut upplaga. Bortklippta scener som introduceras av Penny Marshall, lite om hur manusförfattarna ‘spånade’ fram filmidén och mycket mer bjuds vi på.

Här är filmens originaltrailer, som dock inte gör Blurayutgåvan rättvisa.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *