Katharine Hepburn Har Oscarsrekordet

Meryl Streep är Oscarsnominerad för artonde gången i karriären och tippas kunna ta hem sin fjärde Oscar för sin roll som den lindrigt sagt frispråkiga Violet Weston i familjedramat “August: Osage County“(En Familj). Lyckas hon så tangerar hon Oscarrekordet för skådespelerskor, där Katharine Hepburn är i topp med fyra vinster, alla i kategorin Bästa Kvinnliga Skådespelerska i en huvudroll.

Katharine Hepburn är en av ikonerna i Hollywood och tillhörde skådespelareliten i nästan femtio år. Första Oscarsvinsten kom redan 1934 då den då 27 årige Hepburn tog titeln som bästa skådespelerska i en huvudroll för sin roll i romantiska dramat “Morning Glory” där hon spelar mot Douglas Fairbanks jr. Totalt var Katharine Hepburn nominerad till en Oscar 12 gånger och samtliga i kategorin Bästa Kvinnliga Skådespelerska i en huvudroll, vilket är rekord även det. Efter Oscarsvinsten 1934 fick hon vänta hela 34 år på nästa triumf som kom 1968 med dramaklassikern “Guess Who’s Coming to Dinner“(Gissa Vem Som Kommer På middag) där hon spelar mot sin exmake Spencer Tracy, som hon levde med från 1942 till 1967. De träffades under inspelningen av Årets kvinna 1942 och spelade in nio filmer tillsammans.

Påföljande år, 1968 kom den tredje Oscarsvinsten, det för sin roll som Eleanor of Aquitaine i historiska dramat “The Lion in Winter“(Så Tuktas Ett Lejon). Få skådespelare har lyckats vara på topp så länge som Katherine Hepburn. 75 år gammal, 1982, vann hon sin fjärde och sista Oscar för sin roll i fantastiska dramat “On Golden Pond“(Sista Sommaren) som för övrigt var nominerad till 10 Oscars och där motspelaren Henry Fonda även fick en Oscar för Bästa Manlige Skådespelare i en huvudroll.

Filmkarriären avslutades 1994 och då hade Hepburn hunnit bli 87 år och haft en lysande karriär som varat mer än 60 år. Hepburn har fått hederstiteln som Hollywoods bästa skådespelerska i American Film Institutes 100-årsjubileum och förutom att besitta både skönhet och talang var hon även frispråkig och med ett oberoende sinnelag.

Katherine Hepburn betraktades som en outsider i Hollywood, hon promenerade runt på stan klädd i långbyxor, vägrade ge intervjuer eller skriva autografer och umgicks inte med andra Hollywoodkändisar. Hon var synnerligen hemlighetsfull beträffande sitt privatliv och var inte speciellt förtjust i att stå i rampljuset. Hon deltog aldrig på Oscarsgalan, utan representerades av någon annan som hämtade priset. Hepburns sista år innefattade hälsoproblem där hon led av okontrollerbara skakningar. Hon avled den 29 juni 2003, 96 år gammal.

Det finns anledning att återkomma till flera av Katharine Hepburns filmer framöver. Förutom De fyra ‘Oscarsfilmerna’ finns det massor av bra film att se, allt från komedier och drama. Vi kan väl ta en titt på TCM:s Tribute to Katharine Hepburn, så länge…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *