White House Down Bluray

Action thrillern White House Down har funnits ute på bluray några dagar och jag har sett Universal-Sony pictures utgåva. Tyske regissören Roland Emmerich regisserar och många av hans filmer har blivit kassasuccér och har dragit in miljarder dollar sammanlagt, dock har han ofta fått kritik från olika håll för att behandla ämnena ytligt, med vissa vetenskapliga och historiska tveksamheter.

I white Houise Down får vi följa polismannen John Cale, spelad av Channing Tatum, som ingen hellre vill än att bli presidentens(Jamie Foxx) livvakt. Efter att ha sökt jobbet som secretservice agent och blivit nobbad av en av Vita Husets säkerhetsansvariga, Finnerty,(Maggie Gyllenhaal) tar han sin dotter med på en rundtur i Vita Huset och hamnar mitt uppe i en attack från terrorister. Far och dotter kommer ifrån varandra och hon lyckas gömma sig och filma delar av attentatet och lägga ut det på sin Youtube kanal, samtidigt som fadern försöker rädda presidenten och ta reda på vad som hänt dottern.

Det här är en film full av action och med Emmerlichs kännetecken, mycket specialeffekter. Det presenteras snyggt och väl förpackat, det måste man endå hävda, men filmen hade tjänat på att kortats ned och att man tagit bort en halvtimmes pang pang. Det vi bjuds på här är dryga 2 timmars actionorgi och likheterna är slående och får en att tänka på de tidiga Die Hard filmerna, men utan dessa filmers humoristiska inslag. Förvänta er inte någon trovärdig film med djupare karaktärsporträtt, för här är det som sagt action i full fart som gäller.

Grundstoryn är minst sagt banal: John Cale är skild och dottern är sur och väljer att kalla honom John i stället för pappa. Men pappa vill göra dottern stolt och söker jobbet som livvakt åt presidenten, får nobben, men blir hjälte när han beskämpar terroristerna. När filmen är slut är dottern nöjd och pappans heder återupprättat. Svårare än så är det inte att skriva ihop ett synopsis i Hollywood, men jag kräver mer än så. Gillar man bara action och struntar i resten så får man sitt lystmäte här och blir säkerligen nöjd. För mig är White House Down enbart 2 timmars tidsfördriv i brist på annat. Betyget blir en svag 3a för den tekniska kvaliteten, annars inte mer än en 2:a.

Extramaterialet är digert och värt mer än själva filmen. Omtagningar, bakom kulissrna klipp, specialeffekter i närbild och hur man gick till väga för att återskapa Vita huset är bara en del som bjuds på.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *