Philip Seymour Hoffmans Tragiska Bortgång

Det var chockerande nyheter som nådde filmälskare över hela världen i går eftermiddag att den amerikanske skådespelaren Philip Seymour Hoffman avlidit endast 46 år gammal. Om ryktena stämmer att han hittades i sitt badkar med en kanyl i armen och heroinpåsar spridda i lägenheten är det inte bara tragiskt utan även ett mycket sorgligt sätt att gå hädan på. Det är inte första gången det händer och det lär inte vara den sista, för många konstnärssjälar verkar leva ett liv där genialitet och ångest går hand i hand.

För mig tillhör Philip Seymour Hoffman en av mina absoluta filmfavoriter och jag rankar honom bland de förnämsta karaktärskådespelarna i världen. Här går en lysande karriär till spillo helt i onödan och han kommer att vara saknad av många filmintresserade. Det finns många guldkorn att hitta i Hoffmans digra produktion, från en karriär som startade 1991 i TV Serien “I Lagens Namn“. Genombrottet kom 1997 i Paul Thomas Anderson “Boogie Nights“, filmen om en ung mans öden och äventyr inom porrindustrin. År 2005 kröntes karriären med en Oscarsvinst för bästa manlige skådespelare i en huvudroll för rollen som Truman Capote i “Capote“. Där gär Philip Seymour Hoffman en lysande prestation som den ikoniske och mytomspunne författaren Truman Capote och dennes research och jakt på stoff till boken In Cold Blood. Andra mycket sevärda filmer med Philip Seymour Hoffman är The Big Lebowski(1998), Flawless(1999), The Savages(2007), Doubt(2008) och The Master(2012), för att nämna en del. Men det finns många, många till med den genialiske skådespelaren som vid frånfället var mitt uppe i flera produktioner, bland annat de två kommande Hunger Games filmerna.

Som ett bra exempel på Philip Seymour Hoffmans talang som skådespelare vill jag lyfta fram en film som kanske inte tillhör hans mest kända, men som är ett ypperligt bevis på hans storhet som skådespelare. En film som utan tvekan hamnar i kategorin DVD/Bluraytipset, Jack Goes Boating aka Jack & Connie, som bygger på en Broadwaypjäs skriven av Robert Glaudini.

Filmen är en romantisk feelgood-komedi från producenterna till Little Miss Sunshine och Away We Go.För regin står Philip Seymour Hoffman själv. Handlingen utspelar sig, som det bör för en romantisk dramakomedi, i New York.

Jack och Connie är två något udda personligheter som suktar efter vänskap och kärlek i en stad där man lätt försvinner i mängden, fint spelade av Philip Seymour Hoffman och Amy Ryan.
Jack är en blyg limochaufför strax över de fyrtio och hans enda hobbies är att röka gräs och lyssna på reggae. På fritiden hänger han med Clyde(John Ortiz), en kollega som lär honom om livet och som sammanför honom med Connie. Connie har inte heller tidernas bästa självförtroende, men tillsammans försöker de jobba sig genom alla pinsamma tystnader och närma sig varandra och utveckla sin relation.

Filmen finns utgiven på DVD och BLuray av Atlantic Film och den rekommenderas varmt. Här kommer lite bilder från Jack & Connie, samt filmens trailer…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *