Calvary – Irländsk Dramakomedi I Högklass

Jag gillar brittisk film mycket och speciellt de med humoristiska inslag. Det britterna är duktiga på är karaktärsdrivna filmer, där vi får stöta på en hel del sköna och udda karaktärer ofta placerade i en karg miljö på landsbygden, eller i något arbetarkvarter.

Nu är det ju inte bara engelsmännen som kan det här med film, även irländarna vet hur en slipsten ska dras. Regissören John Michael McDonagh som har irländsk härkomst, fick ett stort erkännande med sin kriminalkomedi “The Guard” härom året och han har även skrivit manus till Ned Kelly. I familjen finns filmtraditioner, brorsan är Martin McDonagh, mannen bakom suveräna “In Bruges” och filmbröderna brukar även plita på varandras filmer. Nu försöker John Michael McDonagh upprepa succen med The Guard med en ny dramakomedi, “Calvary” som han både skrivit manus till och regisserar. Precis som i The Guard spelar Irlands store skådespelare, trefaldigt Golden Globe nominerade Brendan Gleeson huvudrollen. Med sig har han även Chris O’Dowd, Kelly Reilly och legendaren M. Emmet Walsh.

I Calvary spelar Brendan Gleeson, Father James Lavelle, en präst med stor själslig integritet. En dag vid bikten anförtror en man att han har för avsikt att döda honom och att han ska få en vecka på sig för att få frid med gud, innan det är dags. Prästen är en god människa som vill göra världen till en bättre plats och han är ständigt chockad och bedrövad över de ondskefulla och konfliktsökande invånarna i sin lilla landsortsstad. Nu börjar mörkrets krafter att omringa honom och för att ytterligare komplicera saken dyker hans dotter, som nyligen har försökt begå självmord, upp.

Calvary gör just nu succe på Sundance filmfestival och kommer att få en vidare spridning under våren. Här gäller det för alla fans av brittisk film att vara med på noterna. Killing a priest on a sunday, that´ll be a good one är ledordet och det låter som en klassisk irländsk mörk komedi. Se här…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *