Gasljus – Ingrid Bergmans Första Oscar

Tiden fram till Oscarsgalan kommer jag att publicera ett inlägg då och då, som har med den klassiska filmfesten att göra. Den enda svenska skådespelaren som vunnit en Oscar är Ingrid Bergman och det tre gånger dessutom. Det är väl frågan om vi kommer att få se dess like i svensk filmvärld någonsin igen? Greta Garbo har i och för sig en Oscar, fast inte riktigt på riktigt. 1955 kom ljushuvudena i akademin på att hon borde haft en redan under sin storhetstid på 30-talet då hon var nominerad tre gånger och gav henne ett tröstpris, The Academy Honorary Award, med motiveringen För hennes oförglömliga prestationer på film. Då hade karriären varit över i fjorton år.

Ingrid Bergmans första Oscar kom i George CukorsGaslight” från 1944. Här spelar hon mot Charles Boyer i ett kriminaldrama i film-noir stil och gör en enastående prestation där hon vet exakt vilka strängar hon ska dra i för att ge oss ett porträtt av en kvinna på väg mot vansinnet. Ingrid Bergman är Paula Alquis en före detta sångerska som år efter att hennes faster blivit mördad i sitt hem, flyttar in i huset med sin nya man, den stilige romantiske Gregory Anton. Han har dock en hemlighet som han gör allt för att skydda, även om det innebär att driva sin fru till vansinne. Det Paula inte vet, men som vi betraktare anar, är det faktum att maken är en mördare som är besatt av att hitta några värdefulla juveler gömda i deras hem i London.

Här har vi lysande skådespelarinsatser, främst då av Bergman, i en film som var nominerad till 7 Oscars och vann 2 och som sagt med Ingrid Bergman som vinnare i kategorin bästa kvinnliga skådespelerska i en huvudroll. Gasljus är mycket sevärd än i dag, med en tät spänning som byggs upp successivt. Så här dramatiska kunde filmerna på fyrtiotalet vara…

Mer Ingrid Bergman i inläggen Ingrid From Sweden Bäst Av De Alla och Julkänsla Med Ingrid Bergman.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *