Jakt På Guld I Miniserien Klondike

Jakten på snabba pengar har alltid fascinerat människan. Det många glömmer bort är det, att bortom all förmögenhet ligger ofta hårt arbete.

I miniserien “Klondike“, på sex delar, centrerar handlingen kring de bägge barndomskamraterna Bill och Epstein som i slutet av 1890 talet lockas till guldrushens huvudstad Dawson City, längs med Klondikefloden i Yukonterritoriet i nordvästra Kanada. Som många andra ser de två chansen att bli rika och hitta guld. I ett landskap fullt av oupptäckta rikedomar, men härjat av svåra förhållanden och oförutsägbart väder sker inte kampen bara mot elementet, utan även mot desperata och farliga guldletare, inklusive giriga affärsmän.

Samtidigt ser inte de infödda stammarna med blida ögon på inkräktarna och den skövling av marken som följer i deras spår. Jakten på guld och gröna skogar och snabba pengar för livslång lycka ska visa sig vara allt annat än enkel.

Klondike är Discovery Channels första egenproducerade fiktiva dramanserie och den har Tim Roth, Sam Shepard och Abbie Cornish med flera i rollerna. Serien kommer att sändas på Discovery Channel Sverige, men premiärdatum är ej ännu bestämt.

Fotnot: Den 16 augusti 1896 hittade ett följe rika guldfyndigheter i Bonanza Creek i Yukon. Det är inte känt vem som gjorde den ursprungliga upptäckten, men den officiella guldfinnaren var George Carmack, då marken ägdes av honom. Nyheterna spreds snabbt till andra guldgrävarsamhällen i Yukonflodens dal. Området registrerades tämligen omgående av guldletare som tidigare arbetat omkring Fortymile River och Stewart River. Nyheten nådde USA i juli 1897, då de första lyckosamma guldletarna anlände i San Francisco den 15 juli och i Seattle den 17 juli, vilket ledde till att rushen tog fart på riktigt.

1898 hade invånarantalet omkring Klondike nått 40 000, vilket riskerade att orsaka en svältsituation. Dawson City, som grundades av guldgrävarna, växte snabbt av människor som samlades för att leta guld. 1899 hade guldletarna hittat guld för omkring 50 miljoner USA-dollar, vilket endast täckte deras kostnader. Efter 1900 sjönk produktionen kraftigt.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *