Marlee Matlin Och Children Of A Lesser God

Det är fest i filmvärlden just nu och filmgalorna avlöser varandra. Den största av dem alla, Oscarsgalan, går av stapeln i början av mars, så det kan ju vara lämpligt med ett inlägg i ämnet då och då framöver.

Den yngsta kvinnan som vunnit en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i en film är Marlee Matlin för sin roll i “Children of a Lesser God“(Bortom Alla Ord). Filmen från 1986 var nominerad i ytterligare fem kategorier. Marlee Matlin vann även en Golden Globe i samma kategori.

Det intressanta med Marlee Matlin är att hon är döv sedan 18 månaders ålder. Handikappet har dock aldrig stoppat henne från att uppnå sina drömmar, att bli en etablerad skådespelerska. Hon startade redan som sjuåring i olika barnteatergrupper och upptäcktes så småningom av Henry Winkler när hon uppträdde på en teater. Detta ledde fram till debutfilmen Bortom Alla Ord.

Marlee Matlin var även med under de första säsongerna av Vita huset och spelade där den döva opinionsundersökaren Josephine ‘Joey’ Lucas som flörtade med Josh Lyman. Hon vann en Emmy för sin återkommande gästroll i Småstadsliv och 2004 vann hon en Emmy för sin gästroll i Law & Order:Special Victims Unit. Efter Oscarsvinsten har karriären mestadels bestått av roller i TV serier, men under 2014 kommer hon i två långfilmer och filmar just nu Tom Vaughans romantiska komedi “How to Make Love Like an Englishman

Bortom alla ord var en av 80-talets mest kritikerrosade filmer och den baseras på den framgångsrika Broadwaypjäsen och är en upplyftande kärlekshistoria om John Leeds (William Hurt), en idealistisk speciallärare, och en envis döv flicka som heter Sarah (Marlee Matlin).

John Leeds tar arbete på en avlägset belägen skola för döva. Framgångsrikt lär han en grupp tonåringar att tala. Snart träffar han på den vackra Sarah, en envis ung kvinna som tidigare gått i skolan, men nu jobbar där som städerska. Hon är både vacker och begåvad, och John bestämmer sig för att försöka få henne att tala, något ingen tidigare lyckats med. De två blir snart förälskade i varandra och deras kärlek blommar ut så passionerat att den spränger den mur av tystnad som hållit dem åtskilda. Men det dröjer inte länge innan de märker att i ett förhållande måste man både ge och ta.

Här nedan kan ni ta en titt på trailern till Bortom Alla Ord och följer ni den här länken kommer ni till ett klipp från Oscarsgalan 1987 och Marlee Matlins vinst…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *