Golden Globe Och Sedan En Oscar För Amy Adams?

Amy Adams kan vara svår att få grepp på. Många gör misstaget att placera henne i romcomfacket, men sanningen är den att hon kan så mycket annat och är närmast komplett som skådespelerska. Hitills har den amerikanska skådespelerskan, född i Italien, 5 Golden Globe nomineringar och 4 Oscarsnomineringar och helgen som var kom den första tunga vinsten när hon gick hem med en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll i en komedi, för sin roll som Sydney Prosser i “American Hustle“, en film som är lika mycket kriminaldrama som komedi. Nu senare i februari blir jag inte förvånad om Amy Adams även på femte försöket får sin Oscarsstatyett, men först ska hon naturligtvis bli nominerad.

Det har som sagt inte bara varit komedi och romantiska filmer för Amy Adams. Hon har gjort tunga roller i filmer som “Doubt“(2008), “The Fighter“(2010) och “The Master“(2012) och med dessa visat att hon behärskar alla genrer. I augusti i år fyller hon 40 år och har nu varit verksam i filmbranschen i 15 år. I sitt tacktal på Golden Globe galan berättade hon att hon tog en chansning och flyttade till Hollywood med målsättningen att åtminstone få en liten roll i någon reklamfilm. Nu blev det så mycket mer och efter debuten 1999 med “Drop Dead Gorgeous” har hon radat upp succé på succe. Dessutom är Amy Adams inte heller obegåvad som sångerska. Det visade hon på Oscarsgalan 2008 då hon uppträdde som sin rollkaraktär Giselle ur “Förtrollad“(2007) och sjöng Happy Working Song live. Totalt hitills i karriären har Amy Adams hunnit med 49 filmroller och jag tänkte lyfta fram en mindre känd, nämligen romantiska komedin Leap Year från 2010.

Leapyear(Skottår) handlar om Anna (Amy Adams) som får nys om en märklig irländsk tradition som tillåter kvinnor att fria på skottdagen (29 februari). Så hon flyger raka vägen till Irland för att överraska sin karriärlystne pojkvän Jeremy med att ställa den stora frågan. Allt verkar gå fel när hennes plan landar i fel stad, men den stilige värdshusvärden Declan (Matthew Goode) kommer till undsättning och kör henne tvärs över landet på en galen resa. Kommer Anna att hålla fast vid Jeremy eller kommer Declans irländska charm visa sig vara oemotståndlig?”

Skottår är en lättsam romantisk komedi och visst, det är en förutsägbar historia vi får till livs med en stundtals mer än lovligt vimsig Amy Adams. Men det är ju endå Amy Adams och irländska landsbygden, en ekvation som går hem hos mig. Lättsam underhållning som då och då roar kan man ju behöva med allt elände i världen. Kritiken är blandad. Personligen tycker jag den är riktigt underhållande med mycket feelgoodkänsla, medans en del kritiker tycker att Leap Year är riktigt usel och då vet vi ju att det i verkligheten är en godtagbar rulle. 🙂
Powered by Preview Networks

Bilden på Amy Adams är frå LA premiären av Mupparna. Fotograf: Alberto E Rodriguez, Imagenet.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *