The Insider

Jag ser att Michael Manns skrämmande dramathriller “The Insider” finns på rea för en spottstyver och det är en film som absolut hör hemma i en filmsamling. Mann regisserar och har även skrivit manus tillsammans med Eric Roth och storyn bygger på en tidningsartikel av Marie Brenner som skakade om en hel nation när hon skärskådade tobaksindustrins mörka hemligheter.

Filmen nominerades till 7 Oscars 1999 och har en tung ensemble med namn som Russell Crowe, Al Pacino och Christopher Plummer i frontlinjen. Russell Crowe är fullkomligt lysande som Jeffrey Wigand som riskerar allt han har när han avslöjar den chockerande sanningen om tobaksbolagens sätt att arbeta. Vad sägs om detta rafflande synopsis?…

Jeffrey Wigand avskedas från sin position som chef för forskning och utveckling på ett multinationellt tobaksbolag när han protesterar mot att cancerframkallande ämnen tillförs i cigaretter för smakens skull. Han hotas att hålla tyst om det han vet och påminns ständigt om sitt stränga sekretessavtal. Men hans samvete gör sig påmint, och när han kommer i kontakt med Lowell Bergman (Al Pacino) på 60 minutes (ett av Amerikas främsta nyhetsprogram) går han med på att berätta sin historia för allmänheten. Men Lowell och Jeff upptäcker snart att i en värld där “Big Business” styr har sanningen ett högt pris. Allt medan Jeffs liv slås i spillror använder tobaksjätten all sin makt för att hindra sanningen att triumfera….

I min filmvärld är det här en fullpoängare och betyget är 5/5 och filmen går in på DVD/Bluraytipset. Här får vi två och en halv timmar nagelbitande spänning med en handling som verkligen upprör och med skådespelare som presterar på topp. Har ni missat denna så hyr, köp eller vad ni vill…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *