In Darkness – Polsk Mästerverk

I bland tar saker och ting sannerligen tid. Polens Oscarsbidrag till 2012 års gala var krigsdramat “In Darkness” och den filmen har funnits på bluray sedan juni 2012, dock endast med engelsk undertext. Vi verkar få titta i stjärnorna efter en svensk utgåva av det här polska mästerverket.

Filmen som är verklighetsbaserad handlar om en polsk katolik, avlopp-underhållsarbetare och inbrottstjuv, Leopold Socha som tillsammans med sin vän och kollega Szczepek Wróblewski gömmer och vårdar en grupp jagade polska judar som flytt massakerna och deportationerna under likvidationen av ghettot i Lwów. Till en början hjälper man dem i utbyte mot en daglig betalning, men fortsätter även långt där efter att judarnas pengar tagit slut.

Det judiska ghettot i polska Lwów etablerades 1941 och nazisterna beslutade att avveckla det i juni 1943. Den ryska armén tog tillbaka Lwów i juli 1944 och vid denna tidpunkt består Sochas lilla räddningsgrupp av 10 personer och man har hunnit rädda 1000 överlevande judar i staden. Ett arbete som var med livet som insats. Ta en titt på trailern här och hoppas att vi snart har en svensk blurayutgåva…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *