Hästmannen – Sista Striden

En av mina absoluta favoritfilmer inom dokumentär genren är Peter Gerdehags mästerverk och succé film “Hästmannen” från 2006. Ni som sett Hästmannen vet att den handlar om Stig-Ander som lever ensam på familjegården i Råskog i djupaste Småland. Mitt i vår moderna tid är han en bärare av gamla jordbruksmetoder som förkastats och sen länge glömts i granngårdarna. Och överallt på gården finns det hästar.

När så en fruktansvärd storm över en natt förändrar Stig-Anders stilla liv till ett drama på liv och död och hans prydliga skog blir ett enda kaos, tar myndigheterna i från honom hans djur. Stig-Anders vaknar upp på sjukhuset med fötterna svårt frostbitna, och i själen närmast apatisk. Utan sina hästar har hästmannen till synes inget att leva för. Men oväntad hjälp dyker upp i form av Madelene, som liten lärde sig rida och arbeta i jordbruket på Stig-Anders gård. Nu har hon hört hur olyckan drabbat den ensamme mannen och hon har bestämt sig för att försöka hjälpa honom att komma tillbaka till sitt liv som den märklige hästmannen i Råskog.

Föl den här länken så får ni ett filmklipp från Hästmannen, en gripande naturskildring och enligt min mening, 2006 års bästa svenska film. Glädjande nog kommer vi snart få veta hur det gick sedan för Stig-Anders. Den 21 januari 2014 kommer Peter Gerdehags uppföljare “Hästmannen – Sista Striden” på bio och Stig-Anders Svenssons envisa kamp för sina hästar fortsätter. Belagd med djurförbud hos myndigheterna söker han sympati hos sin supporterskara och upprättelse i domstol…
Powered by Preview Networks

Distributör: TriArt Film.
Biopremiär: 21 januari.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *