JFK På Bluray Och 50 År Sedan John F. Kennedy Mördades

På fredag den 22 november är det exakt 50 år sedan den amerikanske presidenten John F. Kennedy mördades i Dallas fredagen den 22 november 1963, 12.30 lokal tid. Det var kväll här i Sverige när nyheten att USAs 35 president hade mördats kablades ut och senare fick man veta att polisen gripit Lee Harvey Oswald som den skyldige.

I dag den 20 november 2013 har 20th Century Fox Movies den goda smaken att för första gången någonsin ge ut Oliver Stones, vid det här laget, klassiker “JFK” på bluray. Oliver Stone ger oss här sin version om Kennedy-mordet med hjälp av dokumentärfilm, rekonstruktion och dramatiska spelscener. Med oerhörd skärpa skildras händelsen som fick världen att stå still när nyheten kablades ut. Dådet diskuteras ännu; vem utförde det, och varför?

Jag har haft blurayutgåvan några dagar och det man kan nämna förutom att det är en mycket spännande och intressant film är att extramaterialet är synnerligen intressant med en lång dokumentär, Beyond JFK, The question of conspiracy där olika konsperationsteorier gås igenom. Dessutom bjuds det på ett ljudspår med kommentarer av Oliver Stone, samt bortklippta och förlängda scener. Den tekniska kvaliteten är svårbedömd. Ljudet är utan anmärkning, men när det gäller bildkvaliteten så är den ojämn och når aldrig upp i den bluraykvalitet som en nyproduktion erbjuder. Det man får betänka är att autentiska journalfilmer blandas med själva spelfilmen, som är nedtonad i färgmättnad, med bleka färger och softad bild, för att att ge en dokumentär känsla. I det stora hela är denna utgåva av JFK, som numera har 21 år på nacken betydligt bättre kvalitetsmässigt än den första DVD utgåvan, så jag tycker det är köpläge här. Priset ute i handeln ligger på 99 kronor.

Precis som i kommande dramat “Parkland” använder Stone sig av Abraham Zapruders film. Zapruder var en hobbyfilmare och tillverkare av damkläder som med sin smafilmskamera råkade filma mordet. Zapruder följde presidentens färd från en åskådarplats längs kortegevägen och hans 26 sekunder långa filmsekvens har spelat en central roll i utredningarna om mordet . Lee Harvey Oswald utpekades av Warrenkommissionen som ensam mördare, men Zapruders film anses av många visa att Kennedy träffades av kulor från flera riktningar och att mordet därför var en konspiration.

Här är synopsis för JFK och originaltrailern…

Kevin Costner spelar åklagaren Jim Garrison från New Orleans som upptäcker att det finns mer i Kennedymordet än det som ges i den officiella förklaringen, med Lee Harvey Oswald som ensam mördare. Hans kamp för att finna sanningen bakom mordet på president John F Kennedy visar sig snart vara en till synes omöjlig uppgift. Högt uppsatta människor, varav vissa fortfarande är beredda att berätta vad de vet, grillas hårt av den undersökande åklagaren, och även om många år går samlar han upp all information han kan för att kanske slutligen kunna lägga fram bevis som talar för sig själva. Bevis som kan berätta vad som verkligen hände den dagen då USA:s president blev mördad.

Läs även Staffan H Westerberg utmärkta artikelserie om Kennedymordet. I del 3 tar han upp det omöjliga i en ensam skytt…”I Warrenrapporten fastslogs att Lee Harvey Oswald satt på sjätte våningen i skolbokslagret, 18 meter ovanför Elm Street. Därifrån ska han ha avlossat tre skott inom loppet av 5,6 sekunder mot presidentens limousine 60-90 meter bort. Anledningen till denna tidsmarginal berodde på att händelsen filmats av klänningsfabrikören Abraham Zapruder; filmen utgjorde alltså en ”klocka” för de tre skotten.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *