Guernseys Litteratur Och Potatisskalspajssällskap

En film jag sett fram emot länge är filmatiseringen av Mary Ann Shaffers storsäljande roman “The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society” (Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap). Filmen skulle ha varit klar vid det här laget, men man stötte på problem när skådespelaren och den tänkta regissören Kenneth Branagh hoppade av. Kate Winslet var som gjord för huvudrollen, men även hon droppade av, så nu är projektet skjutet på framtiden. Filmens producent Paula Mazur säger att man letar en ny leading lady och det gissas på Anne Hathaway, Emily Blunt eller Downton Abbeys Michelle Dockery. Ny regissör blir Simon Curtis.

Handlingen i Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap är som gjord för film:

London januari 1946: Livet börjar så smått återgå till det normala efter kriget och för författaren Juliet Ashton innebär det att hon nu på allvar kan börja fundera på sitt nästa bokprojekt. En dag får hon ett brev från en Dawsey Adams på den lilla ön Guernsey i Engelska kanalen.
Juliet och Adams börjar brevväxla. Han berättar om livet och människorna på ön och om tyskarnas ockupation av Guernsey under krigsåren. Och han berättar om öns mycket speciella läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. Snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas av deras öden och liv och bestämmer sig för att besöka sina nyfunna vänner. Det blir en resa som förändrar hennes liv.
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap är en gripande och stark berättelse om vänskap, kärlek och böcker. Hur människor under svåra förhållanden hämtar kraft i läsningen och hos varandra.

Mary Ann Shaffer föddes 1934 i Martinsburg, West Virginia i USA och arbetade större delen av sitt liv som bibliotekarie.
Debutboken Guernseys litteratur och potatisskalspajssällskap, blev beklagligt nog hennes enda. Mary Ann Shaffer avled våren 2008.
Kan ni inte hålla er i väntan på filmen så finns boken Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap utgiven på svenska av Brombergs bokförlag.

Bilden på Mary Ann Shaffer är från Brombergs. Foto: Stephanie Mohan/stephanie@creativeportraiture.com


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *