Magnetisörens Femte Vinter

Här är en svensk klassiker från 1999, “Magnetisörens Femte Vinter“, som bygger på Per Olov Enquists verklighetsbaserade succéroman. Rolf Lassgård glänser i den stjärnspäckade rollistan tillsammans med Johanna Sällström, Björn Granath, Stina Ekblad, Erland Josephson, Eva Röse och Börje Ahlstedt. Jag har inte lyckats hitta någon trailer till filmen, men premiär på DVD är det i varje fall den 4 december 2013. Studio S Entertainment distribuerar.

Det här är en film som jag rekommenderar och tänker se om igen. Dessutom får vi ju se Östersunds stolthet Rolf Lassgård i huvudrollen, bara en sådan sak. Vad sägs om detta intressanta synopsis…

År 1819 kommer den lika charmige som gåtfulle magnetisören Meisner till en frusen stad i norra Sverige. Han påstår att han med hjälp av sina mystiska krafter kan bota doktor Selanders vackra dotter Maria, som förlorat synen och en god del av livsviljan efter en våldtäkt. Selanders unga kollega, den svartsjuke Stenius, är dock övertygad om att han är en bedragare. Meisner vinner snabbt hela stadens respekt och Marias hand, men Stenius tror sig vara magnetisörens förmodade bluff på spåret…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *