Downton Abbey På Fem Minuter Och Säsongspremiär

Lördagens stora happening för fans av perioddramaserier torde vara säsongspremiären av Downton Abbey. I en tid när det mesta på bio kretsar kring SciFi och superhjältar så är det befriande med en serie som handlar om vanliga människor. Britterna har en lång tradition när det gäller kostym/perioddrama serier och Downton Abbeys skapare, Julian Fellowes, kan sin sak och har i bagaget en Oscarsvinst för bästa manus för Gosford Park(2001).

Manuset för Downton Abbey är riktigt tätt och seriens karaktärer är lätta att identifiera sig med. Lägg där till en utmärkt ensemble med riktigt kunniga skådespelare, med tvåfaldige Oscarsvinnaren och seriens grand old lady, Maggie Smith som grädde på moset och ni får en serie som är av världsklass. I Storbritannien bänkar sig drygt 10 miljoner varje söndag och i USA börjar serien närma sig kultstatus. Downton Abbey är inget mindre än ett kulturfenomen och är minst lika populär här i Sverige som i övriga världen.

26 avsnitt har hitills passerat och om man inte sett Downton Abbey tidigare men vill hoppa på tåget nu, så kommer här en liten recap som täcker de första säsongerna av serien. När handlingen tar sin början i kväll 21.30 på kanal 1, befinner vi oss i 1922 och det är sex månader sedan Lord Matthew omkom i en bilolycka på väg hem från BB där han precis träffat sin och Lady Marys son för första gången.

Mary är fortfarande förlamad av sorg och har inte förmått skapa en relation till sonen George. Hela familjen gör allt de kan för att få henne komma tillbaka till livet. Lady Edith uppvaktas intensivt av sin arbetsgivare och nära vän Michael Gregson, publicisten. Deras relation ser ut att ta ett nytt steg när Gregson anar en väg ut ur sitt olyckliga äktenskap och därmed en möjlighet för honom att Edith att vara tillsammans.
Under tiden är tjugotalet i full sving och förändringens vindar sveper genom landet. Kusin Rose, som numera bor hos familjen Crawley, suktar alltjämt efter Londons glitter och glamour, något som ställer till det för familjen. Och en trappa ner bubblar passionen och unga hjärtan riskerar att krossas.”

Synopsis för kvällens första Downton Abbey episod för säsong 4 har ni här:

Ett halvår efter Matthews död befinner sig Mary fortfarande i djup sorg, trots ivriga försök från familjen att få henne på fötter igen. Robert försöker envist att skydda sin sörjande dotter från vardagens bestyr, men till gagn för vem? Under tiden fortsätter Thomas att smida lömska planer medan O’Brien gör en hastig sorti. Den nya generationen gör sig påmind i form av lilla Sybil och nytillskottet George samtidigt som gamla kända ansikten åter dyker upp i Downton

Fotnot: Downton Abbey finns utgiven på DVD/Bluray och bilderna i inlägget är från säsong 2 och Univeral Pictures utgåva.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *