Aftermath

I november har den mest kontroversiella filmen i polsk filmhistoria världspremiär. Dramat “Aftermath“(Poklosie) som även är en kriminalthriller speglar händelserna i en liten polsk by 10 mil nordöst om Warzawa den 10 juli 1941. Hälften av invånarna i byn Jedwabne mördar då den andra halvan och mobben som var katoliker leds av borgmästaren. Med slagträn, knivar, gevär och annat man kunde använda sig av slaktar man 1600 byinvånare(annan forskning hävdar 380 invånare) av judiskt ursprång. De som överlever massakern omringas och samlas ihop i en lada, skänkt av en lokal bonde, och man tänder på. I efterhand restes ett minnesmärke vid platsen som gav nazisterna skulden, men de hade inget med själva utförandet av dådet att göra, mer än att man gett sitt godkännande och såg mellan fingrarna. I ett halvt sekel håller byinvånarna inne med hemligheten…

År 2001 avslöjas allt av historikern Jan T. Gross vid Princeton University, som med boken neigbors omsorgsfullt krossar myten. Filmen Aftermath, som inspirerats av händelserna i Jedwabne har skapat enorma känslostormar i Polen och tvingat medborgarna att återigen stå ansikte mot ansikte med sitt förflutna. Efter att filmen premiärvisaes på filmfestivalen i Warzawa i oktober 2012 har stora nyhetskanaler försökt avfärda den som antipolsk propaganda och skådespelaren Maciej Stuhr varit föremål för antisemitiska attacker och filmens producent säger sig ha blivit svartlistad av det polska nationella filmrådet.

När exakt Aftermath har Sverigepremiär är okänt i skrivande stund. Intresserade får hålla ögonen öppna framöver. Här kan vi i alla fall ta en titt på trailern till Poklosie, filmen som minst sagt skapar debatt…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *