Lady Almina Är Downton Abbeys Cora Crawley

Vänner av brittiska perioddramaserier och då Downton Abbey i synnerhet går väl som äggsjuka hönor den här veckan och suktar efter säsongspremiären av säsong 4 av TV serien som blivit en stor succé över hela världen. Första avsnittet av Downton Abbey visas nu på lördag den 2 november på SVT 1 21.30.

För er som är intresserad av den här tidsepoken och vill ha lite bakgrund till Downton Abbey, så rekommenderar jag den nyutkomna boken Lady Almina och verklighetens Downton Abbey, skriven av Lady Fiona Carnarvon. På 308 sidor intressant och spännande läsning, får vi ta del av den verkliga historien bakom det populära kostymdramat och vi får ett fascinerande porträtt av samma kvinna som legat till grund för den fiktiva karaktären Cora Crawley, som i serien spelas av Elizabeth McGovern.

Lady Almina och verklighetens Downton Abbey berättar den fascinerande historien om Almina Wombwell, den förmögna arvtagerskan och utomäktenskapliga dottern till bankiren Alfred Rothschild som genom giftermål med den femte Earlen av Carnarvon blev Lady Almina, Countess av Carnarvon på Highclere Castle. Nuvarande Countess av Carnarvon har genom omfattande research med tillgång till bland annat dagböcker, brev och fotografier målat ett rikt porträtt av såväl ett liv som en tidsepok.
Boken ger en inblick i Lady Alminas liv och verkan, bland annat hennes uppmärksammade initiativtagande till att öppna sitt hem för sårade brittiska soldater under första världskriget. I den fascinerande familjehistorien får vi även veta hur det gick till när hennes make upptäckte Tutankhamuns grav 1922.

Och ni vet ju att på Cinemaholics så finns det massor att läsa om Downton Abbey(och andra kostymserier), med bilder, filmklipp och annat smått och gott och mer kommer under veckan. Nu låter vi Lady Fiona Carnarvon berätta om sin trevliga bok…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *