Apflickorna

Dags för Apflickorna på DVD i regi av långfilmsdebuterande Lisa Aschan. Filmen som nominerats till fyra Guldbaggar för filmåret 2011. Bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa ljud. Speltid 83 min. Distributör: Triart Film.

Synopsis:
Kontrollerade Emma träffar den spännande Cassandra i ridhuset. Mellan voltigeträningar bildar de en otippad duo som ständigt utmanar och tävlar mot varandra. De testar gränser, bryter regler och Emma, som inte kan motstå den berusande känslan av att ha full kontroll, kämpar för att lära sig det nya farliga spelet – ett spel Cassandra är mästare i.

Fördelen med Apflickorna är att den bara är 83 min lång. Hade den varit längre hade risken varit stor att jag fastnat med pekfingret på fastforwardknappen. För det här är inte en film för mig. Javisst den är snyggt gjord med ett tilltalande bildspråk, men det brister periodvis i skådespeleriet och det känns bitvis taffligt och tafatt. Ämnet med de ständiga sexanspelningarna intresserar mig föga. Speciellt inte Emmas sexåriga lillasysters letande efter en allt för tidig sexualitet strutandes runt i leopardmönstrad bikini, jag hittar inte vitsen med de provocerande scenerna. Det som driver filmen framåt är spelet mellan osäkra kontrollfreaken Emma och den kontrollerande, dominanta Cassandra, hur de försöker hitta sig själva och kämpar för att vara den som har kontrollen. Det här är en film om unga kvinnor och kvinnors sökande efter sin sexualitet och vem jag är, men ämnet på det vis det åskådliggörs i Apflickorna fångar mig inte. Kanske just för att jag är man och det här är en film av tjejer för tjejer. Ändå har jag döttrar men igenkänningsfaktorn är låg och jag hittar inte in i den här filmen. Den får dock 3/5 för att den som sagt är så skickligt gjord filmtekniskt. Lisa Aschan kan sitt hantverk och måste hållas i minnet. Jag hoppas hon biter tag i något framöver som når en bredare publik för kritikerframgång är inte alltid publikframgång. Tipset är att Apflickorna reas på webben för 49 kronor inom en snar framtid.
Powered by Preview Networks


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *