Jason Statham Överraskar i Hummingbird

Ni som hänger med i filmsvängen och ser mycket film känner till den brittiske actionhjälten Jason Statham. Hans filmer brukar ofta vara okomplicerade pang-pang actions och i bland är det riktigt förutsägbart, men bitvis underhållande. De tre Transporterfilmerna är ganska typiska Strathamfilmer bland många av hans alster, därför blir det överraskande när han bjuder på både hjärta och tanke i dramaactionfilmen “Hummingbird“. Javisst det smäller även här i tuffa scener, varför frångå ett framgångsrecept, men här bjuds vi på en historia med djupare botten och tätare personskildringar.

Jason Statham spelar Joey Jones som efter att ha bevittnat när hans enhet beskjutits av artillerield i Afghanistan, drabbas av post-traumatisk stressyndrom och deserterar. Sedan dess har krigsveteranen levt på gatorna i London, försökt glömma sitt förflutna och hålla sig ifrån problem. Han håller sig med Isabelle som blir något av en flickvän. En kväll blir de rånade och misshandlade av gaturånare som profiterar på uteliggarna och deras missbruk. Joey lyckas ta sig ur knipan och bryter sig in hos en välbärgad person som är bortrest, och fräschar upp sig. När Isabelle senare hittas död i floden söker han hämndlysten upp sina bekanta i den undre världen för att hämnas henne.

En räddande ängel i sammanhanget är nunnan Cristina(Agata Buzek) som förestår ett soppkök dit de hemlösa kan vända sig för lite varm mat. De uppstår en sorts personkemi mellan Joey och Cristina och vi bjuds på en intressant sidohistoria om varför hon gjort avkall från samhället och blivit nunna. Och där har vi kärnan i filmen, en berättelse om människor som lever i marginalen av vad som brukar uppfattas som vedertaget. Kryddat med en dos Jason Staham action.

I det stora hela blir det här en mycket underhållande story som jag tar till mig och den får helt enkelt en 4 i betyg av 5. Så vill ni se en action som bryter schablonmönstret en aning ska ni absolut se Hummingbird…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *