Glengarry Glen Ross

Jag har nyligen sett dramat Glengarry Glen Ross från 1992 som bygger på David Mamets Pulitzer Prize-belönade pjäs.
Sällan har så många stora skådespelare samlats i en och samma film. Al Pacino Oscarnominerades för sin insats och i andra roller syns Kevin Spacey, Jack Lemmon, Alan Arkin, Alec Baldwin och Ed Harris.
De ljuger och stjäl, fuskar och bedrar. De tillhör en utvald skara som spelar efter egna regler. För dem är varje dag en kamp på liv och död. Det handlar inte om maffian – sanningen är något mycket värre än så: De är säljare!

Det här är en film som höjts till skyarna och där Al Pacino Oscarsnominerades för sin insats. På IMDB får den 7,9/10
Så fantastiskt tycker jag inte att den är så att även jag måste höja den till skyarna. Låt mig först säga att skådespelarinsatserna är strålande rakt igenom, det kan inte bli mycket bättre där. Men det här är en totalt dialogdriven film och dialogen är fantastisk men jag får inte rätta känslan för karaktärerna. Jag saknar det rätta djupet. Tex Jack Lemmon som gör en underbar tolkning av Shelley Levene som kämpar med att få ekonomin att gå ihop för sin familj och sin sjuka dotter. Där kunde man gått in på ett vidare plan.
krutet läggs på spelet bakom kulisserna på mäklarkontoret där säljarna går över lik för att hålla kvar kundens intresse och få dennes namteckning på ett kontrakt. Man ljuger, smickrar och fjäskar in till förnedring och man sitter själv som tittare och “hatar” dessa försäljare och det är mycket skickligt gjort. Det går knackigt med försäljningen så Blake(Alec Baldwin) från huvudkontoret är inkallad för att skärpa upp läget. Baldwins agerande som riktig skitstövel känns äkta och genuint.
Det utlyses en säljtarävling där första priset är en Cadillac, andra pris ett knivset och tredje…sparken. Säljarna sätts under press och agerar där efter och en plan på att stjäla de eftertraktade namnen på potentiella kunder, Glengarry Glen Ross pärmen sjösätts.

Som sagt en starkt dialogdriven film(det finns bättre mästare, tex Woody Allen och Coenbröderna) som är mer teaterföreställning än spelfilm. Det kanske är dörför jag inte riktigt är på G och bara ger 3,5CH/5
Distributör: Atlantic Film

Trailer


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *