I Frankenstein

Mary Wollstonecraft Shelleys ‘skräckroman’ Frankenstein kom ut för första gången 1818, alltså för snart 200 år sedan och har filmatiserats otaliga gånger.Handlingen känner vi väl alla till, där Viktor Frankenstein efter studier i naturvetenskap och kemi undersöker möjligheterna att skänka liv åt döda ting.

Han studerar anatomi och intressar sig för döden för att på så sätt få svar om livets uppkomst och slutligen bestämmer han sig för att skapa en egen varelse från död materia. Försöket mynnar ut i monstret Frankenstein som får liv . Monstret vandrar sedan ensam omkring och försöker lära känna människorna och deras vanor. Men hans utseende skrämmer folk och han möts därför med hat och rädsla vartän han vänder sig. Han får stora hämndbegär och väljer att rikta dessa mot sin skapare, Frankenstein.

Den mest berömda Frankenstein versionen på film måste sägas vara den från 1931, med Boris Karloff som monstret. En skräckklassiker som trots sina år på nacken håller hyfsat än i dag. En modernare version är Frankenstein från 1994 med Robert De Niro som monstret och Kenneth Branagh som Frankenstein, den filmen Oscarsnominerades och har i övriga roller ett gäng högklassiga skådespelare så som Aidan Quinn, Helena Bonham Carter och John Cleese.

Som jag nämnde i inlägget om Jessica Brown Findlay så kommer en ny Frankenstein version hösten 2014, där hon har en roll. Men innan dess dyker även “I Frankenstein” upp på biograferna med en deffad Aaron Eckhart som monstret. Filmen som är en action/fantasy historia i sciencefiction tappning får Sverigepremiär den 28 februari 2014 och nu har teamet bakom “Underworld” moderniserat rejält. Frankenstein’s monster hamnar i ett flera hundra år gammalt krig mellan två odödliga klaner och nu blir det upp till honom att rädda världen från en armé av genetiskt framställda varelser i ett krig mellan änglar och demoner.

Jag är väl för traditionsbunden då jag konstaterar att detta tilltalar mig inte alls. Jag suckar djupt över det faktum att Mary Shelleys ‘missförstådda’ monster nu blivit en modern actionhjälte som ska rädda världen. Fattas bara att Arnold Schwarzenegger haft huvudrollen också. I övriga roller finns i varje fall bland annat Bill Nighy och Miranda Otto. Här får ni bilda er en egen uppfattning…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *