Film Till Jul

Vintern kom till slut till Östersund. Tredje advent, rejält med snö och stämningsfullt ute. Då kan det vara läge att tipsa om lite julfilmer, som jag även har i min samling, knappa två veckor innan dopparedagen.

Vi kan börja med en gammal klassiker
Livet Är Underbart(it´s a wonderful life) från 1946. Filmen med James Stewart och Donna reed blev nominerad till fem Oscars och är en film i gammal amerikansk feel good anda. Georg Bailey(Stewart) har hela livet levt för att hjälpa andra och göra goda gärningar. När han tror sig ha misslyckats försöker han ta livet av sig på självaste julafton.Den inte helt fullärda ängeln Clarence Odbody får ett uppdrag han måste klara av innan han kan bli fullfjädrad ängel, att hjälpa George Bailey. Sålunda den ultimata julklassikern med högt nostalgivärde. Jag väntar bara på en nyinspelning med Tom Hanks och Meg Ryan, 😉 Filmen får 8.7/10 på IMDB.

Fotnot:
Prodår: 1946
Speltid: 130 min
Färg: Svart/Vit
Prod: Liberty Films inc.
DVD-distributör: Paramount.
Trailer: ¤¤¤¤¤¤

_________________________________________________________________________________________________________________

Miraklet i New York(Miracle on 34th street) Nyinspelning(1994) utav den gamla klassikern från 1947(Det hände i New york) med Maureen Ohara och en ung Natalie Wood. Jag har bägge på DVD och tycker de är mer än sevärda. Dock får den äldre svartvita versionen högre betyg på IMDB. 7.9/10
I denna från 1994 spelar Richard Attenborough Kris Kringle, en man som envist hävdar att han är tomten. Han bedöms vara sinnesjuk och sätts på institution.Till hans hjälp kommer den unga advokaten och tillika julskeptikern Dorey Walker(Elizabeth Perkins)
Dorey har sedan länge talat om sanningen om tomtens existens för sin dotter Susan. Nu tvingas de bägge tänka om?
6.1/10 på IMDB.

Fotnot:
Prodår: 1994
Speltid: 114 min
Färg: Färg
Prod: Twentieth Century Fox
DVD distributör: SF/Fox
Trailer: ¤¤¤¤¤¤
__________________________________________________________________________________________________

En Julsaga(A Christmas Carol) Disneys animerade nyispelning från 2009 med Jim Carrey som Scrooge.Har ni möjlighet så se den på Blu-ray. Den är fantastisk, Charles Dickens gamla skröna om snåle Ebenezer Scrooge som missunnar sig själv och alla andra att få fira jul i gemenskap.
6.8/10 På IMDB.

Fotnot:
Prodår: 2009
Speltid: 96 min
Färg: Färg
Prod: Walt Disney Pictures
DVD Distributör: Walt Disney Pictures
Trailer: ¤¤¤¤¤¤
_______________________________________________________________________________________________________________

Surviving Christmas från 2004. Drew Latham (Ben Affleck) julskeptiker hyr in sig på julafton hos Tony Soprano och ger honom ett julerbjudande han borde ha stått emot. Nja, inte Soprano då utan James Gandolfini som spelar Tom Valco vars irriterande och krävande gäst gör julen till em mardröm. En slapstick komedi som endast får 4.9/10 på IMDB. Jag plussar på lite. Den är trots allt förlåtande tramsig, precis som en julfilm i den här genren ska vara.

Fotnot
Prodår: 2004
Speltid: 91 min
Färg: Färg
Prod: Dreamworks
DVD Distributör: Universal
Trailer: ¤¤¤¤¤¤

Värm glöggen och fram med lussebullarna och mys till det med någon av dessa filmer. /JSG


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *