Downton Abbey – En Succesaga

Över 100 miljoner tittare i 200 länder följer dramaserien “Downton Abbey” regelbundet. Det är inte att ta i för mycket, att hävda att Downton Abbey är den mest populära brittiska TV serien någonsin, inte minst i USA, där den börjar få kultstatus. Mycket av seriens storhet beror på ett välskrivet manus av Julian Fellowes. Han kan genren och vet vad som döljer sig under ytan på den brittiska aristokratin. Det visade han redan 2001 med utmärkta dramadeckaren “Gosford Park“, vilken han även fick en Oscar för.

Med trovärdiga karaktärer utrustade med olika personligheter placerade i en miljö som alltid fascinerat, slott och herrgårdar och med temat ‘de där uppe och vi här nere’, eller vice verca, beroende på vart man har sina sympatier, skapas en handling som griper tag om betraktaren.

Sedan blir saken inte sämre av att Downton Abbey är full av fantastiska skådespelare. Inte minst grand old ladyn Maggie Smith som fyller 80 år nästa år och med sina 6 Oscarsnomineringar och 2 Oscarsvinster tillhör giganterna inom filmvärlden, inte minst i Storbritannien.

Med Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham, kvinnan som vet hur man levererar en bitsk kommentar, ger Maggie Smith oss en av seriens mest populära karaktärer. Hör bland annat henne och Penelope Wilton som spelar Isobel Crawley berätta om Downton Abbey, sina karaktärer och arbetet med serien…

Medans vi väntar in att SVT ska ge oss ett definitivt startdatum för säsong 4 av Downtown Abbey(någon gång i oktober), kan vi roa oss med den här dryga 26 minuter långa videon. Här berättar Julian Fellowes och delar av ensemblen om Downton Abbey och ger sin syn på varför serien blivit så populär. Klippet kan kännas lite långt, men är väl värt besväret om man är en Downton Abbey fan…

Bilder: Universal Pictures(som distribuerar Downton Abbey på DVD/Bluray i Sverige)


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *