The Young and Prodigious T.S. Spivet

Regissören till “Amelie från Montmartre“, Jean-Pierre Jeunet tar sig an amerikanske författaren Reif Larsens debutroman “Valda verk av T.S. Spivet” i filmatiseringen “The Young and Prodigious T.S. Spivet“. Det här blir Jeunet första familjefilm, dessutom får vi den i 3D och den är även hans första engelskspråkiga film sedan “Alien: Resurrection” som kom 1997.

Jean-Pierre Jaunet gör här en Martin Scorsese kan man säga. Han filmatiserade ju Brian Selznicks prisbelönta “En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret“, som också blev Scorseses första 3D film. Så likheterna är många och det går inte att låta bli att dra paralleller til en annan film om ett ‘underbarn’ i en dysfunktionell familj, nämligen tvåfaldiga Oscarsvinnaren “Little Miss Sunshine” från 2006. Om Jean-Pierre Jaunet lyckas efterapa succen för dessa filmer får vi veta i mitten av oktober 2013.

Filmen har en solid ensemble med bland andra Helena Bonham Carter, Robert Maillet, Judy Davis och Callum Keith Rennie. Synopsis är synnerligen intressant och som gjort för film:

T.S. Spivet är ett tolvårigt underbarn som är besatt av att rita kartor och diagram över allting i sin omgivning. Han bor på en ödsligt belägen ranch i Montana tillsammans med sin minst sagt ovanliga familj. Hans pappa är en tystlåten cowboy, hans mamma har ägnat de senaste tjugo åren åt att försöka hitta en mytomspunnen skalbagge, hans bror är död, hans storasyster Gracie är någorlunda normal men jobbig och hans hund håller på att bli galen.

T.S. Spivet försöker skapa ordning i sin kaotiska värld genom att i oräkneliga, färgkodade anteckningsböcker avbilda alltifrån landskapet runt ranchen, familjens vanor och beteenden till djur och växter i omgivningen. Han är en naturbegåvning och hans illustrationer är så vackra att de uppmärksammas av det prestigefyllda Smithsonian Institute i Washington. Fast när de ringer med de glada nyheterna att han har vunnit ett stort vetenskapligt pris har de ingen aning om att han bara är tolv år gammal?

Utan att säga något till sina föräldrar beger han sig till Washington för att ta emot priset. Men när han väl kommer dit, efter att ha tjuvåkt på godståg över större delen av den amerikanska kontinenten, upptäcker han att framgången har en baksida.

Ta en titt på en härlig trailer med ett otroligt snyggt foto. The Young and Prodigious T.S. Spivet…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *