Oscarpotential – Philomena

Vi fortsätter att titta på potentiella kvinnliga Oscarskandidater. Den här gången skårskådar vi en favorit hos mig, brittiskan Judi Dench som kan mycket mer än att vara M i Bondfilmerna. Judi har redan en Oscar för sin roll som drottning Elizabeth i “Shakespeare In Love“, därtill kan man lägga ytterligare 5 Oscarsnomineringar. Och nu ska det alltså kunna vara dags igen och det man pratar om är dramat “Philomena” som ser ut att få premiär i november 2013.

I filmen, som regisseras av Stephen Frears, spelar Judi Dench Philomena Lee som efter sin klosterutbildning är okunnig om livets villkor och råkar bli gravid. 1952 föder hon en son på Sean Ross Abbey, ett katolsk hem för ogifta mödrar i Tipperary.Tre år senare tvingar nunnorna henne att ge upp pojken för adoption till Amerika. Philomena Lee tvingas även att skriva på ett papper om att aldrig försöka ta reda på vad som hänt hennes son senare i livet. Senare flyttar hon till England, gifter sig och bildar familj. År 2004 träffar hon Martin Sixsmith(Steve Coogan) och tillsammans försöker de efterforska om hennes son. Det man får fram är att pojken döptes om till Michael Hess, utbildade sig till advokat och blev republikansk politiker på 1980 talet. Dessutom får man veta att han var homosexuell och hade drabbats av aids och att han rest till Irland för att vädja till nunnorna att avslöja namnet på sin biologiska mor, innan hans tid på jorden är förbi. Men nunnorna vägrar…

Ja där har ni ett synopsis till ett drama med en handling som en thriller och Judi Dench sägs som sagt briljera och äga hela filmen. Vi tar en förhandstitt här…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *