Allt Om Eva

Marilyn Monroe har en roll i “Allt Om Eva“(All About Eve) från 1950. Men det här är helt och hållet Bette Davis och Anne Baxters film. Totalt nominerades Allt Om Eva till hela 14 Oscars 1951! När galan var över hade man kammat hem 6 Oscars för bästa manus, bästa regi, bästa film, bästa ljud, bästa kostym och bästa manliga skådespelare i en biroll(George Sanders). För regin står fyrfaldige Oscarsvinnaren Joseph L. Mankiewicz(1909-1993). Nu finns denna 138 minuter långa dramaklassiker från 20th Century Fox Movies på en härlig bluray utgåva, sedan en tid tillbaka.

Gnistrande dialog, fantastiska skådespelare, perfekt regi och en produktion i klass med det bästa 20th Century Fox har presterat” säger Variety om filmen och det är bara att hålla med.

Här har vi en tidslös klassiker som inte är tråkig en sekund. Fantastiskt skådespeleri som sagt och Bette Davis äger varje scen, med sina omskrivna ögon fokuserande in i kameran. En bra film kräver ett bra manus och det finns här. Här slängs inga ord bort i onödan utan varje replik är genomtänkt. Blurayutgåvan är riktigt fin med väldigt bra bild och ljud. Extramaterialet är gediget med flera intressanta klipp från premiären av filmen samt 1951 års Oscarsgala. Två promotionintervjuer, fjantigt styrda dock, med Anne Baxter och Bette Davis samt en dryga 20 miuter lång dokumentär om filmen och inspelningarna (Det gick hett till bakom kulisserna också får vi veta, då Bette Davis var en riktig filmdiva med bett) finns också med. Kommentatorspår, originaltrailer och en liten krönika om regissören Joseph L. Mankiewicz samt mycket mer bjuds vi på i denna härliga produktion. Här har vi helt klart köpläge om man gillar gamla klassiska svartvita godingar. Filmens betyg? Ja helt enkelt full pott, 5/5. På IMDB har den höga 8,4/10

Från ögonblicket hon får syn på sin idol vid scendörren, rör sig Eve Harrington (Anne Baxter) obevekligt mot sitt mål: att ta makten från den stora aktrisen Margo Channing (Bette Davis). Den listiga Eve manövrerar sig in i Margos Broadway-roll, blir en sensation och skapar till och med kaos i tillvaron för Margos regisserande pojkvän (Gary Merrill), hennes manusförfattare (Hugh Marlowe) och hans fru (Celeste Holm). Bara den cyniska teaterkritikern (George Sanders) genomskådar Eve, beundrande hennes fräckhet och perfekta bedrägeri.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *