42 – Sportdrama På Bluray

Sportdramat 42 om legenden Jackie Robertson passerade biograferna i Sverige och gick direkt till hemmabiomarknaden. Blurayutgåvan släpptes den 14 augusti 2013 och Cinemaholics har sett filmen från Warner Brothers.

Oscarvinnaren Brian Helgeland har både skrivit manus och regisserar en film som initialt ger “Remember The Titans” vibbar och vi får ännu ett biografiskt drama om rasism och segreation inom sportens värld. I 42 är fonden baseball och vi får följa Jackie Robinson, den första svarta spelaren i MBL(Major League Baseball), mot toppen.

Det blir en väg som både är krokig och svårtillgänglig. Efter att ha stridit för USA under andra världskriget vänder Jackie Robertson hem, bara för att finna att världen fortfarande är som den alltid har varit. Rasismen och segreationen florerar och lagar styr hur de färgade får röra sig i de amerikanska samhället. Toaletter för svarta, särskilda platser på bussen och separata ingångar till baseballarerorna är vardagsmat och Jackie Robertson han håller till i Negro leagues representerande Kansas City Monarchs.

Där slår han hårdare och längre än de flesta och spelar ett spel som gör att Branch Rickey, general manager för Brooklyn Dodgers får upp ögonen för honom. 1947 bryter Brach Rickey alla konventioner och rasbarriärer och signar Jackie Robertson och han blir den förste färgade spelaren någonsin i MBL när han den 15 april 1947 inför en publik på över 26 000 åskådare debuterar för Brooklyn Dodgers. Men det blir ingen lätt resa för Jackie Robertson, elegant spelad av Chadwick Boseman(som innan 42 mest hållit till i diverse TV serier). Han möts av uttalad rasism från motspelare och publik men även från vissa medspelare i sitt eget lag.

Glåpord, insinuationer och hot om våld är vardagsmat när han gör sitt inträde i den helvita sporten baseball. Men Robertson är starkt uppbackad av Branch Rickey som ser bortom färg och ras. Det han vill är att få de bästa spelarna till sitt lag, och dit hör Jackie Robertson. I rollen som Brach Rickey ser vi Harrison Ford och han visar att han fortfarande har klass, dock med en tendens att bli något övertydligt bullrig stundtals.

42 är ett gediget filmarbete av Brian Helgeland. Vi får en spännande historia om en intressant tidsepok till livs och skådepeleriet är utmärkt ända ned till minsta biroll. För en som inte är så hemskt intresserad av sporten kan det stundtals bli lite väl mycket baseball och jag hade gärna sett att man gått djupare in i människan Jackie Robertson. Bortser man från detta så är 42 mer än väl en sevärd film som har flera laddade scener att ta till sig. Blurayutgåvan är riktigt fin och det riktigt gnistrar om bilden som är i formatet 16:9 (Full Frame). Perfekt färgmättnad, svärta och skärpa, med ett excellent ljud i DTS HD-Master Audio 5.1 gör att man inte behöver vara filmfanatiker för att 42 ska höra hemma i filmsamlingen, och man får även med en digital copy version.

Extramaterialet kunde dock ha varit bättre. Det måste finnas massor av material att använda sig av, om legendaren Jackie Robertson som redan debutsäsongen blev utsedd till årets rookie ock som fått sitt tröjnummer 42 pensionerat och hedrat för alla tider. Betyget för hela produktionen blir från min sida någonstans mellan 3 och 4 utav 5, men det är ett klart köpläge om man gillar genren och den hamnar i kategorin DVD/Bluraytipset.
För trailers och annat smått och gott om 42 se inläggen 42A Black Man In The White Baseball… och Följ Med Harrison Ford Bakom Kulisserna På Sportdramat 42.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *