Disneys Djungelboken Får Bluraypremiär

Den 28 augusti 2013 släpper Walt Disney Pictures för första gången någonsin “Djungelboken” på Bluray. Filmen hade biopremiär i USA i oktober 1967, men i Sverige fick vi vänta till det började lida mot juletider 1968, närmare bestämt den 9 december 1968, då Djungelboken tog de svenska biograferna med storm. Klassikern Djungelboken har blivit en av Disneys mest populära filmer genom tiderna och blev den sista animerade långfilm som producerades av Walt Disney personligen. Slutresultatet fick han dock aldrig uppleva då han avled innan filmen hade hunnit färdigställas.

Handlingen som bygger på Rudyard Kiplings novellsamling Djungelboken kan vi utan och innan: “En nyfödd pojke vid namn Mowgli hittas av pantern Bagheera djupt inne i den indiska djungeln. Bagheera inser att den nyfödda pojken inte kommer att kunna klara sig ensam utan en mamma som kan ta hand om honom, så han lägger pojken utanför en varglya och hoppas att en familj vargar med en nyfödd kull vargungar kommer att kunna föda upp människovalpen. När Mowgli når tio års ålder beslutar vargarnas råd att han ska föras ut ur djungeln och föras till en människoby. Skälet är att tigern Shere Khan, som hatar människor, har kommit tillbaka och svär på att ta livet av pojken. Det blir pantern Bagheeras uppgift att ta Mowgli till en säkrare plats i människobyn. Men Mowgli gillar inte alls idén för djungeln är ju hans riktiga hem! Han rymmer och stöter på den bekymmerslösa björnen Baloo, som omedelbart tar på sig uppdraget att lära Mowgli allt han kan om hur man klarar sig i den vilda djungeln.

Djungelboken är ju en animerad klassiker som det även svänger rejält om och Låten Var nöjd med allt som livet ger(The Bare Necessities) nominerades till en Oscar. Förutom Bagheera och Baloo är filmen full av andra sköna karaktärer så som den jazzande orangutangen Kung Louie, den hypnotiserande ormen Kaa och den nitiske Översten Hathi.

Djungelboken är Disneys klassiker nummer 19 och blurayutgåvan Diamond Edition kommer med en Aspect ratio av 1.75:1 vilket innebär full frame på en TV skärm. Det svenska ljudspåret är Dolby Digital 5.1 och det engelska, som jag använde mig av när jag återigen såg igenom filmen är DTS-HD Master Audio 7.1.

Kvaliteten såväl bild som ljudmässigt slår tidigare utgåvor med råge och Disneyteamet måste ha lagt ned ett omsorgsfullt arbete på restaureingen till blurayformatet. Klar och skarp bild med härliga färger gör det här till ett måste om man samlar Disney klassiker. Håller man på att bygga upp en Disneysamling med klassiker och inte har Djungelboken så behöver man inte ens fundera. Den här blurayutgåvan är så mycket bättre än tidigare DVD utgåvor, så den är värd den extra femtiolappen i pris. Extramaterialet innehåller bland annat singalong, en borttagen scen och besök i Disneys Animal Kingdom.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *