Där Floden Flyter Fram

Då är det dags för ännu ett DVD/Bluray tips och en riktig klassiker från 1992. “Där Floden Flyter Fram“(A River Runs Through It) i regi av Robert Redford är baserad på Norman Macleans självbiografiska bestseller och nominerades till 2 Oscar och vann i kategorin Bästa scenografi. Brad Pitt och Craig Sheffer spelar huvudrollerna som de två bröderna Norman och Paul, som är så olika man kan bli. Fast de är så olika älskar de varandra över allt annat, men med åren skiljs de åt. Norman lämnar staden och går disciplinerat in för sina studier medan Paul blir kvar, revolterar mot fadern(Tom Skerritt) och ägnar sig åt ett liv med sprit, spel och kvinnor. När de återförenas blir ingenting någonsin som det varit.

Ett storslaget sceneri utgör ramen för berättelsen och vi befinner oss i Montana i tiden efter sekelskiftet. Här susar vinden ännu trolskt i löven, bergen reser sig alltjämt majestätiskt mot himlen och den otämjda floden flyter fortfarande fritt fram. Det är så vackert att Gud håller andan.

Detta är en sann historia. Upplevd av Norman MacLean, som först fyrtio år efteråt lyckades repa mod att skriva ner den. Boken blev en storsäljare. Inte mycket sämre gick det för filmen som blev en riktig smashhit som har det mesta man kan begära av dramagenren. Vi bjuds på en varm och tänkvärd film som innehåller både glädje och spänning. Med skådepelare på topp och ett bedövande vackert foto är Där Floden Flyter Fram en film som man har svårt att släppa taget om när väl eftertexterna ebbat ut och filmen är slut. Det känns som läge att se om den här fina klassikern igen, som för mig är en fempoängare 5/5. När det gäller Bluray utgåvan som inte kommit till Sverige än, så håller den en fantastisk bild och ljudkvalitet. Där har man verkligen lyckats med restaureringen och transformeringen till Blurayformatet.

Distributör: Noble Entertainment.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *