Chimpansen

Som motpol till all spelfilm som ges ut kan det ibland vara trevligt med en välgjord dokumentär, och varför inte den här…

Från Disney Nature kommer “Chimpanzee” en bedårande dokumentär om treårige Schimpansen Oscar och hans familj, med premiär till hösten, 13 september 2013. vi får följa schimpansfamiljen som bor på Elfenbenskusten och i Ugandas regnskog. Oscars lekfulla nyfikenhet och aptit på upptäckter visar på intelligens och uppfinningsrikedom. Världen är en lekplats för lille Oscar och hans unga schimpanskompisar, men en dag stöter de på en grupp rivaliserande schimpanser och Oscar lämnas ensam att försvara sig själv. Då kliver en oväntad allierad in och förändrar för alltid livet för Oscar. Berättarröst: Tim Allen.

Schimpansen är tillsammans med bonobon den människoapa som är närmast släkt med oss människor, den delar omkring 99 % av sina gener med den moderna människan.I vilt tillstånd väger en vuxen schimpans cirka 40—65 kg. Hanar kan bli upp till cirka 160 cm långa, och honor upp till cirka 130 cm. Huvudsakligen täcks kroppen av grovt, svart hår, med undantag för ansikte, fingrar, tår, handflator och fotsulor. Schimpansens tummar är motställbara, precis som på människan, men även stortårna fungerar på samma sätt och medger precisionsgrepp. Schimpansen är en hotad art och har utrotats i flera länder. Man skjuter vuxna djur och äter köttet, ungarna säljs. Eller så får de leva fastkedjade på serveringar för att locka kunder. Det är också vanligt att de blir försöksdjur.

En schimpans blir cirka 40–45 år, i djurparker kan de bli över 50 år. De blir könsmogna i 7–13-årsåldern och dräktighetstiden är cirka 7,5 månad . En nyfödd schimpansunge väger cirka 2 kilo och kan gå själv när den är ett år precis som människan. Med undantag för människan är schimpansen det djur som i störst utsträckning använder sig av redskap.

Fotocredit: Cecile Burban, Frame Grab, Kristin J Mosher, Martyn Colbeck, Martyn Colbeck
© Disney
Powered by Preview Networks

Betyg På IMDB: 6,9/10
Biopremiär: 13 september 2012
Distributör: Walt Disney Pictures.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *