Missa Inte Miniserien Krigets Unga Hjärtan!

Missa inte inte tyska miniserien “Krigets Unga Hjärtan“(“Unsere Mütter, unsere Väter) som har premiär i kväll, 4 juni klockan 21.00 på SVT1. I tre 90 minuters långa episoder får vi följa fem vänner och deras öden under krigsåren 1941-1945.

Wilhelm, hans yngre bror Friedhelm, Charlotte, Viktor och Greta skiljs åt sommaren 1941 i Berlin. De fem vännerna är övertygade om att kriget kommer att vara över till jul och lovar varandra att de ska återförenas innan dess. Men de anar inte hur de ofattbara upplevelserna och fasorna under de kommande krigsåren kommer att förändra dem i grunden.
Bröderna Wilhelm och Friedhelm hamnar i samma förband under den tyska offensiven på östfronten. Storebor Wilhelm är officer och redan veteran, medan lillebror Friedhelm är sämre rustad för krigets helvete. Charlotte är nyexaminerad sjuksköterska och tar tjänst på ett fältsjukhus på östfronten. Greta siktar på en karriär som sångerska, målet är att bli nästa Marlene Dietrich. Viktor, son till en judisk skräddare, försöker övertala sina föräldrar att lämna Tyskland.

Krigets Unga Hjärtan är en påkostad serie där tapperhet och mod, men också svek av ideal, övertygelser och medmänsklighet lyfts fram under andra världskrigets andra och brutalare hälft. Karaktärerna är fiktiva, men man har genomfört ett gediget researcharbete och lagt ned stor möda på att säkerställa den historiska korrektheten. När serien visades i Tyskland följdes den av över 7 miljoner tyskar och blev omåttligt populär bland unga och den hyllades och anses vara en vändpunkt i den tyska tv-historien, för dess belysande av krigets effekter på individnivå.

Krigets Unga Hjärtan har kostat 14 miljoner euro att producera och innehåller allt man kan begära av en miniserie, med spänning, kärlek, action och med karaktärer man kan ta till sig och känna för. Ett varningens tecken bör dock höjas för känsliga tittare! Serien är stundtals rå och brutal och skildrar krigets vanvett osminkat och ärligt. I en scen får man se hur tyska soldater massmördar civila som hämnd för en partisanattack. I en annan scen skildras hur en tysk sjuksköterska blir brutalt våldtagen av ryska röda armé-soldater. Så det kan behövas en skrämsel kudde nära till hands.

Unsere Mütter, unsere Väter – Trailer from ufafiction on Vimeo.


Kommentarer

Missa Inte Miniserien Krigets Unga Hjärtan! — 2 kommentarer

  1. Jag bor i Österrike och såg serien då den gick på tysk TV. Håller med, tycker den var fantastisk! Och jag tror inte man kan föreställa sig vilket genomslag den fick här nere! Man kan nog dra paralleller till då “Torka aldrig tårar utan handskar” gick på TV hemma i Sverige.

    Jättetrevlig blogg BTW =)

    • Tackar och vad trevligt att du hittat hit ända från Österrike.!

      Ja serier som handlar om riktiga människor och deras livsvillkor går hem hos folket. Jag tror vi börjar bli lite less på alla dessa superhjältar! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *