Roland Emmerich Och White House Down

Tyske regissören Roland Emmerich började filmkarriären i dåvarande VästTyskland innan han flyttade över verksamheten till Hollywood med debuten Vietnamkrigsfilmen Universal Soldier (1992), med bland andra Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren i rollerna.

Många av Roland Emmerlich filmer är katastroffilmer i populariserad form. Handlingen brukar ofta genomsyras av övernaturliga ting, okända krafter och dolda sammanhang.
Han har dock ofta fått kritik från olika håll för att behandla ämnena ytligt, med vissa vetenskapliga och historiska tveksamheter, men han menar sig också vilja föra ut existentiella världsfrågor för en större allmän medvetenhet och diskussion och samtidigt skapa populär massunderhållning. De flesta av hans filmer har blivit kassasuccér och har dragit in miljarder dollar sammanlagt. För nyproduktionen av Godzilla (1998) fick han Publikens pris vid European Film Awards och för Independence Day fick han norska Amandaprisens “Bästa utländska film” 1996. Ska jag personligen plocka ut tre favoriter från hans digra produktion får det i tur och ordning bli: Independence day, Patrioten och The Day After Tomorrow. Patrioten köpte jag för övrigt på rea, extended Cut versionen på Bluray, och den tre gånger Oscarsnominerade filmen håller med råge än i dag

Filmer i urval: Universal Soldier(1992), Stargate(1994), Independence Day(1996), Godzilla(1998), Patrioten(2000), The Day After Tomorrow(2004), 10.000 BC(2008), 2012(2009), Anonym(2011) och så nu aktuella Whitehouse Down, som får Sverigepremiär den 20 september 2013. I klippet nedan berättar Roland Emmerich och delar av ensemblen om filmen och inspelningarna. Filosofin är: blowing up the White House “bit by bit” for a change…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *