Hannah Arendt

Adolf Eichmann(1906-1962) var ytterst ansvarig för Rikscentralen för judisk utvandring som organiserade emigrationen och deportationen av judar under andra världskriget. Eichmann organiserade bl.a år 1944 massdeportationen av omkring 440 000 ungerska judar till Auschwitz-Birkenau och andra förintelseläger. Efter andra världskriget flydde Eichmann till Argentina, där han från mars 1959 arbetade som svetsare och mekaniker för Mercedes-Benz, innan han i maj 1960 greps av Mossad-agenter och fördes till Israel. Han ställdes år 1961 inför rätta för folkmord och brott mot mänskligheten och dömdes till döden. Året därpå avrättades Eichmann genom hängning.

I nya tyska dramat “Hannah Arendt” får vi följa den tyska filosofen Hannah Arendt och hennes rapportering av Adolf Eichmanns rättegång i Israel 1961. På uppdrag av tidningen The New Yorker reser hon till Jerusalem i tron om att hon ska stå öga mot öga med ett monster. Men det hon finner är en ”ingen” och när hon till slut levererar sina artiklar orsakar de omedelbart en skandal i USA och Israel och snart i resten av världen“…Margarethe von Trotta regisserar och i rollen som Hannah Arendt briljerar Barbara Sukowa.
Powered by Preview Networks

Distributör: Folkets Bio
Biopremiär: 1 februari 2013.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *