Amour

Oscarnomineringarna haglade i går och en del filmer fick mer än andra. En film att uppmärksamma är franska romantiska dramat om åldrande kärlek och döden, “Amour” som fick hela 5 Oscarsnomineringar. Och det är inte vilka nomineringar som helst utan filmen är med och slåss om de tyngsta och mest prestigefyllda statyetterna, se här: Bästa Film, Bästa Utländska Film, Bästa Regissör(Michael Haneke), Bästa Originalmanus(Michael Haneke), Bästa Kvinnliga Huvudroll(Emmanuelle Riva).

Men konkurrensen är knivskarp och det är svårt att sia utgången. Ur svenskt perspektiv ställer Amours succe till det. Det kan bli svårt för Alicia Vikander och “A Royal Affair“, och Gustaf Skarsgård och “Kon-tiki” att stå upp i kampen om bästa utländska film. På något vis känns det priset som vikt för Frankrike och Amour som tidigare i år blev vinnare av Guldpalmen i Cannes. Men som jag sagt tidigare så håller jag tummarna för Danmark och Alicia Vikander.

För fina franska skådespelerskan Emmanuelle Riva som spelar den åldrande och sjuka Anne kan Amour bli kronan på verket efter en lång och gedigen karriär. För övrigt kan den 24 februari 2013, då Oscarsgalan går av stapeln ge anledning till dubbelt firande, då Riva fyller 86 år!

I kategorin Bästa Kvinnliga Huvudroll kampas hon mot Jessica Chastain (Zero dark thirty), Jennifer Lawrence (Du gör mig galen), blott 9-åriga Quvenzhané Wallis (Beasts of the southern wild) och Naomi Watts (The impossible). Här blir den franska grand old ladyn utan statyett. Trion Chastain, Watts och Lawrence har alla 1 Oscarsnominering sedan tidigare och här kommer någon av dem att få åka hem med en guldglänsande statyett. Jag gillar alla tre tjejerna som jag tycker är helt fantastiska skådespelerskor, men här håller jag tummarna för unga(född 1990) Jennifer Lawrence, som borde ha fått en Oscar redan 2011 för “Winters Bone

Synopsis för Amour: “Georges och Anne är ett par i åttioårs-åldern. Båda har undervisat i klassisk musik och även dottern, som är bosatt utomlands, är utbildad musiker. Paret lever nu ett lugnt och stilla pensionärsliv där dagarna ofta ser likadana ut med en gemensam frukost i köket, lite läsning och en eftermiddags slummer. En dag drabbas Anne av en stroke. Hela tillvaron vänds upp och ner och det starka kärleksbandet mellan Georges och Anne sätts på sitt yttersta prov.

Distributör: Folkets Bio.
Biopremiär: 23 november 2012.
Fotnot: I rollen som den åldrande maken återfinns Jean-Louis Trintignant och som parets dotter, Eva, Isabelle Hubert.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *