Ilyena Lydia Vasilievna Mironoff

Skådespelerskan Ilyena Lydia Vasilievna Mironoff har vunnit en Oscar.

Vem är det frågar sig vän av ordning? Ja det är helt enkelt den engelska skådespelerskan Helen Mirren, vars födslonamn klingar så ryskt. Anledningen till det är Helens pappa Vasiliy Petrovich Mironov som ville ge henne en rysk identitet. Sedemera bytte familjen namn till Mirren för att smälta in i det brittiska samhället. Som ung var hon ointresserad av film och hade inte sett mer en en handfull filmer före 18 års ålder, men sedan tog det fart och tur var väl det.

Helen Mirren ligger på min tio i topp lista över bästa skådespelerskor och jag tycker att hon är fenomenal. Oscarvinsten kom 2007 för “The Queen“, utöver det har hon ytterligare tre nomineringar och snart kan det vara dags igen. Helen Mirren spelar som bekant Alfred Hitchcocks fru, Alma Reville, i kommande storfilmen “Hitchcock” och för den rollen nämns hon som en kandidat till en Oscar. Läs mer om den filmen och se trailern med mera här på Cinemaholics.

Nyligen satt hon ned med Hollywood reporters Scott Feinberg i ett förtroligt samtal om livet och karriären. Ett drygt 16 minuter långt klipp, väl värt att se för alla filmintresserade…

Fotocredit för bilden på Helen Mirren: Caroline Bonarde Ucci.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *