Dom Över Död Man

Det är fyra år sedan som Jan Troells fina, Goldenglobenominerade “Maria Larssons Eviga Ögonblick” gick på biograferna. Nu är den Oscarnominerade(Nybyggarna 1973) regissören tillbaka med en film om Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT) huvudredaktör Torgny Segerstedt(1876-1945). Biopremiären sker den 7 december 2012 med Nordisk Film som distributör.
Det här är en film jag ser fram emot. Det är en spännande person och en spännande tid som ska skildras och vem kan göra det bättre än Jan Troell? I rollerna hittar vi bland andra Pernilla August, Amanda Ooms, Ulla Skoog, Björn Granath, Lennart Hjulström och Jesper Christensen som Torgny Segerstedt.

Filmen bygger på Kenne Fants biografi “Torgny Segerstedt”. Sin historiska ryktbarhet har Segerstedt främst erhållit genom sin konsekventa kritik av den tyska nazistregimen under andra världskriget. Redan 1933 skrev han en kritisk artikel som fick tyske riksministern Hermann Göring att gå i taket. Avslutningen på artikeln lyder: ”Att tvinga all världens politik och press att sysselsätta sig med den figuren, det är oförlåtligt. Herr Hitler är en förolämpning

Trots starka påtryckningar från den 1939 bildade samlingsregeringen och enskilda statsråd, om att Torgny Segerstedt borde upphöra med den ”antityska” linjen fortsatte han producera artiklar med sin kritiska penna. 1940 kritiserade Segerstedt regeringens undfallenhet gentemot Nazityskland och transiteringstrafiken genom Sverige, något som resulterade i att regeringen beslutade konfiskera tre nummer av GHT.

När andra världskriget pågått i drygt ett år fick den tyskvänlige kungen Gustav V nog och kallade upp Torgny Segerstedt på Stockholms slott, för att förmå honom att sluta med de ytterst negativa skriverierna. Kungen ska ha sagt: ” ”Du skadar Sveriges intressen med dina skriverier.” Svaret kom styvnackat: “Jag är inte beredd att tumma på min övertygelse. Nu ilsknade Gustav V till och menade att Segerstedt riskerade att störta landet i krig. Svaret var inte det minsta undfallande: “Är det kanske bättre att leva på knä än att dö upprätt?”

Torgny Segerstedt var en hårding som stred för sin övertygelse och verkade för demokrati och liberalism. Krigsslutet och freden fick han aldrig uppleva då han dog ett par månader innan, den 31 mars 1945. Nedan kommer filmens synopsis och trailer…

Från 1933 till 1945 är Torgny Segerstedt chefredaktör för ”Göteborgs Handels och Sjöfartstidning.” Han utmanar Tredje Rikets ledare med sina kontroversiella artiklar. Vissa läses upp i engelsk radio samma dag som de publicerats och i Norge betraktar man honom som en hjälte. Den svenske kungen och regeringen fruktar konsekvenserna. Sverige är neutralt och de tvekar inte att gå hur långt som helst för att hålla landet utanför kriget. Men mot alla odds, med pennan som enda vapen, tar han upp striden Hans kärleksliv är tumultartat. Han är i ständig konflikt med sig själv, ohjälpligt fast i ett intrikat passionsdrama med tre olika kvinnor. Till sist tvingas han ta konsekvenserna av sina handlingar både politiskt och privat. När Tredje Riket faller inser han att meningen med hans modiga och kaotiska liv är över och att bara döden återstår.
Powered by Preview Networks

Distributör: Nordisk Film.
Biopremiär: 7 december 2012.
Stillbildsfoto: Foto: Nille Leander.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *