Lincoln – Obama

Abraham Lincoln(1809-1865) var republikanernas första president. Trots partitillhörigheten tror jag han applåderar utfallet, där han sitter i sin himmel, i det amerikanska presidentvalet i natt. Barack Obama har ofta nämnt Abraham Lincoln som en av sina förebilder och nästan 150 år efter slaveriets avskaffande får han fortsätta arbeta för ett jämlikare USA. Så vad passar inte bättre än att visa den senaste trailern för Steven Spielbergs kommande storfilm “Lincoln” med Daniel Day-Lewis som president Lincoln…

I en nation som är svårt splittrad av krig gör Lincoln allt för att stoppa inbördeskriget, förena landet och avskaffa slaveriet. Med stort mod och redo att göra allt som krävs, även bryta mot lagen, vet Lincoln att hans beslut under denna kritiska tid kommer att vara avgörande för kommande generationers liv.
Powered by Preview Networks

Trivia: Lincoln satt i på Fordteatern i Washington D.C. och såg pjäsen Our American Cousin då han mördades. Mordet ägde rum fem dagar efter fredsslutet i inbördeskriget och general Robert E. Lees kapitulation. Lincoln sköts av sydstataren och den kände skådespelaren John Wilkes Booth. Kulan träffade honom i bakhuvudet klockan 22.13 långfredagen den 14 april 1865. Lincoln fördes till ett närliggande hus (Petersen House), där han avled efter nio timmars medvetslöshet.

Distributör: 20th Century Fox Movies.
Biopremiär: 25:e januari 2013.
Tidigare inlägg om Lincoln hittar ni HÄR och HÄR.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *