Scarlett VS Kirsten

En blott nioårig Scarlett Johansson gör sin audition för rollen som Judy Shephard i “Jumanji“, fantasyäventyret om den unge Alan Parrish som hittar ett mystiskt brädspel. Dock har han ingen aning om vilka enorma krafter det innehåller. Inte förrän han på ett magiskt sätt, mitt framför ögonen på sin vän Sarah, förflyttas till Jumanjis vilda djungel! 26 år senare blir han befriad ur spelet av två överraskade barn. Alan återförenas med Sarah och tillsammans med Judy och Peter försöker han besegra spelets våldsamma krafter.

I rollerna ses bland andra Robin Williams, Patricia Clarkson och …ja inte Scarlett Johansson, för här gick det inte vägen. Rollen gick i stället till drygt två år äldre Kirsten Dunst. Debutfilmen för Scarlett blev i stället dramakomedin “North”(Snacka Om Rackartyg) från 1994.

Nu får vi ju inte glömma bort att det är ett litet barn vi pratar om, men det är ingen lysande audition den unga Scarlett gör, utan en oinspirerad provfilmning för Jumanji. Sedan gick det bättre, det vet vi nu när vi sitter med facit i hand. Det stora genombrottet kom några år senare(1998) med vackra “Mannen som Kunde tala Med Hästar” där hon spelar den traumatiserade Grace MacLean som råkat ut för en incident med sin häst. Nu är hon aktuell med kommande dramabiografin “Hitchcock” där hon spelar Janet Leigh och kanske den rollen kan leda fram till en Oscarnominering? Annars är det ingen panik, karriären löper på fint och hon tillhör fortfarande det unga Hollywood, (Fyller 28 år den 22 november 2012) så en Oscarstatyett kommer nog så småningom.

Att rollen som Judy Shepherd i Jumanji gick till Kirsten Dunst är inte konstigt. Hon var redan vid den här tiden en rutinerad skådespelerska(karriären inleddes som 6-åring) med flera roller i bagaget, bland annat från Star Trek: The Next Generation, En Vampyrs Bekännelse och Unga Kvinnor. Så här fällde nog rutinen avgörandet. Även Kirsten tillhör det unga gardet i Hollywood, 30 år gammal väntar hon på en Oscarnominering och den kommer säkert den med så småningom.

Lite malliga kan vi svenskar vara över de här två tjejerna och fina skådespelerskorna. Bägge har nordiskt påbrå med svenska rötter.
Lite kuriosa gällande Kirsten är att det sägs att hon haft väldigt drivande föräldrar, på gränsen till det ohälsosamma. I klippet nedan tycker jag dock att det lyser igenom en mycket frimodig tjej med skinn på näsan. döm själva…

Fotnot: Fotocredit Scarlett Johansson: John Harrison. Kirsten Dunst: Georges Biard.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *