Mad Men Säsong 5 DVD-Bluray Premiär

Jag sitter med Noble Entertainments utgåva av Mad Men säsong 5 i näven. DVD/Bluray releasen sker den 24 oktober 2012 och kommer att servera 13 nya, fullmatade avsnitt av succeserien om reklammakarna på Madison Avenue. Det här är serien man kan se bara för att insupa tidsandan, med allt som hörde 60-talet till. Skulle man önska något ytterligare av denna utmärkta utgåva så är det ett bättre extramaterial, för det som är med håller inte riktigt måttet. En 60-tals dokumentär hade varit trevlig och lite flera original reklamsnuttar från den tiden, om man nu ska vara gnällig.

Det var bestämt från början att drama tvserien ”Mad Men” skulle löpa över minst sju säsonger. Efter säsong fyra körde man fast i ekonomisk käbbel och säsong fem blev försenad ett år. Men nu ser det ut att gå lättare inför kommande säsonger. Tre av seriens stjärnor, January Jones, Vincent Kartheiser och Elisabeth Moss är på gång att skriva på för ytterligare två år. Lionsgate tv förhandlar även med Christina Hendricks och Jonn Hamm skrev redan förra året på ett treårsavtal.

Annars är allt som vanligt på reklambyrån Sterling Cooper Draper Pryce, men endå inte! Man röker, dricker och är otrogen som vanligt men under säsong 5 spetsar det till sig ytterligare. Det är mer dramatik än tidigare och nu drar man sig inte ens för att gå till handgemäng med varandra på kontoret.

Förändringarnas vindar blåser i USA i slutet av sextiotalet och mycket förändras även för karaktärerna i Mad Men. Don Draper är ju numera skild från Betty och har flyttat in med sin nya unga hustru Megan i en lägenhet på Manhattan. Roger Sterling och Pete Campell är i luven på varandra och konkurrensen dem emellan hårdnar. Yppiga Joan(Christina Hendricks) är mammaledig och Peggy Olson, spelad av Elisabeth Moss, har lämnat Sterling Cooper för att prova lyckan annorstädes. Att nämna för övrigt är att January Jones, som spelar Betty Hofstadt, Don Drapers exfru, har fått betydligt mindre plats i säsong 5. Troligtvis beror det på att hon var gravid under inspelningen, vilket visar sig som en rejäl övervikt i serien och frågan blir, har Betty cancer eller är det problem med sköldkörteln?

Ja frågetecknen rättar ut sig en del efter hand och säsong 5 är minst lika bra som de tidigare säsongerna. Har ni glömt lite av turerna i Mad Men och behöver en resume, eller kanske inte alls sett serien tidigare, kan ni ta en titt på videon nedan, “Mad Men In Seven Minutes”…

”USA 1960, det är en gyllene tidsålder. Kvinnorna hade precis bara börjat frigöra sig. Lugnande mediciner och preventivmedel är på frammarsch. Och god etik, rökfria miljöer, sexuella trakasserier och etnisk mångfald hör till framtiden.
I centrum för handlingen hittar vi Don Draper (Jon Hamm) och hans arbetskollegor på Sterling Cooper Advertising Agency. Draper är det största namnet i reklamvärlden och en lika stor kvinnorkarl. Samtidigt som han går från styrelserum till sovrum kämpar Draper för att hålla sig kvar på toppen. Vem du är och vad du tycker spelar ingen roll. Det handlar bara om hur du säljer sanningen.”

Distributör: Noble Entertainment.
DVD/Bluraypremiär: 24 oktober 2012.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *