Kategoriarkiv: Svensk Film

Superswede – Dokumentären Om Ronnie Peterson

superswedeVi inleder dagen med en dokumentär. ”Superswede” är en film om den svenska racinglegenden Ronnie Peterson vars liv slutade med en våldsam krasch på Monzabanan 1978 och chockade en hel värld. Filmen tar med publiken på en episk resa till en epok då sporten kantades av glamour, dårskap, hjältemod, big business och krafter som under ett decennium drev fler än tolv förare i döden.

Sverigepremiären sker den 16 augusti, NonStop Entertainment distribhuerar. I filmen deltar de ikoniska racinglegenderna Niki Lauda, Emerson Fittipaldi, Sir Jackie Stewart, Mario Andretti, Jody Scheckter och John Watson och ger sina personliga historier om vännen och kollegan vars död 1978 skakade en hel värld.

Ronnie Peterson är Sveriges hittills mest framgångsrika racingförare, med bland annat 10 formel 1 vinster och lika många andra platser. Peterson kraschade vid en dramatisk olycka den 10 september strax efter starten på Monza, Italiens Grand Prix 1978. Han skadades allvarligt ochavled på sjukhus dagen efter olyckan.

Intresset kring Ronnie Peterson var mycket stort och loppet på Monza direktsändes i svensk television. Jag kommer mycket väl i håg tävlingen, den ruggiga kraschen och efterspelet. Här är en teaser till Superswede – Dokumentären Om Ronnie Peterson…

Publicerat i Dokumentär, Svensk Film | Lämna en kommentar

Tjuvjägaren – Den Enkla Människan Mot Överheten

tjuvjägarenSvenska dramat ”Tjuvjägaren” visades på Göteborgs Filmfestival i februari i år och här vet jag faktiskt inte när den officiella biopremiären sker, eller om filmen går direkt till DVD. Tjuvjägaren är verklighetsbaserad och en ”David mot Goliat”-historia i svenskt 1890-tal om den enkla människans kamp mot överheten. Ett klassiskt tema den här tiden då det inte fanns mycket till social trygghet att vila sig mot, om man inte befann sig i välbestånd. John Thornblad har skrivit manus tillsmmans med Ricard Schmidt och står för regin.

Den asociala jägaren Lasse bor med sin fru Inga i en grotta i Kinnekulles vida skogar. För att kunna överleva måste Lasse jaga, men han saknar mark att jaga på och tvingas därför tjuvjaga på Baronens mark. Det leder till en svår konflikt som sätter Lasses och Ingas relation på spel då de – till Ingas stora förtret – isoleras från gemenskapen i byn. Trots risken att förlora allt sätter Lasse sig tjurskalligt emot överheten för det han anser sig ha rätt till; att jaga var, när och hur han vill.”

Publicerat i Drama, Svensk Film | Lämna en kommentar

Dröm Vidare

Måndag och ny vecka och snön faller äntligen igen efter ett par veckors groteskt vårväder. Först ut i dag blir en något smalare film distribuerad av Non Stop Entertainment. Svenska dramat ”Dröm Vidare” hade världspremiär i huvudtävlan (Dragon Award) på Göteborg Film Festival 2017 där den blev dubbelt prisbelönt; med Publikpriset och Svenska kyrkans Angelospriset. Den officiella biopremiären sker den 17 mars.

Mirja maåste finna sin plats i vaärlden efter ett avtjaänat fängelsestraff. När hon lyckas få ett jobb som hotellstäderska börjar hon leva ett dubbelliv. Hon slits mellan sin sjuka mamma och sina gamla vänner, som varit som hennes riktiga familj. Dröm Vidare har beskrivits som ”en efterlängtad käftsmäll om vänskap, lojalitet, identitet och klass” och är på samma gång verklighetsnära och drömsk.

Publicerat i Drama, Svensk Film | Lämna en kommentar

En Enkel Till Antibes På SVT 1

Sven Bertil Taube fick mycket välförtjänt en Guldbagge för ”En Enkel Till Antibes” och i kväll lördag den 3 december klockan 21.30 har ni chans att se filmen på SVT 1.

En Enkel Till Antibes berättar om Änklingen George (Sven-Bertil Taube) som har fått nog av sin hemhjälp Maria (Rebecca Ferguson) som stjäl hans saker och sina vuxna barn (Dan Ekborg, Malin Morgan) som försöker sälja hans hus och komma över pengarna. Han bestämmer sig för att överraska dem med ett motdrag som får alla att rannsaka sina liv. George packar en väska och drar iväg på en svindlande resa. En resa där han även stöter på Torkel Pettersson i form av charmige karraktären, begravningsentrepenören Tony.

En Enkel Till Antibes från 2011 är vid tiden Richard Hoberts första film på sex år och en liten pärla ni inte får missa. Filmen kategoriseras som drama men feelgoodkänslan lurar runt hörnet. Jag får lite Woody Allen vibbar av En Enkel Till Antibes, Hobert gör som Woody uppehåller sig med de stora frågorna om livet och om döden på ett sätt som andas humor och hoppfullhet, Lev Nu!

Skådespeleriet är bra och Sven Bertil Taube är i sitt esse, Rebecca Ferguson lysande som hemhjälpen och Dan Ekborg agerar förtjänstfullt som svinig son. Jag plockar in den här filmen tillsammans med filmer som ”Under Solen” och ”Masjävlar”, drama, lite komedi och feelgood. Av mig får den 4/5.

Publicerat i Drama, Svensk Film | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Fröken Frimans krig Får En Fjärde Säsong

friman1Det har blivit tradition nu att SVT vid jultid bjuder på svenska perioddramat ”Fröken Frimans Krig”. Den här julen blir inget undantag för då visar SVT den tredje säsongen av den mycket populära serien som snittat 1.5 miljoner tittare varje episod. Det är betydlig mer än vad Downton Abbey mäktade med, vilket visar på att tv publiken suktar efter bra svenskt drama med kvalitet. Det kommer man få i form av Fröken Frimans Krig även en fjärde säsong julen 2017 meddelar SVT och berättar att då tar serien steget in i år 1908 och följer utvecklingen i en konservfabrik.

Vid tiden befinner Sverige sig i ekonomisk kris, det var polarisering och hög arbetslöshet. Då började det mullra inför det som slog till 1909, nämligen storstrejken, Vi går in i en värld av strejker och följer en konservfabrik där det jobbar många kvinnor som strejkar. Samtidigt tillåts de inte vara med i organiserade fackföreningar eftersom de hade låga löner och männen i facken ville inte att deras löner skulle dras ner. Vid sidan av den kampen fortsätter också en annan kamp, den för kärleken. Två andra av våra huvudpersoner finner kärleken, men vilka det är får ni se sen. Dessutom ska Alma få åka bil för första gången, i racerfart på Stockholms gator.

friman2Men först ska den tredje säsongen av Fröken Frimans krig avhandlas och då får vi se hur en ung kvinna i kretsen runt Dagmar Friman och hennes vänner blir felaktigt registrerad som prostituerad. Det gör att kvinnorna på Svenska Hem får upp ögonen för de ruskiga villkor som stadens prostituerade lever under, allt för att skydda de män som är kunder. Men kvinnorna är oeniga om prostitution verkligen är en fråga som kooperativet ska driva. Kinna tycker det är självklart att de måste stå upp även för kvinnor som befinner sig på samhällets botten. Dagmar är inte alls med på noterna. Lotties make Axel engagerar sig dock i frågan, vilket blir en ny prövning i deras äktenskap.

Alma försöker övertala Emmy att flytta hem till henne. De är båda ensamma och skulle få sällskap av varandra på ålderns höst. När Emmy blir uppvaktad komplicerar det planerna. Jon, som har bott hos Alma med Lill-Tora, vill visa att han kan stå på egna ben och ordnar egen bostad för sig och dottern. Men myndigheterna flåsar honom i nacken. Kan en ensamstående pappa ta hand om ett barn? Frithiof Johannesson har hamnat i onåd i riksdagen och stannar hemma och surar. Men hustrun Rut tänker inte finna sig i det. Med smicker och list försöker hon förmå maken att återvända till maktens korridorer. Något hon kan komma att ångra.

Ja det var mycket på en gång det. Ni vet väl om att de första två säsongerna av Fröken Frimans Krig finns på SVT Play om ni vill friska upp minnet inför den tredje säsongen. Serien finns för övrigt även på DVD distribuerad av SF Studios. Här en liten resume och två trailers till den senaste säsongen…

I berättelsens centrum finns Dagmar Friman (Sissela Kyle) som flyttar hem till Sverige efter att ha bott i flera år hos goda vänner i suffragettrörelsens London. Hon är en rättfram och på ytan osentimental kvinna som äntligen ser en möjlighet att förverkliga sina drömmar om ett självständigt liv och ett rättvisare samhälle.

Handlingen kretsar kring Svenska Hem, ett livsmedelskooperativ som startades uteslutande av och för kvinnor. Det gjordes med brinnande passion och i ilsken protest – mot manssamhället och mot det utbredda fusket och snusket i livsmedelsbranschen. Stadens manliga livsmedelshandlare såg till en början ingen anledning till oro över det befängda projektet. Men ju närmare kvinnorna kom att förverkliga sin idé, desto mer spred sig nervositeten. Tänk om fruntimren skulle stjäla deras kunder? Eller dumpa priserna, om de arbetade själva i butiken?”

Publicerat i Drama, PERIODDRAMA SERIER, Svensk Film | Lämna en kommentar

Henrik Dorsin Hälsar Välkommen Till 70-talet…

flyktentillframtidenTrailern och lite mer om Ulf Malmros & Jaana Fomins dramakomedi ”Flykten Till Framtiden” hittar ni i inlägget Flykten Till Framtiden Av Ulf Malmros. Filmen får biopremiär den 11 november och då får vi följa med på en tidsresa som går fram och tillbaka mellan 1973 och 2016. SF Studios har släppt ett nytt klipp från filmen…

Svante lider av ett hjärtfel och får beskedet att han bara har några dagar kvar att leva. Mitt i bedrövelsen öppnar sig plötsligt en oväntad möjlighet att resa till framtiden – närmare bestämt till år 2016. Han lämnar då sjuttiotalet, träffar Elsa och när han återvänder tillbaka med henne hälsas han välkommen av den holkrökande proggaren Bengan, spelad av Henrik Dorsin.

Publicerat i Drama, Komedier, Svensk Film | Etiketter , , , , , , | 1 kommentar

Allan Is Back – Första Trailern Till Hundraettåringen

Första trailern till ”Hundraettåringen Som Smet Från Notan Och Försvann” är här och återigen ser vi Robert Gustafsson som Allan Karlsson som nu hunnit bli 101 år och befinner sig på Bali med sina vänner. Nu är man rastlösa efter ett år i lyx, men när Allan bjuder på den oförglömligt goda läsken Folksoda så blir det fart igen.

Varför frångå ett framgångsrecept, tittar vi på trailern ser vi att upplägget är detsamma som i första Allanrullen. Det dyker upp en masssa historiska kändisar och det smäller till höger och vänster och det är en sådan fart över det hela att självaste CIA blir inkopplade. Biopremiär är det på juldagen

Publicerat i Äventyr, Komedier, Svensk Film | Etiketter | Lämna en kommentar

Morran Och Tobias Går På En Propp…

Nordisk Film har släppt ännu ett galet klipp ur kommande långfilmen ”Morran och Tobias – Som En Skänk Från Ovan”. Efter en incident med en luftballongsbrännare råkar Morran och hennes son Tobias, två lite udda karaktärer på samhällets skuggsida, bränna ned det hus som varit deras hem i 34 år. Med en utbränd husvagn på släp fylld med sotigt bohag går flytten till det nya hem som de tilldelats av kommunen.

På plats i det nya hemmet blir Morran röksugen, men vad göra utan tändstickor? Jo, så här! Vilka lirare… 🙂

Publicerat i Komedier, Svensk Film | Etiketter , | Lämna en kommentar

Johan Rheborg och Robert Gustafsson I Högform…

Johan Rheborg och Robert Gustafsson spelar ut hela registret och är i högform i kommande långfilmen ”Morran och Tobias – Som En Skänk Från Ovan”. Nordisk Film distribuerar och biopremiären sker den 26 oktober. Läs mmer i inlägget Morran och Tobias – Som En Skänk Från Ovan.

De två lite udda karaktärerna på samhällets skuggsida har eftter en liten incident tvingats se sig om efter ett nytt boende. Med en utbränd husvagn på släp fylld med sotigt bohag går flytten till det nya hem som de tilldelats av kommunen…

Publicerat i Komedier, Svensk Film | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Jag Älskar Dig – Ett Filmklipp På Sjukan

Östermalm. Marianne 44, med två tonårsbarn, har levt i ett konventionellt, sexlöst äktenskap med advokaten Gustaf på tok för länge. Hon bestämmer sig för att skiljas. Eller separera. Eller åtminstone provseparera. Gustaf förstår ingenting, de är ju bortbjudna…?

Den nya uppkomna situationen gör att spänningarna stiger mellan föräldrar, barn och vänner, vilket vi blir varse om i klippet nedan. Läs mer om komedin ”Jag älskar Dig” i inlägget Jag älskar Dig – En Skilsmässokomedi. Filmen distribueras av Nordisk Film och får Sverigepremiär den 30 september.

Publicerat i Komedier, Svensk Film | Lämna en kommentar