Sofia Loren Fyller 83 år

Marilyn Monroe står i särklass, men nästan lika mytomspunnen filmvamp är Sofia Loren. I dag fyller hon 83 år och vi säger grattis. Några tyngre filmer har hon inte medverkat i de senaste åren, senaste långilmen är ”Mitt Hus Är Fullt Av Speglar” (2010). Två gånger i karriären har hon blivit Oscarsbelönad. 1962 för ”La Ciociara” och 1991 fick hon en hedersOscar för lång och trogen tjänst.

Försenad Barnmorska

Midwife6När Barnmorskan blir försenad då blir det lätt katastrofläge. All information jag hade sa att Barnmorskan I East End säsong 6 skulle ha premiär på Netflix i går måndag den 18 september, men det visade sig vara ett luftslott. Netflix skjuter fram premiären och har inte tablålagt den ännu, så vi får helt enkelt vänta. Trist naturligtvis för alla som följer serien och vill man se fortsättningen av Barnmorskan på SVT får man vänta, troligtvis, till nästa år. Här kunde önskas att tevebolag och streamingtjänster var lika snabb som när Downton Abbey var aktuellt. Då skedde premiären av varje ny säsong bara någon månad efter UK premiären. Jag har i varje fall kommunicerat med Netflix och de är medvetna om att intresset för serien är stort. Så håll ut.

I Storbritannien ser Call The Midwife fansen fram emot 2017 års julspecial på juldagen och säsong 7 som får premiär i början på nästa år. Nu får vi hoppas att Netflix är snabba och lägger ut säsong 6 snabbare än kvickt för intresset för fortsättningen är stort. Serien som blivit BBCs flaggskepp är populär över hela världen och har nu fler tittare än Downton Abbey hade en gång i tiden och det gäller även för Sverige. Är man riktigt desperat 🙂 och inte har något problem med engelsk undertext så finns den brittiska utgåvan, Call The Midwife season 6 på Discshop för 199 kronor.

I säsong 6 instiftas nya regler för nunnorna och sjuksystrarna på Nonnatus House. Nya karaktären syster Ursula dyker upp och gör livet krånligt för personalen, dessutom stundar det nya tider och nya reformer gällande moderskapet instiftas…

Alexander Skarsgård Vann En Emmy

EmmyI natt gick Emmygalan av stapeln och Alexander Skarsgård vann en Emmy för bästa manliga biroll i en miniserie. Skarsgård premierades för sin insats som den koleriske Perry Wright, äkta make till Nicole Kidman i serien ”Big Little Lies”. Nicole Kidman fick för övrigt även hon en Emmy för Bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie. Annat att notera från Emmygalan är att ”The Handmaid’s Tale” blev bästa dramaserie, ”Veep” bästa komediserie, ”Big Little Lies” bästa miniserie och ”Black Mirror: San Junipero” vann en Emmy för bästa tevefilm. Alla Emmyvinnare hittar ni här.

Det blev flera tunga priser till Big Little Lies sålunda och serien kan ni se på HBO Nordic. Big Little Lies är en historia med svart humor om tre mödrar från norra Kalifornien vars till synes perfekta liv halkar in på fel spår, och allt slutar med ett mord. Men vem som mördar och vem som mördas, det vet vi inte. Alexander Skarsgård har svårt med humöret i serien och pucklar på sin fru Nicole Kidman när han känner sig frustrerad. Läs mer om serien här.

Sverrir Gudnason prisbelönad För Borg Mcenroe

Svenska sportdramat ”Borg Mcenroe” visas just nu på Toronto filmfestival och filmen har fått mycket bra kritik. Så även Sverrir Gudnason, som spelar Borg. Häromdagen fick han IMDBs prestigefyllda pris breakout star i Toronto. Borg McEnroe visas just nu på de svenska biograferna och ni kan läsa mer om filmen i tidigare inlägg.

Janne Loffe Carlsson Har Avlidit

LoffeEn notering måste till om att den folkäre artisten, musikern och skådespelaren Janne Loffe Carlsson avlidit 80 år gammal i sviterna av levercancer. Loffe blev han med hela svenska folket i teveserien ”Någonstans I Sverige” (1973), som skildrade Sverige under krigs och beredskapsåren. Debuten skedde dock redan 1950 i Andersonskans Kalle. Andra filmer i hans långa karriär är Göta kanal”, ”47:an Löken”, ”Repmånad” och ”Rallybrudar” m.fl.

Men som sagt, folkkär blev han i och med sin roll som 111:an Elof ‘Loffe’ Olsson, värnpliktig och på beredskap någonstans i Sverige. Hela serien (7 avsnitt) av Någonstans I Sverige finns för övrigt på SVT Play om ni känner för att se den igen. Vi får följa ett förbands öden och äventyr under beredskapsåren 1939-1945. Restaurangbesök kunde bli lite knepigt i ransoneringstider…

Komikern Jerry Lewis Har Avlidit

SailorDen legendariske komikern Jerry Lewis har avlidit 91 år gammal.

Karriären inledde han 23 år gammal i komedin ”Dårfinkar Är Vi Allihopa” och totalt hann Lewis med 74 filmer och teveserier. Sista filmen blev dramathrillern ”The Trust” från 2016, där han spelade mot bland andra Nicolas Cage och Elijah Wood. Andra kända filmer i hans digra repertoar är ”Alla Tiders Gågosse” (1960), ”Doktor Jäkel Och Mister Hyde” (1963), ”King Of Comedy” 1982).

Storhetstiden var 50 och 60-talet och ofta teamade han upp med Dean Martin, som här i klippet nedan från komedin ”Akta Dej För Sjömän” (Sailor Beware) från 1952. En motsvarighet till Jery Lewis i filmärlden i dag kan man säga är Jim Carrey.

Michael Nyqvist Har Avlidit

Det har väl knappast undgått någon att skådespelaren Michael Nyqvist har avlidit i sviterna från lungcancer. Efter succén med ”Män Som Hatar Kvinnor” triologin hamnade han i Hollywood och medverkade i flera stora internationellt framgångsrika produktioner. Vid frånfället hade han flera filmer på gång, bland annat ingick han i ensemblen i kommande thrillern ”Hunter Killer”, som även har Gerard Butler, Gary Oldman och Common som medverkande och ”Kursk” som planerats till 2018 där Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux och Colin Firth har roller.

Jag ska inte orda mer om detta sorgliga faktum, utan avslutar med att konstatera att bland alla 93 produktioner han medverkade i så är paradrollen den som dirigenten Daniel Daréus i ”Så Som I Himmelen

Mamma Mia! – Det Blir En Till Mamma Mia

mammamiaUniversal Pictures meddelar att man spelar in en uppföljare till 2008 års succé ”Mamma Mia”. Titeln lyder ”Mamma Mia: Here We Go Again!” och planerad biopremiär är i juli 2018. Manusförfattaren till Hotell Marigold filmerna, Ol Parker, skriver manus och regisserar.

Som det ser ut kommer uppföljaren fokusera på Meryl Streep, Colin Firth och Pierce Brosnans karaktärer åren innan första filmen. Mycket ABBA musik blir det naturligtvis och både Benny Andersson och Björn Ulvaeus är inkopplade.

Vi lär få anledning att återkomma till Mamma Mia: Here We Go Again! när det finns mer material, trailers och liknande. Fram till dess kan vi alltid friska upp minnet med Mamma Mia, som sågs av 1,8 miljoner svenskar på bio:

Mamma Mia bygger på succémusikalen med samma namn där den blivande bruden Sophie (Amanda Seyfried) är på jakt efter sin pappa inför den stora dagen. Det är bara ett problem ?hon vet inte vem han är. Men efter att ha tjuvläst sin mammas (Meryl Streep) dagböcker, kommer hon fram till att han är någon av hennes tre gamla pojkvänner. Hon bjuder in dem alla tre, även om hon vet att hennes mamma inte kommer att bli glad…
Sophie försöker desperat att hemlighålla deras närvaro, men det dröjer inte länge förrän hemligheten avslöjas och det roliga börjar!

Enkel Resa Till Korfu Fortsätter På SVT

korfu3SVT och BBC Worldwide har slutit ett avtal som innehåller flera stora dramaserier, mer än 80 timmar dokumentärer, naturprogram, komedier och en stor mängd barnprogram. Dessutom kommer man att fortsätta visa ITVs ”The Durrells” aka Enkel Resa Till Korfu. Säsong 2 visas som bäst just nu i Storbritannien och jag gissar att den kommer hit till hösten, före eller efter säsong 5 av ”Barnmorskorna I East End”.

Teve bolaget ITV som ligger bakom serier som Downton Abbey, Mr Selfridge och Home Fires har med Enkel Resa Till Korfu skapat ännu en mycket populär perioddramserie. Handlingen utspelar sig 1935 och handlar om engelskan Louisa Durrell vars liv fallit sönder efter att maken dött några år tidigare. Dessutom har hon finansiella problem, men det hindrar henne inte från att försöka få en nystart i livet. Beslutet av flytta till Grekland är inte särskilt svårt för Louise Durrell. Hemma i Bournemouth har hon att välja mellan att gifta om sig med en äldre, tråkig man eller fortsätta leva i misär. Hon lämnar Bournemouth med sina fyra barn för den grekiska ön Korfu.

I inläggen The Durrells Får Premiär På SVT 1 Den 3 Sepember 2016 och Seriestart – Enkel Resa Till Korfu kan ni läsa mer om Enkel Resa Till Korfu, serien som bjuder på en hel del feelgood. Här en bakom kulisserna video som berättar mer…

Jack Nicholson Som Toni Erdmann

jackTyska succéfilmen ”Toni Erdmann” som Oscarsnominerades tidigare i år kommer i en Hollywoodremake och det blir ingen mindre än Jack Nicholson som spelar huvudrollen som mannen som gör allt för att tina upp sin frostiga relation till sin dotter och för att nå hela vägen iklär sig rollen som den excentriske livsstilscoachen Toni Erdmann som infiltrerar dotterns liv.

Toni Erdmann är en karktärsroll som är klipt och skuren för Jack Nicholson och det är nog därför han hoppar på tåget igen efter att ha varit borta från allt vad film heter sedan 2010, då han gjorde sin senaste film ”How Do You Know”. Faktum är att Nicholson filmat väldigt sparsamt under lång tid och Toni Erdmann blir hans åttonde film efter klassikern ”Livet Från Den Ljusa Sidan” (1997), som firar 20 år i år. Lika klippt och skuren för rollen, som dottern som gör allt hon kan för att hålla fadern på avstånd, tycker jag Kristen Wiig är. Ingen regissör är tillsatt ännu och inget releasedatum, men 2018 låter sannolikt.

Tyska original Toni Erdmann kan ni läsa om här och vi kan ju alltid ta en titt på den amerikanska trailern till filmen. Jag har Toni Erdmann hemma på blu-ray och tänker se den i helgen och återkommer med ett utlåtande. Lång är den också, så det blir en rejäl sittning på hela 2 timmar och 42 minuter.