Okänd Soldat – Svensktextad Trailer

soldatSamma trailer som tidigare, fast nu med svensk text. Finska krigsdramat ”Okänd Soldat” (Unknown Soldier) är den största finska filmproduktionen någonsin. Och den har slagit publikrekord i Finland. Filmen får sin svenska biopremiär den 6 december 2017 (Finlands Självständighets dag), i en bred release på biografer över hela landet. Okänd soldat, i regi av Aku Louhimies, är berättelsen om en finländsk kulsprutepluton vars kamp vi följer i tre år under fortsättningskriget, från sommaren 1941 till reträtten i Karelen 1944.

Okänd Soldat är baserad på Vainö Linnas välkända roman med samma namn och ni kan läsa mer om filmen här.

Thelma – Norskt Romantiskt Drama Med Skräckthriller Känsla

ThelmaEfter filmer som ”Oslo 31 augusti” och ”Louder Than Bombs” ger sig Joachim Trier på thrillergenren med lite nya grepp. ”Thelma” beskrivs som en kraftfull historia om mörkret vi har inom oss. Filmen har ambitionen att vara en ny typ av övernaturligt skräckdrama och en övernaturlig thriller i en realistisk, samtida omgivning.

Thelma blir Norges Oscarsbidrag 2018 och kommer bland annat få möta Ruben Östlunds ”The Aquare”. Biopremiär är det redan nästa vecka, den 17 november.

”Thelma har vuxit upp med strängt religiösa föräldrar i en liten by på norska västkusten. När hon börjar studera i Oslo öppnar sig en ny värld. Och nya känslor, inte minst för väninnan Anja. Samtidigt har hon börjat få märkliga, återkommande anfall som läkarna inte hittar någon orsak till. Men när Thelma kopplar ihop anfallen med sina känslor så väcker det oanade krafter till liv. Krafter som släpper fram mörka minnen från det förflutna”…

Okänd Soldat – Ett Finskt Krigsdrama

okändsoldatKrigsdramat ”Okänd Soldat” är den största finska filmproduktionen någonsin. Och den har slagit publikrekord i Finland. Filmen hade biopremiär i Finland den 27 Oktober och lockade inte mindre än 170.213 besökare premiärhelgen vilket gör den till den största öppningen för en finsk film någonsin.

Nu har SF Stuidios bestämt att filmen Okänd Soldat får sin svenska biopremiär den 6 december 2017 (Finlands Självständighets dag), i en bred release på biografer över hela landet. Okänd soldat, i regi av Aku Louhimies, är berättelsen om en finländsk kulsprutepluton vars kamp vi följer i tre år under fortsättningskriget, från sommaren 1941 till reträtten i Karelen 1944.

Filmen är baserad på Vainö Linnas välkända roman med samma namn. Filmen skildrar Rokka, Kariluoto, Koskela, Hietanen och deras vapenbröder. Den visar hur vänskap, humor och viljan att överleva förenar dem. Kriget förändrar inte bara livet för dessa män. Det förändrar även livet för deras nära och kära som går hemma och det sätter sina spår på en hel nation.

Fotnot: Okänd Soldat bygger som sagt på den finländske författaren Väinö Linnas succéroman från 1954. Boken har filmatiserats två gånger tidigare, åren 1954 och 1985. Tredje gången gillt blev det sålunda braksuccé och trailern visar lite av varför…

Djävulens Jungfru DVD

djävulensjunjgfruEn film och ett stycke kvinnohistoria, nyligen utgiven på DVD av Njuta Films, är finska historiska dramat”Djävulens Jungfru”. Tyvärr är det så att många så kallade smala filmer lätt försvinner i det enorma filmutbudet, med massor av film främst från Hollywood. När det gäller Djävulens Jungfru vore det synd om så sker för här har vi en mycket spännande och intressant, gripande berättelse om Häxprocesserna på Åland 1666.

Filmen är baserad på verkliga händelser som är väl dokumenterade. I centrum står sextonåriga Anna Eriksdotter, en för tiden frimodig och framåt flicka som både kan läsa och även besitter kunskaper om växter och örter. Denna kunskap om naturens läkande krafter har lärts ut i generationer och Anna har lärt sig av byns kloka gumma, som hon vuxit upp med. Vanligt vid den här tiden var att man ägnade sig åt att sia och spå och när Anna i ett mönster som uppstått i en bit stelnat stearin ser siluetten av en man, anser hon sig ha hittat drömmannen. Problemet är bara att det så småningom visar sig att den utvalde redan är en gift småbarnsfar. Men Anna har bestämt sig, det är honom hon ska ha. Så med trolldom inkluderat örter och en avklippt hårtuss försöker hon snärja den utvalde.

Men på Åland, som vid tiden är svenskt, blåser nya tider. Kyrkans makt är stor och den nya häradshövdingen Nils Psilander, spelad av Magnus Krepper, har bestämt sig att ta i tu med bygdens alla ‘häxor’ som man tror sig står i direkt förbund med djävulen själv. Rykten börjar spridas, anklagelser riktas och snart anger man varandra, dels för egen vinnings skull, men också för att hämnas oförrätter. Med tiden står snart en stor grupp kvinor anklagade för att vara häxor som använder sig av svart magi och besöker blåkulla. Första kvinnan som ställs inför rätta är den ‘kloka gumma’ Anna växt upp med och hon döms till förvisning. Men när ryktena tar fart än värre, påeldade av byns präst Bryniel Kjellinus (Claes Malmberg) så kallas snart skarprättaren in och bilan börjar falla och huvuden rulla.

Förutom Magnus Krepper och Claes Malmberg så består ensemblen av finska skådespelare med bland andra Tuulia Eloranta som Anna Eriksdotter. Filmen är mycket välspelad med ett vackert filmfoto, Man lyckas bygga upp en spänning som håller i sig hela filmen, samtidigt som vi får oss en historielektion. Saara Cantell har varit med och skrivit manus och regisserar med bravur. Många år har förflutit sedan dessa händelser som var den första stora häxprocessen strax före den stora häxjaktens utbrott 1668-76. I dag kan vi vara tacksamma för att religionen inte påverkar samhällslivet nämnbart, men på den här tiden styrde kyrkan alla människors göranden och havanden och tron på djävulen var mycket stark. Dem som fick lida för det var oftast starka, kunniga kvinnor med framåtanda. Man kan påstå att den typen kvinna inte har en problemfri tillvaro än i dag. Fast utslaget blir inte lika brutalt.

Som sagt, det vore trist om Djävulens Jungfru försvinner i mängden, för jag tycker den är så pass välgjord att den förtjänar en mycket, mycket stark 3/5 i betyg. Det som ger extra tyngd åt filmen är att vi vet att dessa personer har funnits i verkligheten. Det är väl dokumenterat med namn och datum för häxprocesserna och avrättningarna. Kreppers och Malmbergs karakärer kan man läsa sig till om på webben: Häxprocessen på Åland var mer eller mindre ett ideologiskt projekt i gångsatt av häradshövding Nils Psilander. Psilander hade fått sin utbildning som präst vid universitetet i Dorpat i svenska Livland. 1655 hade han utnämnts till häradshövding på Åland. Han tycks redan tidigt ha haft en önskan att bedriva häxprocesser enligt de riktlinjer som gavs vid Dorpats universitet, där studenterna uppmanats att rensa Östersjöområdet från trolldom. Pastor Bryniel Kjellenius var häxspecialist och beskrevs som en utmärkt hanterare av trollkonor. I filmen får vi även veta att det var allmänt känt att pastorn använde sig av guds försyn för att komma under kjolarna på unga jungfrur.

Djävulens Jungru är ute nu på DVD. Se den blir min uppmaning…

Kungens Val Blu-ray

kungenNär 2106 års publiksiffra för Norges biografer summerades stod ”Kungens Val” som segrare – överlägset. Hela 715 000 människor såg den bejublade filmen som därmed utklassade de flesta Hollywoodsuccéer . Filmen var Norges bidrag i kampen om en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film 2017. Kungens Val finns nu ute på DVD och blu-ray och distributör är Studios S Entertainment. Jag har sett blu-ray utgåvan av filmen, vars kärna är det svåra och ödesdigra val som Kung Haakon VII ställs inför för, när Norge attackeras av den tyska krigsmakten den 9 april 1940.

Är man intresserad av historia i allmänhet och andra världskriget och nordisk historia i synnerhet är det här filmen man ska se. Nazitysklands flyg och flotta invaderade Norge tidigt på morgonen 9 april 1940. Tyske sändebudet Curt Bräuer begärde ett möte med kung Haakon (Jesper Christensen) och krävde att norrmännen skulle lägga ner sina vapen, och framförde Hitlers begäran att tillsätta nazisympatisören Vidkun Quisling som statsminister. Bräuer uppmanade kung Håkon att följa danska regeringens exempel och ge upp, och varnade för att Norge skulle lida svåra följder om han inte hörsammade uppmaningen.

Kungen vägrade och i en radiosändning framfördes kungens och regeringens ståndpunkt att emotstå tyskarnas ultimatum, till det norska folket. Regeringen lät förstå att de skulle kämpa mot tyskarna så länge som möjligt, och uttryckte sin förvissning om att folket skulle bistå beslutet. Tyskarna sätter i gång en jakt på regeringen och kungen. Med tyskt flyg och soldater i hälarna tvingas kungafamiljen på flykt. Kronprinsessam Märtha, som för övrigt spelas av Tuva Novotny i filmen reser till Sverige med barnen. Kung Haakon och kronprins Olav blir kvar i Norge för att fortsätta kampen. Efter tre dagars desperat flykt fattar kung Haakon sitt slutliga beslut. Han vägrar att kapitulera trots att detta kan kosta både han själv, sin familj, och många oskyldiga norrmän livet.

Kungens Val är en mycket välgjord film med bra skådespelare, där man lagt ned mycket krut på att skapa tidstrogna miljöer och få till den rätta 40-tals andan. Spännande så det förslår är det och filmen är påkostad och håller hög internationell klass. Två timmar och 13 minuters högklassig underhållning och historielektion, med substans är vad man får och jag tycker att filmen är ett självklart val för en filmkväll hemma i höst. Ett plus även för det otroligt snygga filmfotot. Kungens Val uppfyller alla krav jag har på en bra film och betyget blir därefter, 5/5 och en given placering i DVD/Blu-ray tipset.

Som en liten fotnot bör nämnas att Sverige under andra världskriget var neutralt och tvingades till en del icke så smickrande eftergifter. När den norske kungen den 12 april dök upp vid gränsen nära Särna på flykt jagad av nazisterna krävde svenske statsministern Per Albin Hansson att kungen skulle interneras omedelbart eftersom tyskarna annars kunde tro att Sverige var på Norges sida i kriget. Bestört återvände den jagade norska kungafamiljen tillbaka till kriget. Kungen lyckades senare ta sig ut med brittisk hjälp till London, England där kung Haakon bildade en exilregering. Från London blev kungen en viktig symbol för det norska motståndet.

En Väldig Vänskap DVD

VänskapIsländska dramat ”En Väldig Vänskap” hade DVD release för några dagar sedan och jag har haft glädjen att se den. Filmen överraskade stort vid filmfestivalen i Tribeca och tog hem de tunga priserna, Bästa Film, Bästa Manus och Bästa Huvudroll. En väldig vänskap är en film som berör våra hjärtan och temat är ensamhet och att våga bryta mönstret.

I centrum står Fusi, elegant spelad av Gunnar Jónsson. 42 år gammal lever han fortfarande hemma hos mamma och när han inte befinner sig på jobbet med markservice på en flygplats, lyssnar han på tung hårdrock, ägnar han sig åt modelltillverkning och strategispel, främst om andra världskriget. Han har aldrig haft en tjej, är kraftigt öcerviktig och på jobbet är han mobbad, men tycker själv att det väl inte är så farligt. Livet går sin gilla gång tills han på en linedance kurs träffar Hera, en liten och till synes sprallig tjej, Dock lider hom av psykiska problem och är manodepressiv vilket gör att hennes liv pendlar mellan himmel och helvete. Ljusa stunder varvas med mörka och när det är som värst är Hera i stort behov av hjälp. Varmhjärtad, empastisk och snäll som en nallebjörn erbjuder Fusi en hjälpande hand och samvaron de får tillsammans gör att två vilsna själar kan fortsätta existera och för Fusi blir detta en språngbräda till att våga ta steget ut i den outforskade världen.

En väldig Vänskap kanske inte är en film för alla smaker, men hos mig går den hem, då jag är förtjust i den här typen av långsamt berättade filmer. Tonen är lugn och stillsam och det händer inte mycket mer än vanlig vardagslunk. Men det är en skenbar iaktagelse, för trots det lugna tempot sjuder filmen av liv och vi får möta karaktärer med driv. Miljön är grå och trist vilket förstärker känslan av att här måste till en förändring för den gode Fusi. Kärnan i filmen är som sagt ensamhet och att samla mod för att våga bryta mönstret. Närhet, vänskap och att ha någon att bry sig om, att älska är mänskliga behov som skildras på ett fint sätt. Skådespeleriet är fantastiskt bra och Gunnar Jönsson som stora ‘klunsen’ Fusi är lysande. Vilken stjärna. En Väldig Vänskap är en film om livet och vad det innebär att vara människa. Långt från glamour, yta och modetrender.

Inte full pott, men en mycket stark 4/5 i betyg och en given placering i DVD/Blu-ray tipset. Se den och inspireras, roas och bli berörd.

Lejonkvinnan DVD

LejonkvinnanFilmhösten är i antågande så sakteliga och flera spännande releaser på DVD och blu-ray är på gång, för alla som gillar att gå på bio hemma. Jag har startat höstsäsongen med tre filmer från Studio S, filmbolaget som ser till att vi får bra film från hela världen och inte bara Hollywood. I Augusti distribuerar man ”Lejonkvinnan”, ”En Väldig Vänskap” och ”Kungens Nej” på DVD och blu-ray och jag började med ”Lejonkvinnan”, vars stora stjärna är Rolf Lassgård.

Lejonkvinnan” utspelar sig från 1912 till 1936 i en by i Norge och bygger på Erik Fosnes Hansens bestseller. Rolf Lassgård spelar staionmästaren Gustav som anställd av norska statsbanan ser han till att tågen lämnar stationen i exakt rätt tid. Hans fru är gravid och inledningsscenen visar att det inte står rätt till med graviditeten. Blödningar gör att förlossningen blir både förtida och svår och när förlossningsarbetet är över har Gustavs fru fött en liten flicka, men överlever inte själv utan dör i barnsäng. Chocken blir svår och än värre blir den när det visar sig att det lilla flickebarnet fötts med ett svårt lyte. Hon är behårad över hela kroppen och med en gyllene ‘päls’ som aldrig kommer att försvinna ser hon ut som ett Lejon. Stor bestörtning väcks naturligtvis och Gustavs första reaktion blir ett avståndstagande och han vill inte känna av dottern, -”Det där är inte mitt barn”.

Med det konstaterandet får vi också kärnan i filmen, som är hur man hanterar utanförskap och det som inte anses vara gängse normalt. Plågan och smärtan är initialt svår för Gustav och han gömmer undan dottern för att skydda henne från omvärlden och för att själv slippa konfrontera verkligheten. Tiden går och Gustavs känslor för flickan mjuknar sakteliga, dessutom visar det sig att hon besitter extraordinära kunskaper i matematik. Med sin skarpa intelligens har hon begåvats med en möjlighet att lämna byns trångsynthet och alla dömande och inskränkta människor. Men det kommer krävas stort mod av både Gustav och hans behårade dotter Eva.

Lejonkvinnan är en episk påkostad film, som sägs ha kostat över 80 miljoner att spela in. Filmfotot är i världsklass och många scener har internationell teknisk kvalitet. Trots att filmen är visuellt tilltalande att beskåda och att temat med utanförskap är synnerligen intressant så håller inte handlingen hela vägen för toppbetyg. Jag tycker att man slarvar bort en bra story en aning genom att ha för bråttom. Mer djup i skildringen av livet i byn hade inte skadat och när Eva till slut ger sig ut i världen rafsar man iväg handlingen alldeles för snabbt och det blir aningen ologiskt. Men som helhet, med det estetiska i betänkande och Rolf Lassgård, bra som vanligt i en solid rolltolkninjg, håller Lejonkvinnan i varje fall för en filmkväll och jag tycker den är sevärd, men utan rejäla toppar. Betyget blir 3/5 och så pass tilltalande är den att jag placerar den i DVD/Blu-ray tipset. Speltiden är för övrigt på 2 timmar och 6 minuter.

I Morgon Börjar Allt – Surprise

imorgon..Livet är fullt av överraskningar. Det får Samuel, spelad av Omar Sy från ”En Oväntad Vänskap”, erfara i franska komedin ”I Morgon Börjar Allt”.

Hans bekymmerslösa liv på Franska Rivieran vänds upp och ner när Kristin (Clémence Poésy), som han haft en kortare romans med, plötsligt dyker upp och presenterar honom för deras nyfödda dotter Gloria. Kristin överlämnar Gloria med varm hand i hans vårdnad. Mer om I Morgon Börjar Allt och trailer finns här. Sverigepremiär är det den 4 augusti.

Ingen bra start på dagen och så kan det gå när haspen inte är på…

Oskars Amerika

oskaramerikaJag tänkte vi kunde ta en titt på vad våra grannar i väster har för sig i filmens värld just nu. Det brukar produceras ett och annat guldkorn i Norge och nytt från norskarna, med premiär den 11 augusti, är ”Oskars Amerika” ett äventyr för hela familjen. Folkets Bio distribuerar.

Ibland måste Oskar ta hand om sin mamma istället för tvärtom. Plötsligt en dag säger hon att hon ska på en resa till Amerika och Oskar måste bo hos morfar i en liten by i norra Norge. Morfar är vresig men Oskar får en kompis i Levi, en lite udda figur som aldrig går någonstans utan sin vita ponny. När Oskar och Levi ger sig på att poppa popcorn går det överstyr och Levis hus brinner ner. De måste gömma sig och finner ingen annan råd än att hoppa ner i båten och ro till Amerika.”…

Kollektivet Signerad Thomas Vinterberg

kollektivetJag ägnar det här inlägget åt Thomas Vinterbergs dramakomedi ”Kollektivet”. Filmen finns att streama och på DVD för de som känner sig sugna på lite ’70-tals flum’. Manuset bygger på Thomas Vinterbergs egen uppväxt i ett kollektiv. Erik och Anna är ett par med en dröm. Tillsammans med deras dotter Freja startar de ett kollektiv i den finare delen av Köpenhamn. Med familjen i centrum av historien bjuds publiken in i Anna och Eriks dröm. Vi deltar i husmöten, middagar och fester. Det är vänskap, kärlek och sammanhållning tills en dag när en svår kärleksaffär blir kollektivets stora prövning.

Kollektivet slog knock på bio i Danmark med över 300 000 besökare. Färgstark och underhållande med riktigt bra skådespeleri…