Se Italienska Succéen Vad Döljer Du För Mig? Nu På SVT

döljerdu..Buongiorno filmälskare. Passa på att se den italienska dramakomedin, “Vad Döljer Du För Mig” (Perfetti sconosciuti) på SVT1 idag måndag 25 maj klockan 15.10 eller på Play om tiden inte passar.

Vilken tur att det görs film inte bara i Hollywood, utan även på andra ställen i världen. Vad Döljer Du För Mig? är Italiens största succé på många år och vinnare av ‘Italienska Oscars’. Med enkla medel skapas Stor filmkonst, så passa på att se den här, för den är ruggigt bra:

En varm sommarkväll samlas ett antal par och singlar för att avnjuta en god middag tillsammans. De har känt varandra i åratal och borde veta det mesta om var och en. Men gör de verkligen det? Plötsligt får en av dem idén att testa ett socialt experiment. De ska alla lägga upp sina mobiltelefoner på bordet, varefter alla får ta del av samtliga samtal och sms som dyker upp under kvällen! Efter livliga diskussioner går slutligen alla med på att delta i leken, som snart visar sig bli en vådlig rysk roulette – med deras egna hemligheter som högsta insats. Det blir en kväll som ingen av dem någonsin kommer att glömma.“…

Bästsäljaren Min Fantastiska Väninna Nu Som Serie På SVT

Elena Ferrantes världsuccé och bästsäljare “Min Fantastiska Väninna” (L’amica geniale) visas nu som teveserie på SVT 2 och PLAY. Första säsongen består av 8 episoder och det är även en andra säsong på gång. Serien finns även på HBO Nordic.

Serien berättar om Lila och Elena och tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag. I ett slags desperat försök att nå Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv, för att på så sätt rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen.

I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Vi Som Älskade Varann Så Mycket Blu-ray

Vissa kritiker menar att italienska romantiska dramat “Vi Som Älskade varann Så Mycket” (C’eravamo tanto amati) är världens bästa film. Riktigt så långt vill jag inte sträcka mig, men många filmer förtjänas att se om både två och tre gånger och dit hör helt klart den här filmen, skapad av Ettore Scola. Ettore Scola ligger även bakom filmerna “En Alldeles Särskild Dag” (1977). “I Afton Dans” (1983) och “La Famiglia” (1987) som alla erhållit Oscarsnomineringar för bästa utländska film.

Vi Som Älskade Varann Så Mycket är från 1974 och firar i år 45 år. Sverigepremiären lät dock vänta på sig till den 2 oktober 1978. Nu finns filmen återigen utgiven för hemmabiomarknaden i en fräsch och nyrestaurerad blu-ray utgåva. Utgåvan är distribuerad av Studio S entertainment, filmbolaget som bjuder på kvalitetsfilm från hela världen. Många gånger långt från Hollywoods mainstream, tack och lov för det.

Vi som Älskar Varann Så Mycket utspelar sig under 30 år och tar sin början vid andra världskrigets slutskede. I centrum står tre vänner som alla är förälskad i samma kvinna. Antonio, Gianni och Nicola kämpar som partisaner mot nazisterna under andra världskriget. De tre är socialister enade i kampen mot nazismen. Men vid krigets slut splittras gruppen och de går skilda vägar och även så även politiskt. Men den eviga vänskapen och kärleken till en och samma kvinna har förenat dem och kommer åter föra dem samman.

Filmen skildrar och utforskar Italiens politiska och sociala historia genom de tre männens vänskap och kärlek till Luciana, som de alla förälskar sig i i tur och ordning. Tonen är varm och humoristisk även om vemodet bitvis lyser igenom. Desillusion är ett centralt tema, det man förväntat sig och drömt om som ung, som t.e.x socialismens förträfflighet för att bygga en bättre värld, kanske inte alltid slår in. Repliken saxad ur filmen “”Vi skulle förändra världen, men det var världen som förändrade oss”, sammanfattar det hela bra. Ettore Scolas filmer kretsar oftast kring frågor om politik och han är en mästare på att skildra mänskliga relationer.

Cineasten kan gotta sig i utvikningar i handlingen rörande flera andra klassiska italienska filmer. Bland annat så har Cykeltjuven en central roll i filmen och såväl Federico Fellini som Marcello Mastroianni dyker upp i ett återskapande av inspelningen av den berömda fontänscenen från Det ljuva livet, filmen som gjorde Anita Ekberg världsberömd. Just den scenen ser ni i filmklippet nedan, någon trailer har inte gått att få tag på. Speltiden är på 124 minuter och blu-rayutgåvan är top notch, så det är filmfest ‘a dryga 2 timmar. Vi Som Älskade Varann Så Mycket är helt klart en av de stora filmklassikerna och den kan gott och väl förtjäna betyget 5/5. Full pott alltså, utan att vara världsbäst. Placeringen i DVD/blu-ray tipset är given.

My Brilliant Friend – Nu På HBO Nordic

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar har blivit serie och “My Brilliant Friend” finns tillgänglig på HBO Nordic. Första säsongen består av 8 avsnitt och den andra säsongen släpps senare under 2019

När hennes viktigaste väninna försvinner spårlöst slår Elena Greco, en äldre kvinna i ett hem fyllt av böcker, på sin dator och börjar nedteckna berättelsen om sig själv – och om Lila och deras livslånga vänskap som tog sin början i skolan på femtiotalet.“…

Prisbelönta Dramathrillern Dogman – Sverigepremiär 15 Februari

Den 15 februari får italienska dramathrillern “Dogman” Sverigepremiär på bio, NonStop Entertainment distribuerar. Dogman är Gomorra-regissören Matteo Garrones senaste storverk, som deltog i huvudtävlan i Cannes, där Marcello Fonte vann priset för bästa manliga skådespelare.

Här följer synopsis samt två trailers, varav en är svensktextad:

I Roms nedslitna förorter driver Marcello en hundsalong och langar kokain vid sidan om. Han vill helst ägna sin tid och kraft åt sin dotter och hundarna men tvingas in i allt grövre kriminalitet av den storvuxna busen Simone, hans största kokainkund. Nu är det upp till Marcello att ta sig ur Simones grepp, kosta vad det kosta vill.

Italienske Filmskaparen Bernardo Bertolucci Har Gått Ur Tiden

En av Italiens stora filmskapare, Bernardo Bertolucci, har avlidit i Rom 77 år gammal. Han slog igenom stort internationellt med den kontroversiella filmen “Sista Tangon I Paris” med Marlon Brando och Maria Schneider. Filmen ansågs vara lite förr porrig bland många av den tidens kritiker, men Oscarsnominerades tvåfaldigt. 1987 gjorde Bernardo Bertolucci “Den siste kejsaren” och för den belöndaes han med två Oscars. Filmen handlar om Pu Yi som Vid tre års ålder bestiger Draktronen för att bli kejsare över hundratals miljoner kineser. Hans liv började som en saga i ‘Den förbjudna staden’ med tusentals tjänare, flödande prakt och dess ritualer och bråddjupa ekon i stadens isolat. Han var arvtagaren till det tusenåriga riket. Han var född att härska enligt uråldriga traditioner men ingen förberedde honom för en värld i förändring. Den Sista Kejsaren anses som Bernardo Bertoluccis allra största mästerverk och är mycket sevärd.

En film jag flaggar extra för i hans digra produktion är mastodontverket 1900 (Novecento) från 1976, som har en speltid på hela 5 timmar och 16 minuter.

!900 är ett episkt mästerverk som följer två mäns liv 1900 till 1945. Den ene är en oäkting från en bondesläkt, den andre född till välbärgad markägare från. Det handlar om ett Italien i förändring, om fascismens uppkomst och om den kommunistiska motreaktionen, med de två männens liv I fokus. I huvudrollerna agerar Robert De Niro, Gérard Depardieu. Atlantic Film gav ut 1900 i nyrelease 2013 och jag skaffade den omgående, men nu verkar den inte saluföras längre. Intresserade får kolla runt på webben, kanske finns den på streaming.

En utgåva med engelsk text finns dock på Amazon. Trailern till 1900 är tyvärr otextad. Här är ett inlägg från 2013 om 1900 och DVD utgåvan:

Bernado Bertoluccis episka mästerverk “1900“. Det här är en mycket lång film och DVD utgåvan är på hela 245 minuter och när den gick på bio var den indelad i två delar med paus emellan. Det krävs nog en liten fikapaus hemma i TV soffan också, inte för att filmen är tråkig på något vis, men det behövs att man laddar om batterierna för att orka hänga med i alla turerna.

Filmen skildrar Italiens sociala, politiska och ekonomiska utveckling under det tjugonde århundradets första hälft. Man får följa de två huvudpersonerna, Olmo och Alfredo, två män födda på samma dag år 1900. Den ene en oäkting från en bondesläkt, den andre född till välbärgad markägare. Perioden som skildras är från 1900 till 1945 och det handlar om ett Italien i förändring, om fascismens uppkomst och om den kommunistiska motreaktionen – med de två männens liv I fokus.

1900 hade biopremiär 1976 och i rollerna återfinns Gérard Depardieu och Robert De Niro som spelar Olmo och Alfredo som vuxna. I rollistan märks även Donald Sutherland och Burt Lancaster. Gillar ni kvalitetsfilm och inte har sett 1900 så har ni en helkväll framför er med ett episk drama i världsklass. Betyget är en solklar 4/5.

Cinema Paradiso Får Nypremiär På Bio

cinema paradisoI år fyller italienska Oscarsvinnaren “Cinema Paradiso” 30 år och det firas med en nyrelease på bio kommande höst. Det är Studio S entertainment som ser till att vi får se den här klassikern igen och de ger även ut en ny uppfräschad 4k blu-rayutgåva av filmen. Cinema Paradiso belönades med såväl en Oscar som en Golden Globe och en BAFTA för Bästa utländska film och knep dessutom Juryns stora pris i Cannes. I en omröstning bland läsarna i brittiska dagstidningen The Guardian utsågs Cinema Paradiso till historiens bästa utländska film.

För manus och regi svarar Giuseppe Tornatore, huvudrollen görs av Philippe Noiret och musiken är skriven av Oscarsbelönade Ennio Morricone.

Guiseppe Tornatores mästerverk om en liten bybiografs uppgång och fall är en av alla tiders mest älskade filmer och den största lovsång som någonsin gjorts om filmmediet. Hur många gånger har du sett den? Se den igen, nu i en snyggare version än någonsin förr!…

Den framgångsrika regissören Salvatore Di Vita får bud från sin hemstad att Alfredo dött, ett bud som väcker minnen. Salvatore ser framför sig biografen Paradiso, där maskinisten Alfredo härskade i ensamt majestät. När Alfredo blev blind vid en brand övertog Salvatore hans sysslor och en djup vänskap rådde mellan dem. Paradiso lades ned och Salvatore lovade att aldrig återvända till hemstaden sedan han flyttat därifrån. Trots löftet återvänder Salvatore till Alfredos begravning.

Cinema Paradiso – Oscarsvinnare Och Klassiker

cinemaparadisoSundance Filmfestival är som jag nämnde i full gång och många filmer visas där för första gången för att slå igenom senare. En film som gick hela vägen från Sundance och till Oscarsgalan och vann för bästa utländska film 1990 är italienska dramat “Cinema Paradiso” i regi av Giuseppe Tornatore, som också bidrog till manus. Filmen producerades 1988 och 2103 firade den 25-års jubileum och Miramax släppte en uppfräschad nyutgåva av filmen som har en speltid på hela 2 timmar och 35 minuter.

Cinema Paradiso anses av en del vara världens bästa film och den handlar om pojken Salvatore Di Vita, som kallas för Toto. Toto är jätteintresserad av film och biografer och blir förhäxad av de fladdrande bilderna. När han möter Alfredo, mannen som sköter projektorn vid filmvisningarna i byn, blir de ganska snabbt bra vänner. Samtidigt som Toto nu har möjlighet att se mycket film drömmer om ett en dag få göra egna filmer. På grund av en svår olycka som Alfredo råkar ut för får Toto ta över jobbet som biomaskinist och han blir än mer fascinerad av filmens värld. När han blivit äldre gör han slag i saken och flyttar till Rom för att bli regissör.

Cinema Paradiso börjar när Toto är vuxen och berättas huvudsakligen i tillbakablickar till hans barndom. Cinema Paradiso släpptes från början i en 155 minuter lång version, men kortades sedan ner till 123 minuter när den skulle släppas internationellt. Filmen blev en succé och spåddes redan från början att bli en klassiker. Det finns även en 174 minuter lång Director’s cut-version. I januari 2014 låg filmen på plats 60 på IMDb över de 250 bästa filmerna som gjorts. Betyget är Höga 8,5/10

Cinema Paradiso är en film för alla filmälskare. Den har allt man önska och bjuder på hela känsloregistret, med skratt och tårar. Filmen är en mycket fin berättelse om en biografs uppgång och fall och en liten pojkes stora drömmar, full av värme och humor. Helt klart en klassiker med andra ord…

Kärlek På Italienska

kärlekpåitalienskaAlla som av någon anledning har svårt med sömnen och sitter uppe och ugglar på nätterna kan passa på och se Oscarsnominerade italienska, romantiska dramat “Kärlek På Italienska“(Io sono l’amore) från 2011 på SVT 1 i kväll tisdag 19 januari med start 23.45. Tröttmössor som jag själv har ju möjlighet att se filmen på PLAY senare.

Den två timmar långa filmen har Tilda Swinton i huvudrollen som Emma Recchi som lämnat Ryssland för att leva med sin man i Italien. Hon är nu det kvinnliga överhuvudet i en välbärgad familj som är hårt styrd av traditioner. Hennes liv kretsar främst kring hennes plikter som mor och hustru. Vid årets traditionella julmiddag avslöjar familjens överhuvud, den åldrande och sjuklige Eduardo Recchi Sr, hur han vill att familjens framgångsrika företag ska drivas vidare. Förvåningen blir stor kring middagsbordet. Kort därpå sker ännu en omvälvande händelse i Emmas liv, ett slumpmässigt möte med en vacker ung man tänder en sedan länge falnad eld inom henne och hon upptäcker kärlek och passion. Men för detta får hon betala ett högt pris.

En passionsfylld kärlekshistoria, inramad av kulinariska läckerheter och en andlöst vacker miljö, i sekelskiftets Milano sitter ju inte fel om man ändå är vaken…

[wp_ad_camp_1]

Sorrentinos Youth Får Sverigepremiär Den 22 Januari 2016

youth3Som Cinemaholics skrev redan i maj i inlägget Paolo Sorrentino Presenterar Youth På Filmfestivalen I Cannes, så är 2014 års Oscarsvinnare, den hyllade regissören Paolo Sorrentino tillbaka med ännu ett engagerande och vackert drama. “Youth” har redan haft premiär världen över och har fina 7.5/10 i betyg på IMDB. Sverigepremiären sker den 22 januari 2016 och Scanbox Entertainment distribuerar. Den här typen av filmer om ‘riktiga människor’ gillas av mig, dessutom har Youth en stjärnensemble i världsklass.

Låt oss ta en titt på synopsis, den svensktextade trailern samt ett filmklipp…

Det är vår i Alperna och de två goda vännerna Fred och Mick semestrar på ett av ortens elegantaste hotell. Fred är en pensionerad kompositör och dirigent, medan Mick fortfarande arbetar som filmregissör. Båda närmar sig 80 år och har bestämt sig för att utnyttja sina sista år i livet fullt ut, men de har dock lite olika uppfattningar om hur. Mick skriver frenetiskt på manuset till vad han tror ska bli hans sista stora verk, men Fred har ingen som helst önskan att återuppta sin karriär. Någon vill dock till varje pris höra Freds musik och se honom hålla i taktpinnen igen.“…