Mörkret – Tysk Serie Med Övernaturliga Inslag På Netflix

darkTyska filmskapare kan de med. Många bra filmer har kommit från Tyskland och nu är en ny kriminaldrama-serie med ockulta förtecken på gång på Netflix.

Den 1 december är det premiär på ”Mörkret”, som berättar om ett barn som försvinner och fyra familjer som desperat söker efter svar. Under jakten på förövaren uppdagas hemligheter och synder som ruvar i den lilla staden.

Dark är en originalserie skapad av Netflix och första säsongen består av 10 rafflande episoder. Här är trailern…

Tyska Serien Dark Får Premiär På Netflix

Omtalade tyska serien ”Dark” som visats på Toronto filmfestival tidigare i år, lanseras globalt på Netflix den 1 december. Dark är skriven, producerad och filmad i Tyskland och utspelar sig i nutid i den tyska lilla staden Winden, där försvinnandet av två barn avslöjar dubbelliv och komplicerade relationer mellan fyra familjer. Under tio entimmes-avsnitt tar historien en onaturlig vändning som knyter an till samma stad år 1986.

Här är en försmak…

De Vackra Dagarna I Aranjuez

aranjuezEn aning lugnt har det varit på filmhimlen under sommaren, men nu när vi är på väg mot höst kommer det att blixtra till rejält med många tunga DVD och Blu-ray releaser. Stora Hollywoodreleaser, blockbusterfilmer och även smalare, mycket sevärda filmer består höstens reportear av. Jag börjar med fransk-tyska dramat ”De Vackra Dagarna I Aranjuez”, en ‘långsam’ film som kanske inte passar alla. Men ibland kan det vara trevligt att vidga sina vyer. Njuta Films distribuerar och premiär på DVD blir det den 28 augusti.

En vacker sommardag. En trädgård. En terass. En man och en kvinna under träden, i en lätt sommarbris. I bakgrunden syns vida slätter och silhuetten av Paris. . En författare iakttar dem genom ett fönster och funderar på vad de konverserar om; kärlek, sex och sommarens fägring. Mannen ställer frågorna och kvinnan minns stunder av begär som inte föresvävat henne på mycket länge. Deras samtal gräver djupare ur minnenas källa och sträcker sig snart bortom författarens fantasi.” Himmel och jord må försvinna, men aldrig min åtrå…

Maria Brauns Äktenskap På SVT Play

mariabraunFyra dagar till har ni på er om ni vill se en riktig klassiker och ett mästerverk. Tyska krigsdramat ”Maria Brauns Äktenskap” finns tillgänglig på SVT Play veckan ut och det är den av Rainer Werner Fassbinders filmer som nått ut till allra störst publik. Hanna Schygulla erhöll priset som Bästa skådespelerska i Cannes och vid German Film Awards belönades filmen med sex troféer, bland annat för Bästa film. Tyvärr är trailern otextad, men synopsis säger det mesta…

Till det öronbedövande larmet av de allierades bomber vigs Maria med Hermann Braun. Men bara ett dygn senare skiljs hon åt från sin man för lång tid. Först av kriget, sen av fängelse när Hermann tar på sig skulden för ett ohyggligt brott Maria begått. Utlämnad i efterkrigstidens ruinlandskap där hungern dikterar moralen och radion smattrar ut ändlösa efterlysningar av försvunna människor äntrar Maria affärsvärlden, med förförelsen som murbräcka och sexualiteten som vapen. I takt med att ett nytt, starkt Tyskland reser sig ur förödelsen växer även Maria inom kapitalets boningar, utan att hon någonsin låter någon röra vid hennes innersta. Ett äktenskap med undertryckta eller rentav uteslutna känslor som till slut får ödesdigra konsekvenser.

Det Var En Gång I Tyskland…

tyskland46Njuta Films distribuerar Sam Garbarskis nya film ”Det Var En Gång I Tyskland…” (Es War Einmal In Deutschland…), en lika delar rolig och tragisk historia om de judiska överlevarna, ur en annan synvinkel än den vi är vana vid. Kommer på bio under hösten.

Frankfurt, 1946. David Bermann (Moritz Bleibtreu) och hans judiska vänner har lyckats fly nazisterna och drömmer om att resa till Amerika. Men hur ska de lyckas få råd till resan i dessa hårda efterkrigstider? Den smarta affärsmannen kommer på en idé: fina sängkläder perfekt paketerade med en underhållande historia. Han och hans talangfulla vänner går nu från hus till hus och uppvaktar hemmafruar med vackra ord tills de rodnande damerna inte kan stå emot de eftertraktade varorna.

Affärerna blomstrar och en ny ljus framtid skådar i horisonten. Men så dyker frågor om Bermanns förflutna upp till ytan. Varför har han två pass? Varför har han vistats vid Hitlers lilla semesterstuga i bergen. Kan han ha samarbetat med nazisterna?”…

Missa Inte Tyska Krigsdramat Phoenix På SVT Play

Nu har ni chansen att se tyska, mästerliga dramat ”Phoenix” på SVT PLAY. Filmen är synnerligen välgjord och mycket gripande, med Nina Hoss i huvudrollen.

Nelly har överlevt nazisternas koncentrationsläger men blivit så vanställd att hennes ansikte fått rekonstrueras med plastikkirurgi. Nu söker hon i efterkrigstidens Berlin efter maken som kan ha angivit henne till nazisterna.”…

[wp_ad_camp_1]

En Labyrint Av Lögner Blu-ray

Image2Nu till en film som bygger på verkliga händelser. För ett tag sedan hade tyska dramat ”En Labyrint Av Lögner”(Im Labyrinth des Schweigens) hemmabiopremiär och jag har sett Scanbox Entertainments blu-ray utgåva av filmen. En labyrint av lögner bygger på de så kallade Auschwitzrättegångarna i Frankfurt, som skedde i tre omgångar under åren 1963-1965. Redan 1959 inledde flera åklagare arbetet med att hitta krigsförbrytare och i processen stod 22 personer åtalade för brott i Auschwitz och under processen hördes 357 vittnen.

Tysk filmproduktion fortsätter att göra upp med Tysklands mörka förflutna under andra världskriget och i En Labyrint Av Lögner får vi följa den den unge åklagaren Johann Radmann som av en mer eller mindre slump kommer gamla nazister på spåren. Nazister som efter krigsslutet lever vanliga ‘Svennsonliv’ i olika skikt av samhället. Tiden är efterkrigets Tyskland och tyskarna vill helst glömma det som tidigare varit och gå vidare. Vissa har större anledning än andra att göra så och när en journalist av en tillfällighet råkar på en lärare på en skolgård och känner igen honom som en före detta vakt från Auschwitz är det ingen som vill kännas vid det hela utan locket läggs på. Dokumenten rörande lärarens görande och havande under andra världskriget, som journalisten letat fram, hamnar i papperskorgen och där plockas det upp av Johan Radmann som sakta får upp ett intresse för frågan. När han börjar nysta i fallet blir det en snöbollseffekt som rullar sig störe och större och når ända upp i samhällstoppen

Image3

Trots att han blir motarbetad hela tiden lyckas Radmann till slut komma över dokument med bindande bevis mot ett flertal SS-män som tjänstgjorde i det fruktade förintelselägret i Auschwitz. Ju mer påläst och insatt i frågan han blir dessto snårigare blir tillvaron när ingen tycks tala sanning och snart befinner han sig i en labyrint av lögner, som även innefattar hans egen familj. Till slut verkar alla ha varit inblandade, även på högsta regeringsnivå.

Image5En labyrint av Lögner är en välberättad historia med mycket bra skådespeleri och den bjuder på en thrillerton med dokumentär känsla. Filmen är snyggt paketerad och ställer viktiga frågor om kollektiv skuld. Vissa är mer skyldiga än andra, några är helt oskyldiga medans de stora banditerna inte känner någon ånger över huvud taget, här spänner man över hela registret och riktigt intressant blir det när man också ger sig i kast med att jaga den försvunna ”dödsängeln” doktor Josef Mengele som tillåts åka mellan Sydamerika och Tyskland regelbundet och nu är hemma i Tyskland på sin fars begravning. Excellent skådespeleri som sagt och Alexander Fehling, som känns igen från ”Inglourious Basterds” och TV serien ”Homeland” är lysande som den unga åklagaren Johann Radmann. I hans personteckning får vi följa hela utveclingen från naiv och aningslös valp till uppvaknad vuxen och en situation där uppvaknandet nästan får honom på fallrepet. En Labyrint Av Lögner är klart värd att se och för den historisk intresserade är den ett måste. Filmen är i mitt tycke mer upplysande och intressant än spännande, men visst finns thrillerkänslan och spänningsmomenten där. På det hela taget är det en mycket välbearbetad film som får betyget 4/5 och den placeras i kategorin DVD/Blu-ray tipset.

[wp_ad_camp_1]

Deutschland 83 – Ny Tysk Dramaserie Om Kalla Kriget

SVT sänder tyska dramaserien ”Deutschland 83” med start den 12 januari i SVT1 & SVT Play. Första säsongen består av 8 episoder och för tablåtider kan ni kika in på SVTs hemsida.

Året är 1983 och det kalla kriget når kokpunkten. Ryska SS20-missiler i Östtyskland riktas mot väst, och amerikanska Pershing II-missiler kommer snart att placeras i Västtyskland med tänkta mål i öst. Kärnvapenkrig hotar och den 24-årige östtyske gränspolisen Martin Rauch rycks från den verklighet han känner till och skickas till väst som hemlig agent för Stasis räkning. Med en tjänst inom den västtyska armén som täckmantel ska han försöka rädda världen från sin undergång.”.

Deutschland 93 har vunnit fina TV repriser och gått som en raket inte bara i hemlandet. Nu är det alltså våran tur att se den högexplosiva serien i Sverige. Trailern tycker jag känns som om Jason Bourne var i farten…

[wp_ad_camp_1]

Elser Får Biopremiär

Elser2På fredag den 6 november är det biopremiär för tyska krigsdramat ”Elser”, AB Svensk Filmindustri distribuerar. Filmen är är baserad på den sanna historien om mannen som ensam försökte döda Hitler och kväva kriget i sin linda. För sin roll som Georg Elser belönades Christian Friedel med German Film Awards 2015 i kategorin Bästa manliga huvudroll.

Georg Elser hade kunnat förändra världshistorien och räddat livet på miljontals människor – om han bara hade fått ytterligare tretton minuter. Med hjälp av dessa tretton minuter hade bomben som han konstruerat kunnat sätta punkt för Adolf Hitler. Men så blev det inte och den 8 november 1939 kunde Hitler lämna platsen för mordförsöket. Elser hade misslyckats kapitalt…

Ni kan läsa mer om Elser i inlägget Elser – Svensktextad Trailer och här bjuder Cinemaholics på ett klipp från filmen…

Stillbildsfoto: Bernd Schuller
© 2015 Lucky Bird Pictures

Endast 13 minuter…

George Elser var mannen som före någon annan insåg faran med Hitler och Nazismen och man kan ju stilla undra hur många människoliv som hade sparats om han hade fått sina extra 13 minuter och lyckats blåsa bort diktatorn från tronen? Tyskarna har gjort upp med andra världskriget i många bra filmer och serier under senare år, så det här känns spännande. Regissör är Oliver Hirschbiegel, mannen som gjorde ”Undergången”. Vi tar en titt på ett sista klipp. Tick tack tick tack…