Kategoriarkiv: Western

The Beguiled Trailer

Focus Features har släppt fullängdstrailern till Sofia Coppolas westerndrama ”The Beguiled”. Teasertrailern och mer om filmen hittar ni här. Tiden är amerikanska inbördeskriget och en nordstatssoldat som blivit skadad söker skydd i en sydstats-internatskola för flickor. Där blir han medelpunkten bland en grupp kvinnor och snart är luften full av en blandning av kärlek, svartsjuka, lust, och svek. Ensemblen är rejält stjärnspäckad med namn som Colin Farrell, Elle Fanning, Kirsten Dunst och Nicole Kidman m.fl.

Sverigpremiär är det till hösten, den 1 september. Den svenska titeln lyder De Bedragna…

Publicerat i Drama, Western | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

The Beguiled – Western Signerad Sofia Coppola

coppolaSofia Coppola är på gång med en ny film som får premiär till hösten, den 1 september. Den här gången ger hon sig på westerngenren med filmen ”The Beguiled”.

Filmen som är rejält stjärnspäckad utspelar sig under amerikanska inbördeskriget och Colin Farrell spelar en nordstatssoldat som blivit skadad och sökt sitt skydd i en sydstats-internatskola för flickor. Där tas han om hand och vårdas av skolans rektor (Nicole Kidman), läraren (Kirsten Dunst) och studenter, bland andra Elle Fanning. När några av kvinnorna börjar bli förälskad i soldaten, samtidigt som andra harmas av hans närvaro, leder det till en giftig blandning av svartsjuka, lust, och svek .

The Beguiled är en nyinspelning av 1971 års version, då med Clint Eastwood i huvudrollen. Filmen bygger på Thomas Cullinans roman.

Bild: Focus Features.

Publicerat i Drama, Western | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Brimstone – Ny Westernthriller På Ingång

Brimstone” är en westernthriller som visats på flera filmfestivaler och som nu ska ut i vida världen. Så håll ögonen öppna ni som gillar westerngenren. Rollistan innehåller namn som Guy Pearce, Dakota Fanning, Kit Harington och Carice van Houten. Knapphändigt synopsis förtäljer om en präst (Guy Pearce) som kommer till ett litet Western samhälle och från den stunden känner Liz (Dakota Fanning) att hela hennes familjs liv är i fara

här…

Publicerat i Action/Thrillers, Western | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

In a Valley of Violence

valleyofviolenceEthan Hawke verkar gilla livet i den gamla vilda western. Han kan ses som häst nu som snabbskjutaren Goodnight Robicheaux i boxoffice topparen ”Magnificent Seven” och senare i höst dyker han upp i westernrullen ”In a Valley of Violence”, som jag totalt missat. Men bättre sent än aldrig…

Filmens manus är skrivet av skräckfilmsmakaren Ti West, vilken även står för regin och det lär väl borga för att detta inte blir någon mjäkig historia. I övriga roller ser vi även Karen Gillan, John Travolta och Taissa Farmiga.

En mystisk lösdrivare vid namn Paul, spelad av Ethan Hawke, är på väg med sin hund genom öknen till Mexico och tar en genväg i ett försök att förkorta sin resa och hamnar i den bortglömda staden Denton. Den en gång så populära gruvstaden är nu nästan övergiven och styrs av en laglös grupp missanpassade. Pauls ankomst till staden skapar spänningar bland de styrande och de få kvarvarande lokalborna får nu bevittna en katastrofal kedjereaktion av våldsamheter som infekterar livet för alla inblandade och snabbt drar in hela staden i en blodig upplösning.

Det låter som ett klassiskt westernsynopsis, om filmen har någon potential får vi en föraning om här…

Publicerat i Western | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Succé För The Magnificent Seven

Westernfans är svältfödda på bra film, vilket visade sig i Nordamerika när ”The Magnificent Seven” under öppningshelgen spelade in cirka 300 miljoner kronor och gick upp som etta på box office listan. Filmen går som bäst på bio i Sverige just nu och hade premiär i fredags den 23 september och framtiden får utvisa om den når toppen även här. Distributör i Sverige är SF Studios.

Ni kan läsa mer om The Magnificent Seven och se filmklipp och trailers i dessa inlägg.

Staden Rose Creek hålls under kontroll med hårda nyper av en industrimagnat. Stadsborna som fått nog av den rådande diktaturen hyr in sju laglösa revolvermän med Denzel Washington i spetsen. Deras uppgift blir att städa upp och då kan det gå våldsamt till…

Publicerat i Western | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Relativity Studios Gör Remake På Westernfilmen High Noon

highnoonFilmbolaget Relativity Studios har skaffat sig rättigheterna till att göra en remake på den gamla westernklassikern ”High Noon” från 1952. Den moderniserade varianten ska tydligen utspela sig i modern tid vid den kartell kontrollerade USA-Mexico gränsen. Jag vet inte om jag gillar det upplägget direkt, utan hade nog hellre sett att man hållit sig kvar i ‘The Wild West’. Vi får väl vänta och se hur det hela avlöper framöver.

När vi ändå är i gång kan vi ta en titt på 1952 års upplaga av High Noon, Sheriffen på svenska. Originalfilmen centrerar kring pensionerade sheriffen Will Kane, spelad av Gary Cooper, som på sin bröllopsdag på väg bort för att starta ett nytt liv, lovar att ta på sig sheriffstjärnan igen och skydda sin stad och dess räddhågsna invånare när man fått vetskap om att en ondsint lokal brottsling har släppts ur fängelset och är på väg tillbaka med sitt gäng för att söka sin hämnd. I den största duellen i filmhistorien riskerar Cooper inte bara att förlora sin stad utan även sin nyblivna pacifistiska hustru, spelad av den unga tjugotreåriga Grace Kelly i sin första huvudroll.

I den tredje huvudrollen ser vi även en av Hollywoods mest älskade och produktiva skådespelare, Lloyd Bridges. (pappa till de bägge filmbröderna Beau och Jeff Bridges). Filmen vann fyra Oscars, inklusive en för bästa skådespelare, Gary Cooper som sheriffen. High Noon anses vara en av alla tiders största klassiker på bio och är så pass väl uppbyggd, med ett raffinerat scenario, att den håller måttet än i dag. Här kan vi se varför…

[wp_ad_camp_1]

Publicerat i Western | Lämna en kommentar

Magnificent Seven – Filmklipp Och Biopremiär

image3Nästa vecka den 23 september är det biopremiär för westernklassikern ”The Magnificent Seven” i nytappning. SF studios, som är distributör för filmen i Sverige har släppt några filmklipp och flera riktigt snygga stillbilder som får det att vattnas i munnenj på en westernälskare. Jag tänkte att vi kunde ta en titt på hela paketet. The Magnificent Seven är som sagt en nyinspelning av westernklassikern från 1960 och är en film av den gamla skolan med ondsinta skurkar och mycket pang-pang. Ni hittar trailers och mer om filmen här..

”Industrimagnaten Bartholomew Bogue(Peter Sarsgaard) håller staden Rose Creek under kontroll med hårda nyper. Men de desperata stadsborna har fått nog av diktatur och envälde och anställer sju laglösa, prisjägare , spelare och revolvermän till hjälp. De sju är Sam Chisolm (Denzel Washington), Josh Farraday (Chris Pratt), Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke), Jack Horner (Vincent D’Onofrio), Billy Rocks (Byung-Hun Lee), Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo) och Red Harvest (Martin Sensmeier). När de förbereder sig för den våldsamma uppgörelsen som väntar i den lilla staden kämpar de snart för mer än pengar.”

Filmen har världspremiär vid Torontos filmfestival, där den är öppningsfilm, och är avslutningsfilm vid Venedigs filmfestival.

Stillbildsfoto: Scott Garfield, Sam Emerson.
© 2015 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. and CTMG. All rights reserved.

[wp_ad_camp_1]

Publicerat i Äventyr, Biopremiär, Western | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Jane Got A Gun DVD

Image11Det är sällan det dyker upp westernfilmer på den stora filmmarknaden numera. Det kommer väl några ströfilmer per år och tyvärr måste sägas att det mesta är skit, så vill man se bra westernfilmer får man leta i gömmorna efter gamla klasiker. I går den 29 augusti var det i varje fall release på nya westernfilmen ”Jane Got A Gun”, med tre mycket duktiga skådespelare i de ledande rollerna, Natalie Portman, Joel Edgerton och Ewan McGregor. I övriga roller även duktiga Noah Emmerich och Boyd Holbrook. En av manusskrivarna och regissören till Oscarsnominerade sportdramat ”Warrior”, amerikanen Gavin O’Connor regisserar och med allt detta i åtanke hade jag en del förhoppningar när jag slog mig ned för att se Universal-Sonys DVD utgåva av filmen.

Jane Got A Gun centrerar kring Jane (Natalie Portman) som bor på en isolerad farm med sin man Bill ”Ham” Hammond (Noah Emmerich) och en femårig dotter. En dag kommer Bill hem svårt skottskadad och meddelar att ett gäng han tidigare ridit med, The Bishops Boys, lett av John Bishop (Ewan McGregor) är på väg till farmen för avsluta jobbet. Jane inser snabbt att hon måste agera för att rädda familjen och lämnar dottern till en kvinnlig vän, samt beger sig till sin granne Dan Frost (Joel Edgerton) för hjälp att skydda familjen och ägorna mot The Bishop Boys. Initiallt vägrar han och det finns en anledning till detta som vi inte ska gå in på allt för mycket här, med risk att förstöra mycket av det centrala i handlingen. Men så mycket kan sägas att Jane och Dan tidigare har haft ett förhållande och mycket är fortfarande outrätt. När Jane rider in till stan för att köpa vapen och ammunition blir hon hotad av en av gängmkedlemmarna, tumult uppstår, en revolver avlossas och hjälp kommer från oväntat håll. Den stora tvekampen är nu i gång på fullt allvar.

Som ni märker av filmens synopsis så är det inget nytt under solen här utan det bjuds på en ganska ordinär och klassisk westernintrig som vi sett så många gånger förut. Här hade det lätt kunnat bli B-films skit av hela alltet, men tack vare duktiga skådespelare och ett ganska listigt manus vänder man det hela till en westernfilm man med gott samvete kan se för att få en stunds underhållning. Filmen har sina spänningsmoment med många intensiva scener, men det som ger Jane Got A Gun en extra dimension är just den outredda historian mellan Jane och Grannen Dan och den femåriga dottern. Ett delmoment i filmen som inte gör den allt för förutsägbar.

Nu kommer inte Jane Got A Gun sålla sig till westernklassikerna, men gillar man genren finns det ingen anledning att sidsteppa filmen, som bjuder på 98 minuter westernunderhållning av den gamla skolan. Betyget blir 3/3 och jag tycker att den är så pass att jag slänger in den i kategorin DVD/Blu-ray tipset, för det är injte varje dag det bjuds på en western som håller måttet någorlunda.

[wp_ad_camp_1]

Publicerat i Action/Thrillers, Drama, Western | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

The Magnificent Seven Official Trailer

magnificentI samma veva som jag i förra inlägget gnällde om att det inte gjordes så många westernfilmer numera, släppte Sony den officiella trailern till ”The Magnificent Seven”. Sju Vågade Livet som är den svenska titeln är som tidigare nämnts en nyinspelning av westernklassikern från 1960. Nämnas bör också att den här berättelsen egentligen är en version av Akira Kurosawa’s mästerverk från 1954, ”Seven Samurai”.

The Magnificent Seven är en westernfilm av den gamla skolan med mycket pang-pang och en dialog med en hel del one liners. Intrigen är klassisk och tar oss med till staden Rose Creek, som hålls under kontroll med hårda nyper av en industrimagnat. In på scenen träder sju missanpassade vänner med olika färdigheter, lejda för att få slut på diktatur och envälde samt att hjälpa en kvinna att få hämnd.

Action, äventyr och western i samma paket. En tidig julklapp för westernälskare redan i september…

[wp_ad_camp_1]

Publicerat i Action/Thrillers, Äventyr, Western | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Gammal Westernhjälte – Shenandoah Med James Stewart

Jag sitter som bäst och filar på ett större inlägg om den gamle filmhjälten James”Jimmy” Stewart, som hade sin storhetstid under Hollyuwoods guldera. Under fyra decennier tillhörde han filmbranschens stora ikoner och hade en karriär som spände från 1935-1991. Stewart kunde spela allt från komedi, drama, thriller och var flitigt förekommande i westernfilmer. Framöver kommer ett inlägg där jag skärskådar hans 20 bästa filmer.

Westerngenren ligger mig varmt om hjärtat. Tyvärr görs det inte allt för många westernfilmer i dag, så ibland blir det nödvändigt att blicka tillbaka. Problemet som uppstår då är att nostalgivärdet kan vara högre än kvaliteten på filmen och man får räkna med mossig uppstyltad dialog och ”utomhusscener” inspelade i studio. Kan man hitta en kombo med både nostalgi och hyfsad kvalitet så kan det bli bra. En sådan gammal westernrulle är ”Shenandoah”(7 Tappra Män) med legenden James Stewart.

Shenandoah har drygt 50 år på nacken, inspelad 1965 och i färg och filmad i Oregon. I den 105 minuter långa filmen, med en riktigt klassisk westernintrig, spelar James Stewart en jordbrukare från Virginia under inbördeskriget. Han vägrar att stödja sydstaterna eftersom han motsätter sig slaveriet, men vill inte heller stödja nordstaterna på grund av sin pacifistiska läggning. När hans son tas till fånga, ger sig Stewart av för att leta efter pojken. Efter att ha upplevt krigets fasor på nära håll, tvingas han slutligen välja sida.

Shenandoah fick en Oscarnominering 1966 och har på IMDB betyget 7,3/10. 2013 släpptes den här gamla klassikern på bluray för första gången . Numera finns den på rea för 49 kronor och då får man ett kombopack Bluray+DVD. Kombinationen westernfanatiker och nostalgiker gör att den här fina westernklassikern med en av Hollywoods största genom alla tider, James Stewart, hamnar i min filmhylla.

[wp_ad_camp_1]

Publicerat i Drama, Western | Etiketter | Lämna en kommentar