Kategoriarkiv: Dokumentär

Superswede – Dokumentären Om Ronnie Peterson

superswedeVi inleder dagen med en dokumentär. ”Superswede” är en film om den svenska racinglegenden Ronnie Peterson vars liv slutade med en våldsam krasch på Monzabanan 1978 och chockade en hel värld. Filmen tar med publiken på en episk resa till en epok då sporten kantades av glamour, dårskap, hjältemod, big business och krafter som under ett decennium drev fler än tolv förare i döden.

Sverigepremiären sker den 16 augusti, NonStop Entertainment distribhuerar. I filmen deltar de ikoniska racinglegenderna Niki Lauda, Emerson Fittipaldi, Sir Jackie Stewart, Mario Andretti, Jody Scheckter och John Watson och ger sina personliga historier om vännen och kollegan vars död 1978 skakade en hel värld.

Ronnie Peterson är Sveriges hittills mest framgångsrika racingförare, med bland annat 10 formel 1 vinster och lika många andra platser. Peterson kraschade vid en dramatisk olycka den 10 september strax efter starten på Monza, Italiens Grand Prix 1978. Han skadades allvarligt ochavled på sjukhus dagen efter olyckan.

Intresset kring Ronnie Peterson var mycket stort och loppet på Monza direktsändes i svensk television. Jag kommer mycket väl i håg tävlingen, den ruggiga kraschen och efterspelet. Här är en teaser till Superswede – Dokumentären Om Ronnie Peterson…

Publicerat i Dokumentär, Svensk Film | Lämna en kommentar

Imorgon – En Må Bra Dokumentär För Framtiden

imorgonVi lever i mycket oroliga tider, det har inte minst de senaste dagarna visat. Destruktiva krafter jobbar dygnet runt för att förstöra för alla som vill leva i lugn och ro.

Många är hoten mot vår tillvaro. Befolkningsexplosion är ett ord inte många tar i munnen idag, men faktum är att vi blir allt fler år efter år, som ska dela på jordens resurser och de räcker helt enkelt inte till med det resursslöseri som råder i världen. Någon har räknat ut att alla jordens resurser som ska räcka ett helt år är slut redan i september, vilket innebär att vi hela tiden är och tullar på framtiden.

Sedan har vi naturligtvis också klimatet som är i förändring och det är bara att titta på de senaste vintrarna för att förstå att något är på gång. Brist på vatten är även det ett problem, som vi så smått periodvis börjat märka av även i Sverige, även om det är i lindrig form.

Hur vi producerar mat är nästa käpphäst. Storskaliga jordbruk fullproppade med kemikalier ger mat som gör oss sjuka. Ja, det går ju och sitta och rabbla problem en hel dag om man så vill. Men att fokusera på ”det värsta som kan hända” scenariot gör ingen gladare och för att hjälpa oss alla att komma in på banan igen och få det rätta tänket, kan utmärkta dokumentären Imorgon” (Demain) fungera som en positiv katalysator.

Filmen har slagit knock på massor av filmfestivaler över hela världen och har även visats på bio. Njuta Films distribuerar Imorgon på DVD och den har funnits på marknaden sedan november förra året. Jag rekommenderar den varmt. Imorgon är en optimistisk och upplysande dokumentär som skapar en måbra känsla inför framtiden. I stället för att göra som strutsen, stoppa huvudet i sanden och låtsas som om ingenting hänt, fokuserar Imorgon på människorna som kommer med lösningar, förslag och åtgärder. Vi får möta människor från tio olika länder och tre kontinenter som ägnar sina liv åt att rädda vår planet!

Imorgon är en positiv dokumentär som andas framtidstro och inte bara uppmuntrar oss att ändra våra konsumtionsvanor utan också uppmanar oss till handling. Filmen vann César Awards 2016, för Bästa dokumentärfilm. Se den…

Publicerat i Dokumentär | Lämna en kommentar

See The Man

Då är det dags att vika ett inlägg åt dokumetärfilm genren. Det gör jag med Jose Miguel Jimenez film ”See The Man” som är en av nio filmer som tävlar i klassen New Doc under dokumentärfestivalen Tempo den 6-12 mars 2017. Filmen handlar om Östersunds Fotbollsklubb ÖFK och deras unika arbete för att nå toppen. Här är synopsis och trailer…

Det är omöjligt att inte få ett nytt favoritlag efter att ha sett »See the Man«, om det allsvenska fotbollslaget Östersunds FK. Man är inte bara ett av de första lagen från norra Sverige som har etablerat sig i den högsta svenska serien (i fjol med en åttonde plats). Man har också en – kors i taket – humanistisk syn på sina spelare. I »See the Man« ser man ÖFK skapa en modern dansföreställning på arbetstid! Vi följer de professionella bollspelarnas trägna arbete med att plötsligt behöva vara dansare, deras repetitioner och tankar ända fram till premiär inför publik. I Jimenez dokumentär möts kultur och idrott, som vore det den naturligaste sak i världen. Att växa som människa, skapa tillit och bemästra nerver i ett nytt sam ­ manhang kräver ju bara nytt fokus. Fast det är klart… väldigt mycket fokus.

Publicerat i Dokumentär | Lämna en kommentar

Sicko -Sjukvård I en Sjuk Värld

sickoTvå av tre kommer att få cancer i framtiden, enligt forskarna. Horribelt och skrämmande naturligtvis, men mycket kan man göra själv för att hålla sig i god vigör. Lite tips får ni på min nya blogg www.gunnholtsskafferi.se, som jag fortsätter flagga för. Hoppa hemskt gärna in där för ett besök.

Åker man dit och blir sjuk vill man ju gärna att sjukvården och sjukförsäkringssystemet fungerar. Det är lite si och så med det numera. Klimatet är kyligt när de styrande inte frågar hur du mår…Men med enkla medel, utan att bli fanatiker, kan man äta smart och undvika att hamna i klorna på en degenererad sjukvård. Det var därför jag startade den nya bloggen!

Man måste vara blind för att inte se att vi successivt är på väg att hamna i samma fälla som det stora landet i väster. Se Michael Moores utmärkta dokumentär ”Sicko”om ett ruttet system…

Bli aldrig sjuk om du vill vara frisk i USA. Idag får amerikaner sina liv förstörda -och till och med avslutade- på grund av brister inom sjukvården. Sicko visar att sjukvårdskrisen inte enbart drabbar de 47 miljoner människor som står utan sjukförsäkring, utan även miljontals andra som plikttroget betalat sin premie under många år. Enligt Moore kan man skylla systemets brister på två saker – vinstsuget och Nixon…
Han jämför med andra länders offentligfinansierade vård och besöker Frankrike, Kanada och Storbritannien där alla medborgare får fri sjukvård när de behöver den. Och han tar med några amerikaner som nekats vård till det enda stället där man kan få gratis sjukvård: den fruktade militärbasen Guantánamo Bay på Kuba. Moores budskap är enkelt – det enda alternativet är att omstrukturera hela systemet.

Publicerat i Dokumentär | Lämna en kommentar

Dokumentären Fed Up Gör Upp Med Skräpmatsindustrin

fedupDå och då är det trevligt med en bra dokumentärfilm, så vi viker även detta inlägg åt genren. ”Fed Up” är en sådan film, dessutom passar det utmärkt nu när vi ska mjölka ut det sista ur julen och sockerfrossan är på topp 🙂

Amerikanska Nyhetsankaret Katie Couric är producent och berättarröst till Fed Up och det vi får veta i filmen är de verkliga orsakerna till övervikt och ohälsa. Den gamla sanningen energi in, energi ut och spring mer verkar inte vara allena rådande.

I USA, där problemet med övervikt är värst i hela världen, många har rumpor som en hel världsdel, vill den maffialiknande amerikanska livsmedelsindustrin få befolkningen att tro att de helt enkelt är lata och rör sig för lite. Är det hela sanningen? Ta en titt på trailern till Fed Up, hela filmen hittar ni på Netflix.

Är ni intresserade av kost och hälsa? Då vill jag tipsa om min andra blogg, som är nystartad: www.gunnholtsskafferi.se

Publicerat i Dokumentär | Lämna en kommentar

Bright Lights – Dokumentären Om En Filmstjärnefamilj

Filmstjärnorna Carrie Fisher och hennes mamma Debbie Reynolds dog tragiskt dagarna efter varandra. De var inte bara filmstjärnor, mor och dotter, utan även bästa vänner och bodde bredvid varandra. I kommande dokumentären Bright Lights får vi deras relation presenterad i ett intimt porträtt, som även involverar Carries pappa, sångaren Todd Fisher. Det här är en HBO produktion, så det är där vi får leta efter filmen. Jag gillar dokumentärer och det är alltid intressant att få veta mer om människan bakom masken. Premiär den 7 januari.

Publicerat i Dokumentär | Etiketter , | Lämna en kommentar

Life, Animated

lifeaNu till en dokumentär som vunnit flera filmpriser.

Life, Animated” berättar om den autistiske pojken Owen Suskind som när han var tre år plötsligt slutade att prata. Filmen är en hjärtvärmande historia om hur Owens föräldrar lärde sig att kommunicera med honom genom Disneys klassiska filmgestalter. I vuxen ålder möter Owen fortfarande varje skeende i livet med sina tecknade vänner vid sin sida. Life, Animated är mångfaldig festivalprisvinnare och har rört såväl kritiker som publik till både skratt och tårar.

NonStop Entertainment distribuerar Life, Animated som får biopremiär nästa år den 13 januari.

Publicerat i Dokumentär | Lämna en kommentar

Mannen Från Snåsa

Människan är så funtad att den bara vill förstå det vetenskapen kan bevisa. I Margreth Olins dokumentär ”Mannen Från Snåsa” får vi öppna vårt sinne för alternativen. Biopremiär är det den 25 november. Folkets Bio distribuerar.

Under de senaste 65 åren har 50 000 människor rest till Snåsa för att få hjälp av Joralf Gjerstad. När en barndom präglas av mobbning, när en operation går snett, när man plötsligt drabbas av en dödlig sjukdom, när självförakt är det enda man har med sig från sina föräldrar, när man lever med ångest och ett enda möte förändrar hela livet. Vad är det då som händer? Vad har vi att lära av en persons förmåga att ta hand om oss och vår egen förmåga att bära oss själva genom sjukdom? Margreth Olin har filmat 22 människors möte med Joralf Gjerstad. När hon sitter i slutarbetet av filmen drabbas en av hennes närmaste av en allvarlig sjukdom.

Publicerat i Dokumentär | Lämna en kommentar

Den Våldsamma Vilda Western På SVT

american westHell On Wheels säsong 5:2 är i gång i USA och man har avverkat tre avsnitt. Här har jag dålig koll på när säsongsstarten sker i Sverige, tyvärr. Däremot kan westernälskare få en högtidsstud på söndagar fram över då SVT köpt in den dramatiserade dokumentären ”The American West”(Den Våldsamma Vilda Western).

Serien som jag flaggade för i inlägget Hell On Wheels 5:2 Och The West skildrar tiden från det amerikanska inbördeskriget och 40 år framåt. Seriestarten sker nu på söndag den 3 juli klockan 21.45 på SVT2. Då bjuds på första avsnittet av åtta och vi kommer att få veta hur man överlevde i den laglösa vilda västern? Serien ger oss en helt ny skildring av en era som formade Amerika, med Jesse James, Buffalo Bill och Crazy Horse som nyckelspelare. I Robert Redfords omtalade serie ligger stora delar av Amerika i ruiner efter inbördeskriget, och man bestämmer sig för att utforska den amerikanska västern istället. Problemet är bara att den är inte obefolkad.

[wp_ad_camp_1]

Publicerat i Dokumentär, Drama, Western | Lämna en kommentar

Förbjuden Kärlek

Vilken story till en högoktanig dramatisk spelfilm vi har i berättelsen om Sophia Maria Victoria(1862-1930) och hennes äktenskap med Gustaf V. Då hon gifte sig med Sveriges kronprins Gustaf 1907 blev hon hertiginna av Värmland, svensk kronprinsessa och så småningom svensk drottning. I Norge var hon kronprinsessa fram till unionsupplösningen 1905. Victoria föddes som prinsessa av Baden i Karlsruhe den 7 augusti 1862 och var dotter till storhertig Fredrik I.

Äktenskapet med Gustav V var i mångt och mycket en politisk allians mellan Sverige och Tyskland, dessutom var kungen mer intresserad av män än kvinnor, så Victoria hittar aldrig lyckan i sitt äktenskap. Det gör hon dock hos den svenske läkaren Axel Munthe. Munthe hade inlett sin karriär i Paris men flyttat till Rom där han som expert på nervösa sjukdomar hade blivit en slags innedoktor och hade många patienter bland den europeiska aristokratin.

Som sagt, story för en spelfilm, men inte någon sådan på gång ännu. Däremot får vi nöja oss med en dokumentär som inte är fy skam. ”Förbjuden Kärlek” i regi av Anders Wahlgren.

‘Kom snart’ var drottning Victorias sista ord till sitt livs stora kärlek, läkaren Axel Munthe, innan hon avled i Rom den 4 april 1930. Utan honom hade hon dött redan som ung. Axel Munthe är allas doktor på Capri. En Robin Hood som tar bra betalt av de rika för att gratis kunna hjälpa de fattiga. Kronprinsessan Victorias äktenskap är olyckligt och hennes man Kronprins och senare Kung Gustav V dras alltmer till män. Victoria behöver en läkare och söker upp Axel på ön. De blir häftigt förälskade och inleder en hemlig kärlekshistoria som varar livet ut.

Förbjuden Kärlek får biopremiär den 26 augusti 2015, Folkets Bio distribuerar.

[wp_ad_camp_1]

Publicerat i Dokumentär | Etiketter | Lämna en kommentar