SVT Repriserar DokumentärenTillbaka Till Downton Abbey

SVT repriserar populära dokumentären “Tillbaka Till Downton Abbey” ikväll lördag 29 augusti klockan 20.00 på SVT 1 och på Play.

I den Amerikanska dokumentären från 2019 bjuds vi på en unik tillbakablick och vi träffar flera av skådespelarna som själva berättar om sina favoritögonblick från serien. Vi får också en exklusiv guidad tur av slottet Highclere där stora delar av serien har filmats och även några smakprov ur den nya filmen.

Eller senaste filmen ska vi väl säga, för det kommer att bli en uppföljare till Downton Abbey The Movie, som gjorde braksuccé på bio och spelade in drygt 1.6 miljarder kronor. Lägg där till att det trillade in många sköna miljoner på DVD och blu-ray försäljningen.

I “Downton Abbey 2” har Julian Fellowes avslöjat att filmens handling kommer att röra sig runt hur Storbritannien påverkades av depressionen i USA mot slutet av 20-talet och hur fascismen i Europa förgiftade hela världen.

När inspelningarna startar och vilka skådespelare som kommer medverka lär framtiden utvisa. Ska vi gissa på ett premiärdatum för filmen i december 2021?

Här finns massor om Downton Abbey, både serien och filmen, att dyka ned i…

They Shall Not Grow Old Hemmabiorelease

Trefaldige Oscarsvinnaren, visionären och filmskaparen Peter Jackson har inte gjort en spelfilm sedan senaste Hobbitfilmen 2014, ”Hobbit: Femhäraslaget”. Tiden fram till nu har han istället ägnat åt dokumentärgenren och den helt enastående krigshistoriska dokumentären om första Världskriget. ”They Shall Not Grow Old” och nu finns den ute på DVD och Blu-ray.

Peter Jackson har samlat massor av gamla filmer från kriget och med modern teknik omvandlat och kolorerat dem till en helt ny film som ser ut att vara inspelad idag. Första världskriget var kriget som skulle göra slut på alla krig och vara över väldigt snabbt, till jul skulle man vara hemma igen. Sanningen blev en helt annan Första världskriget varade mellan 28 juli 1914 – 11 november 1918 och blev det grymmaste och blodigaste krig världen någonsin skådat. Uppemot 20 miljoner människor dog av direkta krigsorsaker. Ententmakternas blockad av tyska hamnar före och efter fredsslutet orsakade ytterligare många civila offer. I den svåra epidemi av spanska sjukan som bröt ut efter krigsslutet och som var direkt relaterad till den krigströtta situationen i Europa dog närmare 50 miljoner människor.

Freden kom i två delar. Först Vapenstilleståndet i Compiègneskogen som slöts den 11 november 1918 mellan ententen och Tyska riket och avslutade stridigheterna på västfronten Förhandlingarna ägde rum i en järnvägsvagn parkerad i Compiègneskogen i Picardie i norra Frankrike. Sedan Versaillesfreden som var det fredsavtal som slöts efter första världskriget mellan västmakterna (Ententen) och Tyskland och som undertecknades den 28 juni 1919 i Versailles, på dagen fem år efter skotten i Sarajevo. Men det är 11 november 1918 som gäller som jubileumsdatum, så snart uppmärksammas det att det nu är 100 år sedan man lade ned vapnen och avslutade första världskriget.

Första världskriget dränerade många länder på unga män i åldern 19-25, därav den passande titeln They Shall Not Grow Old. Filmen ger en vemodig känsla och får en att fundera på många saker. Se den är rådet.

Tillbaka Till Downton Abbey – Nu På SVT

En av världens mest älskade tv-serier, “Downton Abbey” har ju som bekant blivit långfilm och vi får återigen återse herrskapet och tjänstefolket på godset Downton Abbey. Filmen har slagit kassarekord med över 1.5 miljarder i inspelade kronor, vilket nu ser ut att leda till en andra film-

i den Amerikanska dokumentären “Back To Downton” från 2019 bjuds vi på en unik tillbakablick och vi träffar flera av skådespelarna som själva berättar om sina favoritögonblick från serien. Vi får också en exklusiv guidad tur av slottet Highclere där stora delar av serien har filmats och även några smakprov ur den nya filmen. Tillbaka Till Downton Abbey är tablålagd till i kväll tisdag 29 oktober klockan 21.00 på SVT 1. Dokumentären ligger dock redan ute på PLAY och kan ses till 26 apr 2020.

The Last Czars – Vägen Fram Till Ryska Revolutionen

Här ett tips för de historiskt intresserade: Dramatiserade dokumentären “The Last Czars” skildrar vägen fram till den ryska revolutionen 1917 och slutet på tsarens envälde. Serien består av 6 välgjorda episoder och ni hittar den på Netflix.

När social oro och krav på reformer sveper genom Ryssland under det tidiga 1900-talet utlöser tsar Nikolajs motstånd en revolution som leder till slutet på en dynasti“…

Moon landings: World’s Greatest Hoax – Dokumentär På SVT Play

Nästa vecka, på lördag den 20 juli, är det exakt 50 år sedan Apollo 11 landade på månen och de första stegen på planeten togs. Men var det hela en stor bluff? Det reds ut i den brittiska dokumentären från 2019, Moon landings: World’s Greatest Hoax, som nu ligger ute på SVT Play.

När Neil Armstrong och Buzz Aldrin tog sina första steg på månens yta i juli 1969 delades världen plötsligt i två läger: de som trodde på att Apollo 11 landat på månen och de som inte trodde på det. Över tid har konspirationsteorierna vuxit sig allt starkare och nya argument läggs ständigt fram. I den här dokumentären återskapas månlandningen för att ställa de olika teorierna mot varandra. Och resultatet leder till att vi förhoppningsvis kan avsluta den här debatten, en gång för alla.

Den första mannen på månen var som Neil Armstrong som dog 2012, 82 år gammal. Han var tillsammans med Buzz Aldrin och Michael Collins besättningen på Apollo 11 som sköts upp mot månen den 16 juli 1969. Den 20 juli, fyra dagar senare genomförde Armstrong och Aldrin den första bemannade landningen på månen och Armstrong blir den som först sätter foten på planeten. Besättningen återvände till jorden den 24 juli. För mer om månfärden, både spelfilmer och dokumentärer, kika in här.

Hitler’s Circle Of Evil På Netflix

På Netflix hittar ni “Hitler’s Circle of Evil” som är en utmärkt dramatiserad dokumnetär om hur krigshjältar, en förmögen dramatiker och en mystisk krigsveteran vid namn Adolf Hitler grundar en rörelse som grundas på mytologi och rasism. Serien har 10 episoder och skildrar nazismens uppgång och fall i Tyskland. Varje avsnitt har en speltid på drygt 50 minuter, produktionsåret är 2018.

Hitler’s Circle Of Evil finns även på SVT Play under namnet Hitlers Innersta Krets.

SVT har av någon anledning valt att korta ned varje avsnitt till knappt hälften. Bland annat har man lagt till en svensk flåshurtig speakerröst och dessutom tagit bort alla historiker som kommer till tals i serien och ger sin syn på skeendet i Tyskland under den här perioden.
Man bjuder på en dålig extralightversion helt enkelt. Syftet med att peta i ett originalverk på det här sättet kan man ju förstås undra över. Så har ni möjlighet, se den svensktextade originalversionen på Netflix…

Wine Calling DVD

Njuta Films distribuerar franska dokumentären “Wine Calling“, som är en film som tar fasta på den starkt växande trenden med naturvin. Att företeelsen slagit igenom i Sverige är ett faktum och nya ‘titlar’ naturvin dyker upp på systembolaget regelbundet. Folk vill helt enkelt ha äkta vara utan konstighter och Naturvin är just det. Druvorna skördas för hand och inga kemiska bekämpningsmedel tillåts i vingården. Druvmusten jäser sedan tack vare naturliga, vilda jästsvampar som finns i vingården och i vinkällaren.

Den granskande journalisten Mats-Eric Nilsson har för övrigt skrivit en bok i ämnet det okända fusket med vin, chateau – vadå. Vad dagens vin består av är en väl förborgad hemlighet. Istället matas vi med bilden av det oförfalskade vinet, som får sin karaktär av jorden där druvorna odlats, och i generation efter generation framställts på samma traditionella sätt. Vanligt konventionellt producerat vin ligger långt från den verkligheten. Efter att ha läst både den boken och sett denna dokumentär blir valet självklart framöver. Naturvin hamnar på bordet nästa gång jag vill ha ett glas till maten

Wine Calling följer några entusiastiska vinodlare i Frankrike som alla kämpat i flera år för att hitta en fungerande produkt, producerad utan gifter. Det har tagit år av möda och slit för att få det hela att gå runt ekonomiskt, men pengarna verkar inte vara största drivkraften, utan sättet att leva på och ha möjlighet att producera naturliga och giftfria produkter till gagn för inte bara de själva utan för alla andra som också ledsnat på alla gifter och kemikalier som vi får i oss idag via mat och dryck.

Men trots att det finns över 3000 vinodlare i Frankrike arbetar mindre än 3 procent av dem med biologiska, biodynamiska eller naturliga metoder för vinproduktion. I södra Frankrike har Wine Calling under ett år, från vindruva till flaska, följt några av de mest nyskapande och spännande vinodlarna som är en del av denna ökande globala utveckling för smak och hållbarhet. Filmen är en rejäl ögonöppnare som får en att tänka till både en och två gånger. Oavsett vad man har för förhållande till vin så är filmen synnerligen intressant och ett ‘måste se’ för alla som vill leva ett naturligare liv.

Betyget blir en klar 4/5 och en placering i DVD/blu-ray tipset.

Our Planet Får Världspremiär På Netflix

Pressrelease från Netflix:

Den 5 april har dokumentärserien “Our Planet” världspremiär på Netflix. Serien består av åtta avsnitt från skaparna som ligger bakom Planet Earth. Netflix tar med tittarna till fantastiska platser runt om i vår värld i den extralånga trailern till den nyskapande dokumentärserien Our Planet. Avsnitten skildrar olika miljöer med unika porträtt av planetens djurliv – och förklarar också varför naturen är viktig för oss alla och vad som måste göras för att bevara den.

Sir David Attenborough står för berättarrösten i originalversionen och han menar att ”viktiga ekosystem runt om i världen är hotade”. ”Det vi gör de närmaste 20 åren kommer att avgöra framtiden för allt liv på jorden.” . Serien har dessutom berättarröster på tio andra språk, bland annat Penélope Cruz för Spanien och Salma Hayek för Latinamerika. Det ambitiösa projektet tog fyra år att fullborda. Inspelningarna utfördes i 50 olika länder på samtliga kontinenter och filmteamet bestod av mer än 600 personer. Serien fokuserar på den häpnadsväckande mångfalden av miljöer runt om i världen, från ödemarkerna i Arktis och de djupa oceanerna till de vidsträckta landskapen i Afrika och de mångskiftande djunglerna i Sydamerika.

Det första avsnittet, One Planet, tar med tittarna till Brasiliens regnskogar och den arktiska ögruppen Svalbard, och visar hur känsliga miljöer är sammanlänkade och varför de har en avgörande betydelse för allt liv på vår planet. De övriga avsnitten handlar om jordens viktigaste biotoper, alltså djur- och växtsamhällen, och vi får besöka polarområden, djungler, hav, savanner, kustområden, öknar, insjöar, floder och skogar. Det stora filmteamet bestod av några av världens mest framstående naturfilmare och forskare. Med hjälp av den senaste 4K-kameratekniken har de lyckats fånga häpnadsväckande sekvenser som aldrig tidigare har filmats.

Nothing Like A Dame DVD

Studio S distribuerar dokumentären “Nothing Like A Dame” på DVD och jag har sett den. Skådespelarna och vännerna Judi Dench, Maggie Smith, Eileen Atkins ochJoan Plowright har känt varandra sedan 1950-talet och brukar träffas regelbundet. I Nothing Like A Dame får vi följa med under en sådan träff och se och höra de fyra väninnorna prata gamla minnen från teatern och filmens värld. Man berör även livets skeende där saker som åldrande och krämpor avhandlas på ett humorirstiskt sätt.

Maggie Smith, 84 år, är lika snabb i replikerna, med vass tunga, som i sin paradroll Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham i Downton Abbey. Maggie är också, med glimten i ögat, lite’småsur’ på att vännen Judi Dench, 84 år, får så många roller. Både Magie Smith och Judi Dench är tidigare Oscarsvinnare med många klassiska filmer i bagaget. För en yngre publik är Judi Dench kanske mest känd som M i de senaste Bondfilmerna. Eileen Atkins fyller 85 år i sommar och hon har även hon en gedigen bakgrund och har synts i många filmer och serier. Den jag personligen har sämst koll på är gruppens old lady, Joan Plowright, född 1929. Även hon har en gedigen filmkarriär att falla tillbaka på, bland annat Oscarsnominerades hon 1993 för sin roll i perioddramat “En Förtrollad April”. Dessutom var hon gift med skådespelarlegendaren Laurence Olivier och det är i deras gemensamma hem som Notting Hill regissören Roger Michell låter kameran gå fritt.

Nothing Like A Dame är kanske främst en film för den rejält filmintresserade. Filmen bjuder på ett rikt arkvimaterial där vi får se de fyra vänninorna när karriären var ung, både på teaterscenen, på film och i teve. Förutom detta så sprider dokumentären en positiv känsla med roande samtal där humorn ligger på lur hela tiden. Jag tycker filmen är både intressant och underhållande och för en sann cineaist är den ett måste. Betyg 4/5 och en placering i DVD/Blu-raytipset.

Apollo 11 – Dokumentär Om Månfärden

Dramat “First Man”, om Neil Armstrongs liv och hans väg till månen är synnerligen aktuell för tillfället. I nya dokumentären “Apollo 11“, som får premiär under våren, ges en inblick i uppdraget att med Apollo 11 för första gången landa på månen. Besättningen bestod av Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins. Den 20 juli lockan 03.56 svensk tid kliver Armstrong ut och sätter först sin vänstra fot på månen, innan han tar de berömda stegen med orden “a small step for man but a giant leap for mankind”. 20 minuter senare får han sällskap av Buzz Aldrin. Återfärden till jorden påbörjas 18.55, svensk tid, den 22 juli och med sig har man 21,5 kg månföremål. Återfärden till jorden går smärtfritt och 195 timmar in i uppdraget landar kommandomodulen i Stilla havet.”

En utförlig historielektion om det amerikanska rymdprogrammet och Apollofarkosterna får man även med serien från 1998 ”From the Earth to the Moon”. Det är en, som vanligt, välgjord produktion från HBO och med Tom Hanks som berättarröst. Vi får följa hela äventyret, från president John F. Kennedys historiska tal till de första bemannade rymdfärderna och den absoluta höjdpunkten i rymdprogrammet, den första människan på månen.

Här är trailern till Apollo 11…